ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Ηθική αποτυχία

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος έπιασε αμέσως δουλειά

Ηθική αποτυχία

Oι ειδικοί σε θέματα πανδημιών βλέπουν αυτές τις μέρες το χειρότερο σενάριο να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις στις οποίες είχαν προβεί από όταν ξεκίνησε η διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, χώρες με χαμηλές δυνατότητες να αγοράσουν εμβόλια που θα στηρίζονταν από διεθνείς οργανισμούς υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, δεν έχουν παραλάβει κανένα από τα 2,8 δισ. εμβόλια που υποτίθεται ότι τους είχαν εξασφαλίσει. Στον αντίποδα βρίσκονται οι χώρες της ΕΕ και το ΗΒ, οι οποίες έχουν προβεί σε παραγγελίες για συνολικά 2,7δισ. εμβόλια, που αρκούν για να εμβολιάσουν τρεις φορές όλον τον πληθυσμό τους. Ως αποτέλεσμα, ειδικοί του ΠΟΥ κάνουν λόγο για καταστροφική ηθική αποτυχία στη διανομή των εμβολίων, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στις λιγότερο εύπορες χώρες του πλανήτη.

Πρώτη μάχη

Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος έπιασε αμέσως δουλειά με πρώτη προτεραιότητα τη μάχη κατά της πανδημίας, η οποία στοίχισε στις ΗΠΑ σημαντικές απώλειες σε όλα τα μέτωπα μετατρέποντας την ως τον μεγάλο ασθενή της κρίσης. Οι μέχρι στιγμής απώλειες ανέρχονται σε 406 χιλιάδες θανάτους και 24,5 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορωνοϊό. Στα πρώτα δέκα προεδρικά διατάγματα περιλαμβάνονται δράσεις για αύξηση των εμβολιασμών αλλά και των τεστ. Η παραγωγή μασκών προσώπου διέπεται πλέον από ειδική νομοθεσία παραπέμποντας σε εμπόλεμη κατάσταση με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή και διάθεση στους πολίτες αυτού του πολύτιμου αγαθού. Σε αντίθεση με την προηγούμενη προεδρία, ο Τζο Μπάιντεν θέτει τις δράσεις κατά του κορωνοϊού στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής αντί να αφήνει κάθε Πολιτεία να λάβει τα μέτρα που κρίνει αναγκαία.

Μακροχρόνια οφέλη

Η Γερμανίδα καγκελάριος, εκτιμώντας την κατάσταση της πανδημίας, δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση αλλά υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας στον ορίζοντα. Η Γερμανία, που συνεχίζει με σκληρά μέτρα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, θεωρεί ότι οι διάφορες αλλαγές που αναγκαστικά έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός θα είναι ευεργετικές για τις κοινωνίες μακροπρόθεσμα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εκπαίδευση, την οικονομία και τον πολιτισμό. Μεγάλη ανησυχία αυτήν την περίοδο προκαλεί η μετάλλαξη του ιού, θέμα που εκτιμάται ότι θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα τους Ευρωπαίους ηγέτες στις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιούν. Η Γερμανία συνεχίζει να καταγράφει χίλιους θανάτους την ημέρα, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για ένα πρόβλημα που χαρακτηρίζεται ως συστημικό και οι λύσεις θα πρέπει να είναι κοινές σε όλο το έδαφος της ΕΕ.

Νέα ΜΕΧ

Νέα κόκκινα δάνεια μέχρι €10 δισ. εκτιμά ότι θα προκύψουν η Τράπεζα της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της πανδημίας και του μέτρου αναστολής των δόσεων. Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) ανέρχονται στα €59 δισ. και αντιστοιχούν σε ποσοστό 35,8% των δανείων προσομοιάζοντας με την κατάσταση στην Κύπρο. Όσον αφορά στα δάνεια σε αναστολή, αυτά ανέρχονται σε περίπου €20 δισ. από τα οποία το 50% αναμένεται πως θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Η κατάσταση, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, είναι αρκετά κρίσιμη και εκ των πραγμάτων καθιστά τη συζήτηση για κακή τράπεζα,που θα αξιοποιεί τις υφιστάμενες υποδομές των τραπεζών, αναγκαιότητα.

Σημαντικές απώλειες

Σε διάστημα λιγότερο από 72 ώρες η αγορά των cryptos απώλεσε πέραν των $100 δισ. σε κεφαλαιοποίηση την εβδομάδα που μας πέρασε, υποχωρώντας κάτω από το όριο του $1τρισ. Μετά την άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ ($41.000), το δημοφιλές bitcoin ακολούθησε διορθωτική κίνηση προς τις $31.000 σε διάστημα ενός μηνός.

Σωφροσύνη και ευαισθησία

Με σωφροσύνη και ευαισθησία το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας, σε πρόσφατη συνεδρία του απέτρεψε την αλλαγή χρήσης του Σωματείου «Αχιλλέας» και του περιβάλλοντος χώρου, διατηρώντας τον πνεύμονα αθλητισμού και πολιτισμού της περιοχής. Τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας αυτοί οι χώροι γίνονται ακόμα πιο σημαντικοί για κάθε περιοχή.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης για επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΗΚΤΗΣ

Η μετάλλαξη τύπου Δ απειλεί με εξασθένιση την πορεία ανάκαμψης για το υπόλοιπο του έτους.

Πάγωμα

Νέες ροές προσφύγων αναμένει η Ευρώπη καθώς η εικοσαετής πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει έως τώρα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΗΚΤΗΣ

Ρεκόρ

Ρεκόρ

Βελτίωση κλίματος

Βελτίωση κλίματος

Άμεση βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναζητούν οι τουριστικοί παράγοντες με την ελπίδα να ανακάμψει η ζήτηση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μήνυμα

Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση για την πορεία, μιας ούτως ή άλλως, εύθραυστης τουριστικής περιόδου προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Απαγόρευση

Ενώ οι προσπάθειες για «ξεκλείδωμα» της ρωσικής αγοράς συνεχίζονται, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βρετανία και τις προοπτικές ανοίγματος της αγοράς μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΗΚΤΗΣ

Νέος αέρας αισιοδοξίας πνέει στη νομοθετική εξουσία μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, γεννώντας την ελπίδα ότι θα παραχθεί σημαντικό έργο και θα ανακτηθεί η αξιοπιστία.

Πατέντες

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ