ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Το ραντεβού με τον Τζο που ο Νίκος θέλει όσο τίποτε άλλο

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Έντονη είναι η προσπάθεια συνεργατών του προέδρου Αναστασιάδη να κλείσουν συνάντηση με τον πλανητάρχη κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Και δεν μιλάμε για τα τυπικά της φωτογράφισης και στη δεξίωση, εάν η πανδημία επιτρέψει να ακολουθηθεί τελικά η παράδοση άλλων χρόνων, αλλά για μια κανονική συνάντηση μεταξύ των παλιόφιλων. Έστω και σύντομη.

Το πραγματικά πιεστικό πρόγραμμα του Μπάιντεν φαίνεται να είναι το κύριο πρόβλημα για το κλείδωμα της συνάντησης. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γραφόταν η στήλη. Δεν αποκλείεται την ώρα που τη διαβάζετε να έχει ήδη συμφωνηθεί. Αν και κακές γλώσσες λένε πως ο Τζο δεν αγαπά και τόσο πλέον τον δικό μας λόγω μιας σοβαρής διαφωνίας για χειρισμούς του στην περίφημη πρωτοβουλία Μπάιντεν, όταν αυτός ήταν αντιπρόεδρος. Χάσαμε κι από εδώ;
Πηγή μου, που ανεβοκατεβαίνει συχνά στον Λόφο, πρώην στενός του συνεργάτης, μου έλεγε ότι ο Αναστασιάδης «θέλει όσο τίποτε άλλο αυτή τη συνάντηση, αυτή τη στιγμή». «Για να τονωθεί το διαβρωμένο πολιτικό του γόητρο».

Η αλήθεια είναι πως η κρίση στο Αφγανιστάν και οι νέες πληγές που άνοιξε η συμφωνία με Βρετανία και Αυστραλία και τον αποκλεισμό της Γαλλίας, έχει προσθέσει πιεστικές προτεραιότητες και για τον Μπάιντεν και το αμερικανικό ΥΠΕΞ. Μπορεί ο Χριστοδουλίδης να μην έχει παράπονα από την επικοινωνία με τον Μπλίνκεν και τους υπηρεσιακούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά μάλλον χρειάζεται και «κάτι ακόμα» που ο Αναστασιάδης ελπίζει να το πετύχει σε μια συνάντηση με τον φίλο (;) του τον Τζο.

Ο Μπάιντεν πάντως θα βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ στις 21 Σεπτεμβρίου για την ομιλία του. Οι Αναστασιάδης, Τατάρ και Γκουτέρες αναμένεται να έχουν το άτυπο πρόγευμα και την άτυπη τριμερή τους στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η παραίτηση του Παύλου Μυλωνά από εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ για κάποιους έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Για άλλους όμως ήταν η επίσημη επιβεβαίωση της αχανούς απόστασης, της ρήξης για ορισμένους, μεταξύ του πρώην ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ, πρώην Συμμάχου των Πολιτών, και νυν ΔΗΚΟ, Παύλου Μυλωνά και του Πρίγκιπα Νικόλαου. Γιατί μπορεί η επιστολή παραίτησης του Μυλωνά να έχει ημερομηνία 16 Ιουνίου, η κόντρα όμως… χρονολογείται.

Όπως μου έλεγε τις προάλλες η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα, «ο Παύλος είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με τον Νικόλα για περισσότερο από έναν χρόνο. Για πολλούς λόγους. Και για τις επιλογές προσώπων που έκανε και για την πολιτική που ακολούθησε σε διάφορα θέματα, όχι μόνο εσωκομματικά και στην προσέγγιση με άλλα κόμματα, ιδιαίτερα με το ΑΚΕΛ. Μάλιστα, ο Παύλος είχε έγκαιρα ενημερώσει τον Νικόλα, ειδικά μετά από μία αντιπαράθεση που είχαν, ότι θέλει να παραιτηθεί από εκπρόσωπος Τύπου. Τώρα γιατί ο Νικόλας δεν θέλησε να την αποδεχτεί αμέσως και να τη δημοσιοποιήσει είναι άλλο θέμα». Όπως μου είπε, πέρα από τους πολιτικούς λόγους η για μήνες απόκρυψη της παραίτησης οφείλεται και σε έναν καθαρά πρακτικό λόγο. Εν πρώτοις, ήταν οι μακράς διαρκείας προεδρικές διακοπές του Αυγούστου στις αγαπημένες για του κύπριους πολιτικούς Μαλδίβες. Κατά δεύτερον το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Νικόλαος δεν είχε βρει μέχρι προ ολίγων ημερών τουλάχιστον, κάποιον ικανό αντικαταστάτη, ενώ φαίνεται να ήλπιζε ότι ο Παύλος ίσως να άλλαζε γνώμη.

Πάντως, τα προβλήματα στο ΔΗΚΟ είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ όσο φαίνονται. Δεν είναι τυχαίο που η παραίτηση Μυλωνά, ενώ υποβλήθηκε από τον Ιούνιο, δημοσιοποιήθηκε από τον ίδιο αμέσως μετά τη δήλωση του Πρίγκιπα Νικόλαου υπέρ του διωκόμενου καθηγητή Γαβριήλ. Και δεν είναι μόνο ο Παύλος Μυλωνάς που διαφώνησε με τον Νικόλα, τη Χριστιάνα και άλλους στην υψηλή ηγεσία του ΔΗΚΟ για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι και ο βουλευτής Χρύσανθος Σαββίδης, αλλά και ένας τρίτος, ο οποίος δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί (λέμε τώρα). Η συντηρητική δεξιά δεν σηκώνει πολλά – πολλά σε τέτοια ζητήματα σε όποιο κόμμα και αν στεγάζεται.

Πολύ γρήγορα ξέχασε ο Σιζό τις απειλές του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον Χρίστο Χρίστου του ΕΛΑΜ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας. Ύστερα από καθυστέρηση εβδομάδων και μετά την ταλαιπωρία που προκάλεσε, στέλνοντας το θέμα στη σύσκεψη αρχηγών και στις επιτροπές δεοντολογίας και επιλογής, αναγκάστηκε να δεχτεί την επιβεβαίωση ότι ο Χρίστου θα παραμείνει στην επιτροπή Άμυνας. Και (τι να έκανε;) όρισε συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη. Όπως έμαθα από έγκυρη πηγή μου η συνεδρίαση κύλησε χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Σιζόπουλος, που εμφανιζόταν ανένδοτος να προεδρεύσει συνεδρίας της επιτροπής στην παρουσία του Χρίστου, δεν φάνηκε να έχει σοβαρό πρόβλημα που είχε απέναντί του τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ. Σύμφωνα μάλιστα με την πηγή μου, αντάλλαξαν και κάποιες κουβέντες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Κάποιος παλιός από την κραταιά ΕΔΕΚ μου έλεγε «το πρόβλημα με τους ηγέτες μας σήμερα είναι πως όταν παίρνουν αποφάσεις δεν μπορούν να προβλέψουν οτιδήποτε πέρα από τη μύτη τους».

ΚΟΥΙΖ: Είναι πολλά τα λεφτά που πρέπει να επιστρέψουν τα δύο ανύπαρκτα στην ουσία κόμματα από την κρατική χορηγία που έλαβαν πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Δηλαδή, η Συμμαχία Πολιτών που πρέπει να επιστρέψει πέραν των 277.000 ευρώ και η Αλληλεγγύη, που πρέπει να επιστρέψει πέραν των 251.000 ευρώ. Το δε ΔΗΚΟ θα πρέπει να επιστρέψει πέραν των 47.000 και το ΑΚΕΛ μόνο γύρω στα 1.500 ευρώ. Όλοι οι άλλοι έχουν να παίρνουν με τη ΔΗΠΑ να δικαιούται τη μερίδα του λέοντος, πέραν των 318.000 ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται από το ΥΠΟΙΚ και δεν έχει ακόμα απαντηθεί από τη Συμμαχία και την Αλληλεγγύη είναι πότε και πώς θα γίνει η επιστροφή της χορηγίας;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση