ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Η πανδημία και οι τράπεζες

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Ανησυχία εκφράζει ο ΠΟΥ όσον αφορά στην κατανομή των εμβολίων

Σημαντικά μαξιλάρια

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναλύσεις παρέχει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών μέσα από την έκθεσή της για την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2020. Αξίζει να αναφερθεί ότι το τρίτο τρίμηνο μακροοικονομικά παρουσίασε ανάκαμψη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (CET1) ήταν αυξημένος κατά μισή σχεδόν ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώθηκε λίγο πάνω από το 15%. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων παρουσίασε οριακή μείωση για να «κλείσει» στο 2,8% ! Αξιοσημείωτη, όμως, είναι η μείωση που σημειώθηκε στα δάνεια σε αναστολή από τα €810 δις στα €587 δις, μια πτώση της τάξης του 27,5%. Το 70% αυτών των δανείων καλύπτονται από κρατική εγγύηση. Οι δείκτες κερδοφορίας (ROE) παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση και είναι στο 2,5% από 0,5% προηγουμένως. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι 80% των ευρωπαϊκών τραπεζών πιστεύουν ότι η τηλεργασία θα διατηρηθεί μακροχρόνια ενώ, αναμένονται σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία. Όσον αφορά στο λειτουργικό κομμάτι, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα και είναι στο 114%.

Pandemic NPLs

Η πιο πάνω καταγραφή της κατάστασης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 μας δίνει χρήσιμη πληροφορία για τις αντοχές με τις οποίες οι τράπεζες «εισήλθαν» στο δεύτερο κύμα της πανδημίας αλλά και το πώς αυτή η εικόνα συγκρίνεται με τους δείκτες των δικών μας τραπεζών. Αβίαστα, λοιπόν, προκύπτει το συμπέρασμα ότι στη δική μας περίπτωση, όπως και στις περισσότερες χώρες τους ευρωπαϊκού Νότου, οι αντοχές των τραπεζών είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, κυρίως εκείνες του Βορρά. Η διαπίστωση αυτή ίσως αποδειχθεί κρίσιμη αν θα αναζητηθεί κεντρική λύση στο επίπεδο της ΕΚΤ για όσες τράπεζες αντιμετωπίσουν πρόβλημα λόγω της πανδημίας με τα λεγόμενα pandemic NPLs.

Ωφέλιμη συμφωνία

Χρυσάφιτείνει να αποδειχθεί για το Ντουμπάι η συμφωνία αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων που συνομολόγησε με το Ισραήλ τον περασμένο Αύγουστο. Το δρομολόγιο Ισραήλ-Ντουμπάι εξυπηρετούν σήμερα τέσσερις αερογραμμές με 15 πτήσεις ημερησίως. Ο επισκέπτες από το Ισραήλ προκάλεσαν επίσης την εμφάνιση εστιατορίων που σερβίρουν φαγητό kosher ενώ το Ντουμπάι αποτελεί πλέον για τους Ισραηλινούς έναν ελκυστικό προορισμό για την τέλεση γάμων. Το Ντουμπάι, που εφάρμοσε ένα ιδιαίτερα σκληρό lockdown κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αποτελεί σήμερα έναν προορισμό όπου τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας είναι ιδιαίτερα χαλαρά.

Διαρκής δέσμευση

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (FED) επανέλαβε μέσω του προέδρου της τη δέσμευση να διατηρήσει τα επιτόκια στα παρόντα χαμηλά επίπεδα στο προσεχές μέλλον, ακόμη και αν οι ελπίδες για ισχυρή ανάκαμψη επαληθευτούν. Σύμφωνα με τον κ. Powell, η μόνη περίπτωση που θα υπάρξει ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων είναι η εμφάνιση του πληθωρισμού. Πάντως, τις τελευταίες μέρες αξιωματούχοι της FED σημείωναν ότι η εμφάνιση του πληθωρισμού θα γίνει συντομότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Ο πληθωρισμός σήμερα βρίσκεται στο 1,4% σημαντικά χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.

Eτος κορωνοϊού

Ανησυχία εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσον αφορά στην κατανομή των εμβολίων αφού προκύπτει ότι το 95% των εμβολιασμών που έγιναν μέχρι σήμερα αφορά σε 10 χώρες. Η ισότιμη κατανομή των εμβολίων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας για την καταπολέμηση της πανδημίας και την επανεκκίνηση των οικονομιών. Κατά τον πρώτο μήνα εμβολιασμών έχουν διατεθεί 28 εκατομμύρια εμβόλια ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη του ιού, κυρίως εκείνη που εμφανίστηκε στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι και το 2021 θα είναι έτος κορωνοϊού.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ