ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ποιο κοινό μήνυμα θα στείλουν Αναστασιάδης-Μητσοτάκης στον Ερντογάν;

 = ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Οι κόκκινες γραμμές και το κοινό μήνυμα

Σημαντική είναι η τηλεδιάσκεψη που θα έχει σήμερα ο Αναστασιάδης με την Ούρσουλα, τον Σαρλ Μισέλ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πραγματοποιείται λίγο πριν από το δύσκολο ταξίδι των δύο ευρωπαίων αξωματούχων στην Άγκυρα για να συναντήσουν τον νεοσουλτάνο Ερντογάν.

Αναστασιάδης και Μητσοτάκης θα τραβήξουν σήμερα ξανά τις κόκκινες γραμμές Κύπρου και Ελλάδας. Οι οποίες, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι και οι κόκκινες γραμμές της ΕΕ, αφού έχουν συμπεριληφθεί και στα επίσημα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διπλωματική πηγή με μεγάλη προϋπηρεσία στο κυπριακό και στην ΕΕ, μου έλεγε χθες ότι οι δύο επικεφαλής της ΕΕ θα μεταφέρουν στον νεοσουλτάνο τις πρόσφατες αποφάσεις των «27» και την προειδοποίηση για την ανάγκη συμμετοχής της ΕΕ και στην πενταμερή και σε όλες τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Επιπλέον θα του θέσουν τη ρητή θέση των «27» και του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή η λύση των δύο κρατών που προωθούν η Τουρκία και ο Τατάρ. «Οι απαντήσεις που θα δώσει ο Ερντογάν θα είναι μια καλή ένδειξη για τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην πενταμερή και κατά πόσο υπάρχει ελπίδα υποχώρησης από τις αδιάλλακτες θέσεις της», μου ανέφερε. Όπως μου είπε, «οι δύο αξιωματούχοι μεταβαίνουν στην Τουρκία αρκετά ενδυναμωμένοι αν θέλουν να ασκήσουν τη σωστή πίεση για να φέρουν το σωστό αποτέλεσμα». Και αυτά μεταξύ άλλων θα ακούσουν σήμερα η Ούρσουλα και ο Σαρλ Μισελ από τον Αναστασιάδη και τον Μητσοτάκη. Όχι ότι δεν τα έχουν ξανακούσει… Τι θέμα είναι κυρίως τι θα απαντήσει ο πιεζόμενος από πολλές κατευθύνσεις, Ερντογάν. Αληθεύει πως ρίχθηκε και η ιδέα Αναστασιάδης και Μητσοτάκης αναμένεται να στείλουν ένα από κοινού μήνυμα στον Ερντογάν;

Το πιο σημαντικό δεκαπενθήμερο

Αναμένεται πως οι προεργασίες για την πενταμερή θα ολοκληρωθούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, το οποίο κρίνεται ως κρίσιμο για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Η αγέλαστη κυρία Λουτ θα βρίσκεται στη Λευκωσία στις 11 Απριλίου με στόχο να οριστικοποιήσει την ατζέντα της πενταμερούς και αναμένεται ότι εκείνες τις ημέρες θα ξεκαθαρίσει εάν και με ποιο ρόλο θα συμμετέχει η ΕΕ στις συναντήσεις της Γενεύης.

Μια άλλη πολύ σημαντική επίσκεψη η οποία δεν έχει αναδειχθεί είναι η έλευση της Γουέντι Μόρτον στη Λευκωσία την ερχόμενη Τρίτη. Η Μόρτον είναι η υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας και θα συναντήσει τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ. Πρόκειται για μια επίσκεψη η οποία μπορεί να συμβάλει δημιουργικά, εάν βεβαίως υπάρχει θέληση από τους Βρετανούς, αφού η επίδραση που μπορούν να ασκήσουν στην Τουρκία, αν το θέλουν, είναι σημαντική. 

Γιατί δέχθηκε κυβερνοεπίθεση το ΑΚΕΛ;

Ανέκδοτα προκάλεσε η κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Σε κάποιο πηγαδάκι κάποιοι θυμήθηκαν τα έγγραφα που στάλθηκαν παλαιότερα από email του κόμματος σε λάθος αποδέκτες. Κατ’ ακρίβειαν στους χειρότερους αποδέκτες που θα μπορούσαν να φτάσουν: στα emails των δημοσιογράφων. Και αποκάλυπταν ονόματα και ρουσφέτια που συζητήθηκαν για πολύ. Μια ιστορία που κανένας στο κόμμα δεν θέλει να θυμάται. Γι’ αυτό και τέθηκε το ερώτημα: Τι σημαντικό θα μάθουμε εάν οι χάκερς που επιτέθηκαν στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του ΑΚΕΛ την δημοσιοποιήσουν;

Εκτός κι αν οι χάκερς είχαν άλλη διατεταγμένη αποστολή και τα ευρήματά τους έχουν ήδη δρομολογηθεί προς τους μαστόρους τους…

Πάντως ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε πως θεωρεί ότι το κόμμα του δεν ήταν στόχος της επίθεσης. Η ενημέρωση που είχαν ήταν πως πρόκειται για πανευρωπαϊκή κυβερνοεπίθεση σε διάφορα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις. Όπως είπε δεν επηρεάστηκαν άλλα συστήματα και δίκτυα του κόμματος και όπως φαίνεται, δεν ήταν στόχος το ΑΚΕΛ απλά «έπεσε θύμα» της μαζικής επίθεσης. Γιατί όμως διάλεξαν μόνο το ΑΚΕΛ από την Κύπρο; 

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση