ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Eνα Υπουργικό να το πιεις στο ποτήρι

= ΔΕΥΤΕΡΑ 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μπορεί να φάνηκε ότι ο Αβέρωφ κέρδισε μια πρώτη νίκη στη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, αυτή των εντυπώσεων, αφού πέτυχε την απόφαση για την ημερομηνία επιλογής του υποψηφίου του κόμματος και αποκλεισμού όποιου αρνείται τις διαδικασίες... Κατάφερε όμως και κάτι άλλο: τη διεύρυνση του θεάτρου του παραλόγου που παίζεται από την επομένη της ημέρας των βουλευτικών εκλογών. Από τότε δηλαδή που ο ίδιος άρχισε τον προεκλογικό του για το 2023, ανηφορίζοντας σε χωριά, σκαρφαλώνοντας σε κερασιές και ελιές και σερβίροντας με μαεστρία προεκλογικούς καφέδες. Κι ας ζήτησε από τον Χριστοδουλίδη τα λόγια του για αποφυγή πρόωρου προεκλογικού να συνοδεύονται και από έργα.

Μια άλλη πράξη στο προεκλογικό θέατρο του παραλόγου παίχθηκε στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ. Ήταν οι πύρινες ομιλίες υπουργών κατά του συναδέλφου τους ΥΠΕΞ, τις οποίες ξέχασαν το πρωί της επομένης όταν τον είδαν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Βγήκαν από τη συνεδρία και δήλωσαν πως «δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ο Πετρίδης, σε μια κατά μέτωπο επίθεση προς τον Χριστοδουλίδη στο Πολιτικό Γραφείο, δήλωσε εξαγριωμένος: «Με ποια ήθη συνάδει να παίρνουμε την επιστολή του από τα push notifications των Μέσων Ενημέρωσης;». Και διερωτήθηκε : «Ποιος άρχισε τη συζήτηση για την πρόωρη προεδρολογία; Μα ποιος την άρχισε και το πιππιλούν; Πόση υποκρισία; Ποιοι κάνουν προεκλογική; Ποιοι μπαίνουν μέσα στα πόδια άλλων υπουργών; Κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται! Πάει να διαλυθεί μια παράταξη για την εσωστρέφεια. Τέρμα οι υποκρισίες! Να σεβαστούμε τις διαδικασίες. Όποιος δεν τις σέβεται, δεν έχει χώρο στην παράταξη».

Μπορεί να μην έχει χώρο στην παράταξη αλλά να έχει χώρο στο Υπουργικό; Μπορούμε να τα λέμε και να τα φωνάζουμε όλα αυτά στην παράταξη αλλά να τα ξεχνούμε στο Υπουργικό; Οι καταγγελίες ότι υπουργοί μπαίνουν στα πόδια άλλων υπουργών μπορεί να γίνονται μόνο ενώπιον του αρχηγού του ΔΗΣΥ Αβέρωφ και όχι ενώπιον του αρχηγού της κυβέρνησης; Και όταν ο Πετρίδης καλείται δημόσια να ξεκαθαρίσει εάν μπαίνουν άλλοι υπουργοί στα πόδια του, γιατί δεν το ξεκαθαρίζει, αφού έριξε τη «βόμβα» στο Πολιτικό Γραφείο;

Ο δε Καρούσος, που στο Πολιτικό Γραφείο επέμεινε να γίνουν σεβαστές οι διαδικασίες του ΔΗΣΥ και «να μην οδηγηθεί το κόμμα στην εσωστρέφεια», δήλωσε την επομένη πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο προ ολίγου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Άλλα στελέχη του Συναγερμού, όταν ρωτήθηκαν εάν θα πρέπει να παραιτηθεί ο Χριστοδουλίδης, ο οποίος πιθανόν να τολμήσει να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, δήλωσαν πως ποτέ δεν ζήτησαν κάτι τέτοιο.

Μεταφέρω και αυτό που έλεγε προχθές σε πολιτικό πηγαδάκι συναγερμικό στέλεχος, αφού ως γνωστόν στον ΔΗΣΥ όντως τα λένε και όντως υπάρχει αντιπαράθεση επιχειρημάτων, σε αντίθεση με άλλα μεγάλα κόμματα. Είπε λοιπόν το στέλεχος: όσα και να πουν οι σύνεδροι πολιτικών γραφείων, όσα και να λένε υποψήφιοι ή εν δυνάμει υποψήφιοι, όσα και να υπονοούν υπουργοί και κομματάρχες, εκείνο που έχει σημασία είναι αυτό που λέει η βάση του κόμματος. Και αυτή εμμέσως θα αποφασίσει διά δημοσκοπήσεων για την έκβαση του εμφυλίου. Αν ο Αβέρωφ καταφέρει και συσπειρώσει το κόμμα γύρω του, και τους ψηφοφόρους, με γεια του με χαρά του, θα πάει ως υποψήφιος και αν χάσει, δεν θα είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Αν όμως δεν τα καταφέρει να τον ψηφίσουν οι συναγερμικοί; Ηντα χαπάρκα που λένε και στο χωριό μου; Για αυτό συναγωνιστές ψηλώστε τον πήχη μέχρι εκεί που μπορείτε να τον πηδήξετε.

Τι έμεινε από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο; Το ερώτημα αυτό έθεσα στον εαυτό μου το απόγευμα της Παρασκευής, όταν το ταξίδι του όδευε προς το τέλος του. Δεν βρήκα τίποτε άλλο από την καλοσύνη, την ανθρωπιά και την απλότητα, μαζί με τη διακριτικότητα μιας από τις πιο σημαντικές και διακριτές προσωπικότητες του καιρού μας. Σε σύγκριση πάντα με τους δικούς μας πατέρες…Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ταπεινό φίατ που διάλεξε για να μετακινείται το οποίο δίπλα από τις λιμουζίνες των δικών μας... φώναζε. Ούτε στη σύγκριση των απλών αλλά ουσιαστικών δώρων που έδωσε και των φανταχτερών που του έδωσαν. Κυρίως αναφέρομαι στην όλη εικόνα καταδεχτικότητας, αποδοχής προς όλους και ταπεινότητας που μας έφερε. Πρόκειται για εικόνες που δεν τις βλέπουμε στους ιεράρχες της Κύπρου, οι οποίοι παρά το ότι δεν έχουν την εμβέλεια του Πάπα συμπεριφέρονται σε αρκετές περιπτώσεις με περισσή αυστηρότητα, αναίδεια και επίδειξη. Και μόνο το γεγονός ότι έσκυψε και φίλησε τον σταυρό που κρεμόταν από τον λαιμό του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, αντέστρεψε όλα όσα γνωρίζαμε για τη συμπεριφορά των ανώτερων ιερέων. Την ίδια ώρα που ο Πάπας (ας σημειωθεί ξανά ότι στο πρωτόκολλο βρίσκεται πάνω από αρχηγούς κρατών) φιλούσε τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, σε μια έμπρακτη χειρονομία αγάπης και ταπεινότητας, κάποιοι Κύπριοι ιεράρχες επέλεξαν την αντιπαράθεση και την απουσία λόγω των αντιπαραθέσεων στην Ιερά Σύνοδο. Υπήρξαν και άλλοι που βγήκαν και έκαναν διαγγέλματα από τηλεοράσεως, τα οποία θα ζήλευαν πολιτικοί και συνδικαλιστές…

Ο ποντίφικας έφυγε παίρνοντας μαζί του πενήντα πρόσφυγες. Οι δικοί μας ανώτεροι ιεράρχες λες και δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο και άνθρωποι που υποφέρουν στα κέντρα φιλοξενίας και αλλού. Τους είδαμε ποτέ να απλώσουν ένα χέρι προς αυτούς τους ανθρώπους; Αν τελικά μας έμαθε κάτι ο Πάπας είναι ότι η αγάπη και η ανοχή δεν χρειάζονται λόγους, χρήματα και επίδειξη αλλά πράξεις, συναίσθημα και σεμνότητα.

ΚΟΥΪΖ: Τι γίνεται στην ΕΔΕΚ; Αληθεύει πως κάποιες προσπάθειες επαναπροσέγγισης μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και ότι έχει αναληφθεί μια τελευταία προσπάθεια αλλά και αυτή χωρίς μεγάλες ελπίδες;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση