ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μετέωρο βήμα των τελειόφοιτων μαθητών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

*Του δρος ΑΔΩΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ

Είναι πλέον γεγονός ότι 7.118 τελειόφοιτοι μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων θα βρεθούν ξανά πίσω στα θρανία μετά από μια μεγάλη και απροσδόκητη αποχή λόγω της πανδημίας. Πέραν από τις μεγάλες δυσκολίες της εξ αποστάσεως μάθησης, τις εξόφθαλμες αδυναμίες του συστήματος, τους προβληματισμούς και τη μουρμούρα πολλών μαθητών αλλά και γονιών, η κατά τα άλλα κουτσουρεμένη ακαδημαϊκή χρονιά παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες που θα πρέπει ο κάθε τελειόφοιτος να εκμεταλλευτεί.

Κατ’ αρχάς φέτος η εξεταστέα ύλη θα είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθότι έχει αποφασιστεί ότι οι τελειόφοιτοι μαθητές θα αξιολογηθούν μόνο σε όσα έχουν διδαχθεί εντός των σχολικών αιθουσών. Παρόλο που ο βαθμός δυσκολίας θα είναι για όλους ο ίδιος, για κάποιους μαθητές ο μειωμένος όγκος της ύλης (π.χ. στα Νέα Ελληνικά έχει παραλειφθεί η Λογοτεχνία/Λογοτεχνικό Βιβλίο) μπορεί να κάνει μεγαλύτερη διαφορά στη βαθμολογία της εξέτασης σε σχέση με άλλους.

Παράλληλα, μέσω της εξ αποστάσεως μάθησης οι τελειόφοιτοι είχαν μια εξαιρετική ευκαιρία, άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό, να καλύψουν τα κενά που ενδεχομένως να είχαν αλλά και να εμπεδώσουν τη διδαχθείσα ύλη. Σε αυτό συνέτεινε το γεγονός ότι κατά τη φετινή χρονιά οι μαθητές είχαν (και έχουν ακόμη μέχρι τις εξετάσεις) ίσως περισσότερο χρόνο για επανάληψη της ύλης των τελικών εξετάσεων από κάθε άλλη χρονιά στο παρελθόν.

Ναι, είναι αλήθεια ότι δεν υπήρχε ομοιομορφία στην επαναληπτική δουλειά που έγινε από το κάθε σχολείο και από τον κάθε εκπαιδευτικό και ότι κάποιοι δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των καιρών. Είναι, όμως, επίσης αλήθεια ότι και αρκετοί μαθητές δεν εκμεταλλεύτηκαν τη χρυσή αυτή ευκαιρία των επαναληπτικών μαθημάτων. Όσοι όμως το έκαναν θα μπορέσουν σύντομα να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους.

Παράλληλα με τις παγκύπριες εξετάσεις παρουσιάζεται μια ευκαιρία και για όσους μαθητές ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε αγγλόφωνα πανεπιστήμια του εξωτερικού και δεν κατέχουν το απαραίτητο πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Είναι γνωστό ότι με την ακύρωση των εξετάσεων των IGCSE και την αναβολή των εξετάσεων των IELTS, η πλειοψηφία των πανεπιστημίων έχουν αποδεχτεί εναλλακτικούς τρόπους ικανοποίησης του κριτηρίου της καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνουν την εξασφάλιση συγκεκριμένου τελικού βαθμού στο μάθημα των αγγλικών της Γ΄ Λυκείου, την επιτυχία σε διάφορες διαδικτυακές εξετάσεις (Duolingo, IELTS Indicator, TOEFL IBT κ.ά.), που θεωρούνται από πολλούς χαμηλότερου βαθμού δυσκολίας σε σχέση με τις προαναφερθείσες εξετάσεις, καθώς και τεστ αγγλικών που δημιουργήθηκαν από διάφορα πανεπιστήμια και προσφέρονται είτε διαδικτυακά είτε στα γραφεία των αντιπροσώπων τους στην Κύπρο.

Η καινούργια ακαδημαϊκή χρονιά ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους, αλλά και προκλήσεις για όλους τους μαθητές που θα πετύχουν την ένταξή τους σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εκτός από το συνηθισμένο χρόνο προσαρμογής τους στο νέο τους περιβάλλον, η φετινή φουρνιά θα παρουσιάσει ελλείψεις, φυσική συνέπεια της φετινής δύσκολης αλλά πρωτίστως μειωμένης διδακτικής ύλης σχολικής χρονιάς. Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να βοηθήσουν στην ομαλή ένταξη των μαθητών αυτών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι γεγονός ότι έχει ήδη ανακοινωθεί από πανεπιστημιακούς κύκλους η ενεργοποίηση πρόσθετων διδακτικών πόρων προς την κατεύθυνση αυτή αλλά, όπως λέει και το αρχαίο γνωμικό του Αισώπου «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Το ίδιο περίπου ισχύει για τους μαθητές που θα σπουδάσουν σε αγγλόφωνα προγράμματα πανεπιστημίων του εξωτερικού. Τα μαθήματα για εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας έχουν διακοπεί για κάποιο χρονικό διάστημα, αφήνοντας εξόφθαλμες αδυναμίες, οι εξετάσεις των GCE A-Levels έχουν ακυρωθεί (αλλά θα δοθούν βαθμοί για τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων) και οι μαθητές θα κληθούν να πορευτούν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα κατά τη νέα χρονιά με σημαντικές αδυναμίες. Οι πιο καλοί καπετάνιοι θα επιβιώσουν, ενώ άλλοι ενδέχεται να χαθούν στο πέλαγος.

*Ο δρ Άδωνης Αμερικάνος είναι πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων.
adonis@tcs.com.cy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση