ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τέσσερις γάμοι και μία κηδεία

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Άδεια ήτανε η εκκλησία. Οι τέσσερις γυναίκες πλησίασαν το φέρετρο κι ακούμπησαν το μπουκέτο που ετοίμασε η Αυγούστα δίπλα από τη φωτογραφία της θανούσας. «Λευκές παιώνιες που τόσο αγαπούσες» ψιθύρισε η Ιουλία. Οι υπόλοιπες παρέμειναν σιωπηλές. Η Ευγενία η Καλαμαρού άφησε έναν ελαφρύ αναστεναγμό και η Κουλλίτσα Κυριακού ανασήκωσε το χέρι της για το τελευταίο αντίο. Μόνο η Φώφη Κούταλου σταυροκοπήθηκε. Τρεις φορές κι έπειτα φίλησε το χέρι του παπά που περίμενε υπομονετικά παραδίπλα.

«Τέσσερις άνθρωποι μονάχα, για μία νεκρή με τέσσερα επίθετα, είναι πολύ στενάχωρο» σχολίασε η Ιουλία, καθώς περπάταγαν στα στενά δρομάκια του κοιμητηρίου Κωνσταντίνου και Ελένης. «Η χήρα Κάππα» είπε η Κουλλίτσα Κυριακού και γέλασαν παρότι η στιγμή δεν επέτρεπε τέτοιου είδους ελαφρότητες. «Η Ρήνα θα καταλάβαινε, γιατί έκανε γαργάρα τη ζωή και διέθετε χιούμορ» είπε η Ιουλία. Μόνο τότε πρόσεξαν ότι τους ακολουθούσε μια μαυροφορεμένη γυναίκα. Στην ηλικία τους πάνω κάτω την υπολόγισαν, αλλά έδειχνε ταλαιπωρημένη. Φόραγε ένα μαύρο φουστάνι με κουμπιά μπροστά, σαν ρόμπα, και κράταγε ένα ματσάκι με γιασεμιά.

Έριξαν λίγο χώμα στον ανοιχτό τάφο κι ύστερα έψαξαν μια σκιά για να ξαποστάσουν. Η Ευγενία η Καλαμαρού έβγαλε από την τσάντα της το φλασκί με τη ζιβανία. «Ο Θεός ν’ αναπάψει την ψυχή της» είπε, καθώς γέμιζε τα ποτηράκια. «Γνωρίζετε τη Ρήνα Κομνηνού Κόρπετ Κωστάκου Καβακόφ;» ρώτησε η Ιουλία, παρατηρώντας με περιέργεια την άγνωστη. «Εγώ ήρτα για τη Ρήνα τη Βαρωσιώτισσα» είπε σιγανά η γυναίκα και τα μάτια της πλημμύρισαν δάκρυα.

Αναγκαία παρένθεση: Ο βίος και η πολιτεία της Ρήνας. Όταν το 1958 ο εισοδηματίας Ευάγγελος Κομνηνός την παντρεύτηκε, ο γάμος τους προκάλεσε μέγα σκάνδαλο στον κλειστό κύκλο της αγγλόφωνης δεξιάς. Όχι μόνο επειδή ο γαμπρός την περνούσε 30 χρόνια, αλλά γιατί ουδείς γνώριζε από πού κράταγε η σκούφια της 18χρονης. Στα σαλόνια της αστικής Λευκωσίας την αποκαλούσαν «η Ρήνα η Βαρωσιώτισσα», αφού αυτό ήταν το μοναδικό αναγνωρίσιμο στοιχείο ταυτότητας που διέθετε. Εκείνης, πάλι, σκασίλα της! Παραδομένη στις περιποιήσεις του Ευάγγελου έζησε 15 ευτυχισμένα χρόνια πλημμυρισμένα από έρωτα στο αρχοντικό του Αγίου Ανδρέα και στο παραλιακό εξοχικό τους στην Αμμόχωστο. Ώσπου εκείνο το τρομακτικό καλοκαίρι χάθηκαν μεμιάς όλα. Μαζί και ο Ευάγγελος που υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, την πρώτη κιόλας ημέρα της προσφυγιάς.

Η Ρήνα Κομνηνού δεν άντεξε για πολύ μόνη. Ο νέος γαμπρός, της παρηγοριάς, λεγότανε Αλέξανδρος Κωστάκος. Με αλεξανδρινό παρελθόν και εφοπλιστικό παρόν. Κατά 35 χρόνια μεγαλύτερός της, πέθανε ήσυχα ένα βράδυ στον ύπνο του από άγνωστη αιτία. Νέα γυναίκα ακόμα ήταν η Ρήνα Κομνηνού Κωστάκου, ετών 40. Ξεχείλιζαν από μέσα της οι χυμοί της ζωής. Γι’ αυτό ενέδωσε στο φλερτ του συνταξιούχου κτηματία Τζέιμς Κόρπετ, τον οποίο παντρεύτηκε την αυγή της δεκαετίας του ’80. 80 ετών ήταν ο γαμπρός και από ένα καπρίτσιο της μοίρας 80 ημέρες διήρκεσε ο γάμος τους. Ένα ψαροκόκαλο έκοψε το νήμα της ζωής του αειθαλούς Τζέιμς κι έτσι η Ρήνα Κομνηνού Κωστάκου Κόρπετ ντύθηκε για τρίτη φορά στα μαύρα. «Ποτέ ξανά!» είχε δηλώσει στο καρέ, υπολογίζοντας προφανώς χωρίς τον πρώην KGB και νυν βαθύπλουτο Σεργκέι Καβακόφ. «Κανείς δεν έμαθε ποτέ πως έγινε το κακό» είπε η Ιουλία, ενώ έπιναν το τέταρτο ποτηράκι ζιβανία. «Λένε πως τον έφαγε η ρωσική μαφία. Με τούτα και με κείνα, η Ρήνα απέσπασε τη μέγιστη τιμή: τέσσερις φορές χήρα!». «Chapeau Ρήνα Κομνηνού Κόρπετ Κωστάκου Καβακόφ» αναφώνησαν οι κυρίες και σήκωσαν τα ποτήρια τους.

«Ευτυχώς που δεν πρόλαβε να ζήσει τα χειρότερα» μουρμούρισε η Καλαμαρού. Καμιά τους δεν ρώτησε ποια χειρότερα. Η επίσκεψη του Ερντογάν την ερχόμενη Τρίτη άλλωστε, μοιάζει με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. «Κανέναν άντρα δεν έκλαψε η Ρήνα» είπε η Ιουλία. «Ατσαλωμένη από τη ζωή, έμαθε να κρύβει τα συναισθήματά της. Μόνο όταν επισκέφθηκε την έκθεση “Ξαναγέννηση” την είδα να λυγίζει. Ανάμεσα σε κείνα τα 219 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης, ένιωσε αίφνης σαν να ζωντάνεψε γύρω της το παλιό Βαρώσι. Ο Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης, ο Μήτσος Μαραγκός, ο Ευάγγελος Λούης Λουίζος, ο Δον Κιχώτης του Γεωργίου Πολ Γεωργίου στο Blue Bangalow, τα μπάνια στην Καμήλα… Γονάτισε η Ρήνα κι έμπηξε τα κλάματα. Έκλαιγε γοερά, σαν να αποχαιρετούσε την Αμμόχωστο που έχανε». Μεσολάβησε μια μικρή σιωπή. Κι ύστερα, η Ευγενία επανέλαβε θλιμμένα: «Ευτυχώς που δεν πρόλαβε να ζήσει τα χειρότερα».

«Ο Τατάρ διοργανώνει ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ πολιτικών και διασημοτήτων για να γιορτάσουν την 20ή Ιουλίου. Ανάμεσά τους θα είναι και ο Τούρκος παραγωγός του Survivor Ατζούν Ιλιτζαλί,» είπε δύσθυμα η Ιουλία. «Σε αυτή την περίπτωση, να υποθέσουμε ότι το Sigma θα βάλει πίσω στο θηκάρι το πατριδόμετρο;» σχολίασε ειρωνικά η Κουλλίτσα Κυριακού και οι υπόλοιπες κούνησαν επιδοκιμαστικά τα κεφάλια τους.

«Από που γνωρίζετε τη Ρήνα Κομνηνού Κόρπετ Κωστάκου Καβακόφ;» ρώτησε η Ιουλία την άγνωστη που τόση ώρα τις άκουγε με συννεφιασμένο πρόσωπο. «Εγώ ήρτα για τη Ρήνα τη Βαρωσιώτισσα» επανέλαβε η γυναίκα. Κι ύστερα, σαν να έπρεπε να γράψει αυτή τον επίλογο, όρθωσε το κορμί της και απάγγειλε τους στίχους του Βαρωσιώτη Κώστα Μόντη με τρεμάμενη από τη συγκίνηση φωνή: «Εμείς τζιαμαί, ελιές τζιαι τερατσιές πάνω στον ρότσον τους».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση