ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο ανεξίτηλος λεκές και ποιος φταίει

= ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ένας λεκές που δεν θα φύγει

Η Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, έχει ήδη καταγραφεί ως μια μαύρη ημέρα για τον Νίκο Αναστασιάδη. Μπορεί όλες τις άλλες φορές να πέρασε ξυστά από το name and shame σε διεθνές επίπεδο ή έστω πανευρωπαϊκό, αυτή τη φορά δεν το κατάφερε. Είναι η πρώτη φορά που ονόματα αρχηγών κρατών της Ε.Ε. αναφέρονται τόσο δηκτικά σε ψήφισμα της Ευρωβουλής για τη διαπλοκή. Ο ένας είναι ο δικός μας πρόεδρος και ο άλλος είναι ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, οι άλλοι είναι χαμηλόβαθμοι. Ευθύνεται πραγματικά ο Νίκος Αναστασιάδης για όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα για τα Pandora Papers; Φέρει ευθύνη το δικηγορικό που φέρει το όνομά του ή και κανένας από τους δύο; Τα ερωτήματα πια μόνο ρητορικά μπορούν να τεθούν.

Αποτελεί αλήθεια ότι κανένας δεν αναφέρεται σε ευθύνες που βαρύνουν τον ίδιο τον Αναστασιάδη και οι επικρίσεις γίνονται για το δικηγορικό με το οποίο ο ίδιος δεν έχει πια σχέση. Ωστόσο, ολίγον ενδιαφέρει αυτό. Το θέμα είναι ο λεκές που δημιουργήθηκε και κηλίδωσε για πάντα το όνομα του Νίκου Αναστασιάδη σε ένα διεθνές και πολύ συγκεκριμένο επίπεδο. Ούτε η ηρωική καταψήφιση των ευρωβουλευτών του ΔΗΣΥ κατάφερε να λειτουργήσει καθαρτικά, ούτε η παρέμβαση του Βέμπερ, ούτε και η αποχή που τήρησαν Ελλαδίτες ευρωβουλευτές. Η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο, και μόνον. Για το ότι διατήρησε το όνομά του στο δικηγορικό γραφείο που δουλεύουν οι κόρες του, η ευθύνη τον βαραίνει για τον διασυρμό της χώρας στο όνομά του.

Η ευθύνη τον βαραίνει που δεν έβαλε αυστηρούς κανόνες λειτουργίας στο γραφείο και στις κόρες του που δουλεύουν εκεί (και αν έβαλε έχει ευθύνη, αν δεν υπάκουσαν τους κανόνες). Και όλα αυτά από έναν άνθρωπο που πολιτικά χρησιμοποίησε παρόμοια εμπλοκή του γραφείου του πρώην προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου σε «δουλειές» για να τον αποδομήσει και να τον ρίξει από την εξουσία. Είναι να απορείς. Το ΑΚΕΛ κάνει ήδη πάρτι και ζητάει την παραίτηση του Αναστασιάδη, ακολουθούμενο από το ΔΗΚΟ και τους Οικολόγους που δεν μπορούν κρύψουν τη χαρά τους από τις εξελίξεις.

Αξίζει στον Νίκο Αναστασιάδη να τερματίσει την προεδρική του θητεία με μια τέτοιου μεγέθους τάτσα στο όνομά του; Ταιριάζει εδώ το «ας πρόσεχε»; Είναι θύμα της κεκτημένης ταχύτητας των υπερασπιστών της διαφάνειας στην Ευρωβουλή ή στόχος των πολιτικών αντιπάλων; Τις απαντήσεις μόνο ο ίδιος μπορεί πια να τις δώσει και ίσως συνομιλώντας με τον εαυτό του να τις βρήκε και μπορεί να μην τις μάθουμε ποτέ.

Ο λεκές του Ευρωκοινοβουλίου όμως είναι ανεξίτηλος. Κανένα καθαριστικό δεν θα μπορέσει να τον αφαιρέσει εξ ολοκλήρου, όσες έρευνες και να γίνουν, όσα αθωωτικά πορίσματα και να εκδοθούν. Ιδιαίτερα όταν το ψήφισμα πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία ακόμα και από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για αφαίρεση της αναφοράς στα ονόματα. Έχει ο Νίκος Αναστασιάδης αυτή τη θλιβερή πρωτιά: να είναι ο πρώτος πρόεδρος του οποίου το όνομα καταγράφεται σε ψήφισμα της Ευρωβουλής συνδεόμενο με θέματα διαπλοκής.

Η επόμενη μέρα του Φούλη

Προεδρική δίχως άλλο ήταν η εμφάνιση του Αβέρωφ Νεοφύτου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε για να παρουσιάσει σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση κάτω από την Πλατεία Ελευθερίας το πρόγραμμά του για την επόμενη ημέρα. Για πολλούς το πρόγραμμά του για την επόμενη ημέρα επί δικής του προεδρίας.

Τόσο εντός του ΔΗΣΥ όσο και σε άλλα κόμματα, αυτό που συζητείται είναι πως ο Αβέρωφ με την συνέντευξή Τύπου έχει ουσιαστικά αρχίσει οργανωμένα πια την προεκλογική του εκστρατεία. Όχι ότι οι συναντήσεις που κάνει από την επόμενη των βουλευτικών εκλογών σε χωριά, πόλεις και βιομηχανίες, δεν έχουν προεκλογική σημασία. Η συνέντευξη όμως με όλο το σκηνικό που έστησε και η εικόνα που επέλεξε να στείλει προς τα έξω, μόνο σε προεκλογική εκδήλωση για προεδρικές ταιριάζει. Και είναι μόνο η αρχή, όπως και ο ίδιος άφησε να εννοηθεί αφού πολύ σύντομα ετοιμάζεται το πρώτο Town Hall Meeting, στις 3 Νοεμβρίου για τον προσυνεδριακό (βλέπε προεκλογικό) διάλογο. Η επικοινωνιακή του προσέγγισή θυμίζει λίγο από Κασουλίδη το 2008, με το αλησμόνητο ΚΥΠΡΟΣ 21. Λογικό αφού έβαλε τον πολιτικό γκουρού Σοφοκλέους μπροστά στο όλο πρότζεκτ.

Ως προς το σκηνικό, στις εποχές των καθυστερήσεων της πλατείας ήταν και αυτός ανάμεσα σε όσους αμφισβητούσαν το έργο και τον δήμαρχο. Περασμένα ξεχασμένα. Ποια κόμματα δεν θέλουν Σιζό; Σε δύο κόμματα ανώτερα στελέχη τρίβουν τα χέρια τους για όσα συμβαίνουν στην ΕΔΕΚ, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα αλλάξει και ίσως παραμεριστεί ο Σιζό. Όχι βεβαίως γιατί ενδιαφέρονται για την ίδια την ΕΔΕΚ και τους ψηφοφόρους της, αλλά για τις δικές τους σχέσεις με το άλλοτε αγωνιστικό και ανυπόταχτο κόμμα του Λυσσαρίδη. Ιδιαίτερα ενόψει του προεκλογικού για τις προεδρικές του 2023 που έχει αρχίσει άτυπα αλλά… δυναμικά.

Ποια είναι τα δύο κόμματα; Το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι, που δεν θα ήθελαν με τίποτα να έχουν απέναντί τους τον Σιζόπουλο και τα καπρίτσια του, όπως αυτοί υποστηρίζουν. Από την άλλη, ο Σιζό χρησιμοποιεί ως επιχείρημα και σωσίβιο την αντιπαλότητά του με τις ηγεσίες κάποιων κομμάτων, διαμηνύοντας ότι η ΕΔΕΚ κινδυνεύει από γνωστούς και άγνωστους εχθρούς.

Υπάρχουν βεβαίως και οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του που δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι επί του παρόντος, ο μεγαλύτερος εχθρός της ΕΔΕΚ είναι ο ίδιος ο Σιζό. Και επιμένουν πως με ανανέωση της θητείας του το ιστορικό κόμμα βαδίζει πια οριστικά στον δρόμο της διάλυσης. Βέβαια εκλογικά ο ίδιος φροντίζει να τους διαψεύδει.

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι εντός των Οικολόγων άρχισαν να ακούγονται φωνές για προσεγγίσεις του ΑΚΕΛ στις προεκλογικές διαδικασίες του κινήματος; Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι αυτές στοχεύουν κυρίως στην πολιτική φυσιογνωμία του κινήματος για να μπορέσει να επιτευχθεί μελλοντική συνεργασία για τις προεδρικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X