ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Politics Blog

#PoliticsBlog Τι ξέρει ο Αβέρωφ και μιλά για νέο πάρτι του Ερντογάν;

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

= ΠΕΜΠΤΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

«Μετά τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε εκ μέρους του ΓΓ η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τους περασμένους μήνες, ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να συγκαλέσει μία άτυπη συνάντηση 5+1 για το κυπριακό ζήτημα, στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου. Σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου του Αντόνιο Στεφάν Ντουζαρίκ, μόλις έδωσε το έναυσμα για να αρχίσει επίσημα η κούρσα της πενταμερούς. Της διάσκεψης που αναμένεται να αλλάξει για πάντα το Κυπριακό όπως το γνωρίζουμε. Εξάλλου ο Αντόνιο μας προειδοποίησε προ πολλού και ξεκάθαρα ότι «αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά».

Το τριήμερο της πενταμερούς θα είναι την μεγάλη εβδομάδα. Θα αρχίσει Μεγάλη Τρίτη και θα διαρκέσει μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη, οπότε και θα ολοκληρωθεί με το αποχαιρετιστήριο δείπνο. Η Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με τον Χριστιανισμό, είναι η ιερή ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους. Συνειρμούς δεν θέλω να κάνω. Προτιμώ να αναλογίζομαι μόνο ότι κάθε Μεγάλη Πέμπτη, κάθε θρηνητική Μεγάλη Παρασκευή ακολουθεί η Ανάσταση. Αυτό φαντάζομαι ότι θέλουν να σκέφτονται και ο Αναστασιάδης και ο Χριστοδουλίδης και οι ομάδες τους, και ο Αβέρωφ και ο Άντρος με τις δικές τους ομάδες.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί μάλλον προβλέπουν παράταση της εβδομάδας των παθών και δεν πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει η ανάσταση. Όπως και να έχουν τα πράγματα εκείνος που κάνει παιχνίδι αυτή τη στιγμή είναι ο Αβέρωφ, ο οποίος φαίνεται να λαμβάνει τα μηνύματα των καιρών και αναλαμβάνει στοχευμένες πρωτοβουλίες. Και φαίνεται να πείθει μεγάλο ακροατήριο για τις προθέσεις του αφού τα παραμέρισε όλα και προέταξε το Κυπριακό. Και ζήτησε έκλεισε στο τσακ-μπαμ ραντεβού με τον Άντρο για να τα βρουν, αν μη τι άλλο στο Κυπριακό. Η συνάντησή τους θα γίνει σε μία εβδομάδα, την Τσικνοπέμπτη, και όλοι αναμένουν τις δηλώσεις που θα κάνουν για να αντιληφθούν σε τι έχουν συμφωνήσει ή διαφωνήσει και που το πάνε. Όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Συμμαχία Πολιτών και ΕΛΑΜ έχουν τοποθετηθεί και έχουν καλέσει τον Αναστασιάδη, άλλα να μην πάει στην πενταμερή υπό αυτές τις συνθήκες και άλλα να θέσει προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της πλευράς μας. Όλα τα προαναφερόμενα κόμματα εκτός του ΔΗΚΟ, εκστρατεύουν τις τελευταίες ημέρες κατά του Αβέρωφ με κεραυνούς και επίθετα. Είναι τα ίδια κόμματα που τις προηγούμενες εβδομάδες συζητούσαν μαζί του κρυφά και φανερά για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού και μας έπεισαν πως είχαν γίνει πρώτοι φίλοι. Και ενώ για τον προϋπολογισμό βρήκαν τρόπο και τα βρήκαν για το Κυπριακό φαίνεται πως δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης.

Απορία προκαλεί η σιωπή του ΔΗΚΟ την ώρα που ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ καθορίζουν πολιτική

Γι΄ αυτό και ο πονηρός Πάφιος έκοψε δρόμο και κατευθύνθηκε στην Εζεκία Παπαϊωάννου...

Κάποιοι μένουν στην δραματική έκκληση του Αβέρωφ για συντονισμό και συνεργασία μεταξύ του πολιτικού κόσμου για το Κυπριακό. Και εστιάζουν στις «καταστροφικές» του προβλέψεις ότι εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην πενταμερή τον Αύγουστο ο Ερντογάν θα πάει ξανά στα Βαρώσια όχι για πίκνικ αλλά για πάρτι.

Ίσως να μην έχουν ακόμη αντιληφθεί πως η επίσημη ανακοίνωση της σύγκλησης της πενταμερούς έχει σημάνει μια σύντομη περίοδο για το Κυπριακό στην οποία θα συμβούν πάρα πολλά. Ότι δηλαδή θα τρέξουν εντατικές συνομιλίες που αναμένεται να έχουν ορίζοντα, δεν πρόκειται να είναι ανοικτού τέλους, και μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει όλα να ξεκαθαρίσουν.

Φαίνεται πως ο Αβέρωφ κάτι ήξερε όταν ανέφερε τον Αύγουστο ως ορόσημο για το πάρτι του Ερντογάν, εάν αποτύχει η προσπάθεια στην πενταμερή.Η κούρσα για την πιο γρήγορη, εντατική και ψυχοφθόρα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό μόλις έχει αρχίσει. Κάποιοι φαίνεται να μην το έχουν αντιληφθεί ή να κάνουν ότι δεν τον αντιλαμβάνονται.

Η μεγάλη ερώτηση των ημερών είναι: Το τρίτο μεγάλο κόμμα, το ΔΗΚΟ γιατί σιωπά; Γιατί δεν έχει τοποθετηθεί στο κάλεσμα του Αβέρωφ και την ανταπόκριση του Άντρου;

--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ