ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι «δελφίνοι» για τις βουλευτικές και τους υπουργικούς θώκους

Γράφει ο Ιανός

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Τα ερείσματα στο ΑΚΕΛ
Ερείσματα στο ΑΚΕΛικό ακροατήριο προσπαθεί να παρουσιάσει πως έχει το ΔΗΚΟ. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως παρουσίασε τον Κυριάκο Τυρίμο ως διαγραφέντα από το ΑΚΕΛ εξαιτίας της στήριξής του προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου μειδιούν με το σκηνικό που έχει στήσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θυμίζοντας πως ο Κυριάκος Τυρίμος δεν αποτελεί μεταγραφή από το ΑΚΕΛ αλλά από τη Συμμαχία Πολιτών. Ο Κυριάκος Τυρίμος διεγράφη από το ΑΚΕΛ όταν αρνήθηκε να επιστρέψει στο κόμμα του εφάπαξ του. Όπως ανέφερε παλαιότερα η στήλη, ο κ. Τυρίμος, μετά την αποχώρησή του από τη Συμμαχία Πολιτών προσπάθησε να επιστρέψει στις ΑΚΕΛικές αγκάλες, χωρίς όμως επιτυχία, καθότι το κόμμα της Αριστεράς δεν συγχωρεί τόσο εύκολα τους αποστάτες. Βρήκε όπως φαίνεται παρηγοριά στην αγκαλιά των ΔΗΚΟϊκών.


Εκτός και η ΝΕΔΗΚ
Εκτός ΔΗΚΟϊκού ψηφοδελτίου μένει και ο τέως πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Γιάννης Παναγιώτου. Η καλή του παρουσία στις ευρωεκλογές είχε θεωρηθεί κατά πολλούς ο προάγγελος για την υποψηφιότητά του στις βουλευτικές. Όπως όλα δείχνουν, για δικούς του προσωπικούς λόγους μένει εκτός. Αν και εκφράζει πιο μετριοπαθείς θέσεις από την ηγεσία, ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται αποφασισμένος να τον αξιοποιήσει, με πηγές να αναφέρουν πως θα έχει σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο κατά την προεκλογική εκστρατεία.


Το τούνελ
Στις 27 Ιανουαρίου στον Ιανό στην Αθήνα, η Ελένη Θεοχάρους ερωτήθη από τον Γιώργο Καραμπελιά, ο οποίος μίλησε περισσότερη ώρα από τη φιλοξενούμενή του (!) αν οι δυνάμεις του Κέντρου στην Κύπρο προχωράνε σε κάτι από κοινού και η απάντηση της κ. Θεοχάρους ήταν, «Ξέρω ότι γίνονται διαβουλεύσεις εντατικές αυτές τις μέρες. Με την άφιξή μου σήμερα στην Αθήνα είχα μία πληροφορία ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, για να μην είμαστε κατάπτυστοι από την ιστορία, για όσους είναι Κύπριοι καταφτύσιμοι» εξήγησε η κ. Θεοχάρους. Τελικά, τι έγινε εκείνη η πληροφορία; Πέρασαν ήδη 18 μέρες. Έμεινε εκεί στην άκρη του τούνελ; Ακόμα κι ο Ζαχαρίας απογοητευμένος κατέληξε στο ΔΗΚΟ, αφού δεν βρέθηκε θρόνος με πέντε θέσεις για τη χίμαιρα του ενωμένου Κέντρου.


Τίποτα στην τύχη…
Πάντως, όσοι παρακολούθησαν μέσω του YouTube την παρουσίαση ή μάλλον το παραλήρημα, αντιλήφθηκαν πώς η Ελένη κατέληξε στο δραματικό φινάλε, οπότε και διακήρυξε ότι θα αυτοπυρποληθεί για την ένωση. Διαβάστε τι είπε για την Κύπρο σήμερα που γίνονται συνομιλίες. «Όλα τα κέντρα αποφάσεων και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης ελέγχονται από ανθρώπους οι οποίοι το 2004 υπήρξαν φανατικοί ανανιστές, φανατικοί νενέκοι, όπως λέμε στην αργκό κάτω στην Κύπρο και για πολλά χρόνια εκπαιδεύονται για να μην αφήσουν τίποτα στην τύχη». Όζει περιρρέουσα του 2004 ή μου φαίνεται; Όλα αυτά για ένα πουκάμισο αδειανό και δη καμένο;


Η Ελίτα
Πρόταση από τον ΔΗΣΥ, για μία θέση στο ψηφοδέλτιο της Λεμεσού έγινε στη δημοσιογράφο Ελίτα Μιχαηλίδου. Η Ελίτα ως συμπαθέστατη τηλεοπτική προσωπικότητα εκτιμάται ότι έχει πέραση και μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί αν τελικά αποδεχθεί. Ωστόσο, πληροφορίες του Ιανού λένε ότι η Ελίτα θα απορρίψει ευγενικά την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου, επιφυλασσόμενη για μελλοντική συνδρομή στα κοινά.


Μουσικές καρέκλες
Σε μουσικές καρέκλες αναμένεται να καταλήξουν οι υπουργικοί θώκοι. Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης εγκαταλείπει το Άμυνας για μία θέση στα κοινοβουλευτικά έδρανα και οι ψίθυροι εντείνονται για την εκεί εγκατάσταση του Αμμοχωστιανού βουλευτή Γιώργου Γεωργίου. Αυτή δεν θα είναι η μόνη μετακίνηση, καθώς όπως ενημερώνεται η στήλη και ο Κώστας Καδής αναμένεται να φύγει από το υπουργείο Παιδείας και να μετακινηθεί στο υπουργείο Υγείας. Το ζήτημα που τίθεται είναι ποιος άλλος θα μείνει εκτός και πού θα καταλήξει ο «ευθύς» Γιώργος Παμπορίδης.


Μας ψεκάζουν…
Τελικά η περιρρέουσα περί ψεκασμού πάει σύννεφο σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Συνοδοιπόρος στις θέσεις του Γιώργου Περδίκη είναι και ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Χάμπας. Βασίζει μάλιστα την επιχειρηματολογία του σε έρευνες. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου, τους κόπηκε ο βήχας όταν αντίκρισαν στη Χαραυγή τη γραπτή θεώρηση του κ. Χάμπα, καθώς μέχρι πρότινος μειδιούσαν με τις θέσεις του οικολόγου προέδρου.

Η άρση ασυλίας
Η στήλη θεωρεί πως η βουλευτική ασυλία θα πρέπει να ισχύει μόνο επί πολιτικών θεμάτων. Ωστόσο, σε ένα κράτος που όζει διαπλοκής, με τους υπαιτίους της οικονομικής καταστροφής να μένουν ατιμώρητοι, μόνο ως θεατρικό του Ιονέσκο μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Ανωτάτου να άρει την ασυλία του Ανδρέα Θεμιστοκλέους για την παράβαση του ορίου ταχύτητας. Θα ελπίσουμε να είναι η αρχή και ο γενικός εισαγγελέας να δείξει την ίδια σπουδή και σε όσους υπήρξαν πρωτεργάτες της οικονομικής κατάρρευσης του τόπου.
Η στήλη ενημερώνεται πως ο αθυρόστομος Λεμεσιανός βουλευτής θα μιλήσει για όλους και για όλα στη διάσκεψη Τύπου που οργανώνει. Σύμφωνα με κύκλους του περίγυρού του θεωρεί την απόφαση τιμωρητική, καθώς ήταν ο πρώτος που εναντιώθηκε στον γενικό εισαγγελέα και στη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας. Ακούγεται, μάλιστα, πως κάποιοι εδώ και καιρό ξεσκόνιζαν το παρελθόν του κ. Θεμιστοκλέους, διερευνώντας τον φάκελό του ως εκπαιδευτικού, τις φορολογικές του δηλώσεις ακόμα και το ΜΟΤ του αυτοκινήτου του. Ο ίδιος πάντως δηλώνει απτόητος και είναι έτοιμος για την εκ νέου θητεία του στη Βουλή.

Ήρως της βδομάδας
Ο ισχυρός άντρας της Αριστεράς μπορεί να έχει αποχωρήσει από τα ΑΚΕΛικά δρώμενα, αλλά το πολιτικό του εκτόπισμα δεν λέει να μειωθεί. Πρόσφατη έρευνα που διενήργησε διαδικτυακώς η «Κ» δείχνει πως ο κόσμος τον θέλει να παραμείνει στα πολιτικά δρώμενα. Το 58,1% των 807 ψηφοφόρων θεωρεί πως θα πρέπει να παραμείνει ενεργός στην πολιτική δράση ο Νίκος Κατσουρίδης. Ακολουθεί με 14,3% ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Επιστολές: Τελευταία Ενημέρωση

X