ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Politics Blog

#PoliticsBlog Η μία ψήφος του προϋπολογισμού και μία σύρραξη

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Θα κριθεί ο προϋπολογισμός στη μία ψήφο;

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου θα συνέλθει τελικά η Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού, αντί στις 18 Ιανουαρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ο λόγος της μετάθεσης της συζήτησης είναι για να δοθεί επιπλέον χρόνος για εξέταση του προϋπολογισμού. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνέρχεται σήμερα ενώ προβλέπεται να συνέλθει ξανά την ερχόμενη Δευτέρα. Σε ό, τι αφορά τις ψήφους και την πλειοψηφία που θέλει διακαώς να συγκεντρώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώθηκε χθες μικρή (κατά άλλους μεγάλη) εμπλοκή. Ο Πάφιος βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους δεν φαίνεται διατεθειμένος να ψηφίσει τον προϋπολογισμό εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για τις εκποιήσεις. Επιπλέον ο Κωστής Ευσταθίου, επίσης της ΕΔΕΚ αν και είναι θετικός για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού δεν φαίνεται να έχει ακόμα καταλήξει. Ο Αβέρωφ πάντως δήλωσε πως θα χειριστεί το θέμα και στην κυβέρνηση τον αναμένουν να κάνει ξανά τα… μαγικά του.

Η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών με τη μοναδική αλλά πολύτιμη ψήφο του Γιώργου Λιλλήκα παραμένουν ρυθμιστές της κατάστασης. Ο Λιλλήκας φέρεται επίσης θετικός για υπερψήφιση του προϋπολογισμού αλλά αναμένει την τελική απόφαση της ΕΔΕΚ. Δεν αποκλείεται πάντως τελικά οι ψήφοι της ΕΔΕΚ να μοιραστούν και ο προϋπολογισμός να κριθεί κυριολεκτικά στη μία ψήφο! Εάν δηλαδή ο Μυριάνθους δεν πειστεί και καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και οι άλλες δύο ψήφοι της ΕΔΕΚ και αυτή του Λιλλήκα είναι θετικές, ο προϋπολογισμός μόλις που θα περάσει, με μία ψήφο διαφορά!

Τι θα γίνει εάν και ο Κωστής Ευσταθίου μαζί με τον Μυριάνθους καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό; Θα συνεχιστεί το θρίλερ που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες και μάλιστα πολύ πιο έντονα. Δεν θα υπάρξει εγκεκριμένος προϋπολογισμός με τα περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα και το κράτος να φτάνει στα όριά του. Αν και ο Αβέρωφ δήλωσε επανειλημμένα πως δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο και δραστηριοποιείται ξανά έντονα από χτες, η ανησυχία υπάρχει.

Η πανδημία στριμώχνει τα κόμματα

Την 1η Φεβρουαρίου θα υποβληθούν τελικά οι υποψηφιότητες για τις εκλογές στον ΔΗΣΥ, παρατείνοντας για λίγο την αγωνία κάποιων που ανέμεναν ότι το θέμα θα ξεκαθάριζε σήμερα. Όχι ότι υπάρχουν πολλά που δεν είναι γνωστά… Πάντως η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στα κόμματα, ιδιαίτερα στα δύο μεγάλα. Και το ΑΚΕΛ αλλά και ο ΔΗΣΥ αναγκάστηκαν να αναβάλουν τα συνέδριά τους και να μεταφέρουν όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες που καθυστερούν ακόμα και την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων.Με τα πιο αισιόδοξα σενάρια το ψηφοδέλτιο και του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ θα γίνονταν γνωστά μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Στο ΑΚΕΛ ίσως τα καταφέρουν, στον ΔΗΣΥ πάνε για Φεβρουάριο και καπάκι θα έρθουν και άλλες σημαντικές εξελίξεις. Με πρώτη και κύρια την πενταμερή και τους πολιτικούς αρχηγούς να συνοδεύουν τον Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη.

Η σύρραξη και τα στελέχη

Σε ποιο κόμμα συνεχίζεται αμείωτος ο πόλεμος μεταξύ δύο στελεχών για το ψηφοδέλτιο; Το ενδεχόμενο να βρεθεί κάποιο στέλεχος υποψήφιος σε συγκεκριμένη επαρχία έχει προκαλέσει πραγματική… σύρραξη. Οι επιπτώσεις του πολέμου των στελεχών, ο οποίος χρονολογείται, είναι φανερές πια και στο κόμμα και παρά τις παρεμβάσεις του κομματάρχη τα πράγματα μάλλον έχουν γίνει χειρότερα. Το σίγουρο είναι πως πολύ σύντομα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το ψηφοδέλτιο και να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις. Όσο κι αν όλοι φοβούνται το τι θα ακολουθήσει.

--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ