ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Πατέντες

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Νέα πίεση προς την Κομισιόν ασκεί το ευρωκοινοβούλιο με την απόφασή του να στηρίξει κατά πλειοψηφία την πρόταση για ακύρωση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της covid19

Πατέντες

Νέα πίεση προς την Κομισιόν ασκεί το ευρωκοινοβούλιο με την απόφασή του να στηρίξει κατά πλειοψηφία την πρόταση για ακύρωση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της covid19. Η ρύθμιση που προωθείται προνοεί την προσωρινή ακύρωση της πατέντας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην προσφορά των εμβολίων. Την πρόταση, που ανήκει στους Ευρωπαίους πράσινους, στήριξε μια ευρεία ομάδα βουλευτών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Σύμφωνα με δηλώσεις, στόχος της Ευρωβουλής, με αυτήν την πράξη, είναι να κάνει τα εμβόλια παγκοσμίως διαθέσιμα και ειδικότερα σε χώρες με σημαντικά χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμών.

Διατήρηση

Συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής αποφάσισε η ΕΚΤ, στη βάση της ανάλυσης που προκρίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα χρειάζεται υποστήριξη προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα σε επίπεδα χαμηλότερα αλλά πλησίον του 2%. Η ΕΚΤ στηρίζει τη συνέχιση της δημοσιονομικής βοήθειας, την οποία αρκετά κράτη διοχετεύουν σε τομείς της οικονομίας που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία. Τέλος, καλεί τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για να πετύχουν διαρθρωτικές αλλαγές που θα στηρίξουν μια γρήγορη ανάκαμψη, η οποία θα στηρίζεται στους πυλώνες της πράσινης ατζέντας και της ψηφιακής οικονομίας.

Τουρισμός

Με το καλοκαίρι να έχει μπει για τα καλά οι Ευρωπαίοι αναζητούν τουριστικούς προορισμούς που δέχονται πλήρως εμβολιασμένους, καθώς η απόφαση για την κυκλοφορία του ψηφιακού πιστοποιητικού έχει ληφθεί και αναμένεται να μπει σε ισχύ από τον επόμενο μήνα. Αυτό που δεν έχει, όμως, επιτευχθεί είναι η εφαρμογή κοινών κανόνων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για τον χειρισμό αφίξεων τουριστών τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη της Γαλλίας, η οποία ακόμη και αν κάποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος εφόσον προέρχεται από χώρα της πορτοκαλί λίστας (οι πλείστες χώρες) θα πρέπει να προσκομίσει αρνητικό τεστ. Στην περίπτωση της Κύπρου, εφόσον κάποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως γίνεται δεχτός χωρίς άλλο δικαιολογητικό, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης.

Ξάφνιασμα

Μεγαλύτερη του αναμενομένου είναι η άνοδος των τιμών στις ΗΠΑ, όμως, οι οικονομολόγοι είναι καθησυχαστικοί και μιλούν για μεμονωμένο φαινόμενο. Για τον Μάιο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 5% και είναι ο μεγαλύτερος που καταγράφεται από τον Αύγουστο του 2008 και το 5,3% που προηγήθηκε έναν μόλις μήνα πριν το ξεκίνημα της κατάρρευσης των χρηματαγορών. Πέραν του δείκτη τιμών καταναλωτή, η άνοδος στον δομικό πληθωρισμό ανήλθε στο 3,2% και είναι η μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή σε περίοδο 30 ετών. Η αύξηση των τιμών αποδίδεται σε συγκεκριμένους κλάδους που επηρεάστηκαν σημαντικά από την πανδημία και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσφορά.

Κτηνοτροφία

Η συλλογή 1,4 εκατομμυρίων υπογραφών από τους Ευρωπαίους πολίτες για κατάργηση της εκτροφής ζώων σε κλουβιά μέχρι το 2027, αντιμετωπίστηκε θετικά από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, τα οποία με μεγάλη πλειοψηφία στήριξαν τη θέση και πλέον η κατάσταση βρίσκεται στην Κομισιόν για τελικές αποφάσεις. Ευρωβουλευτές, πάντως, έθεσαν θέμα στήριξης των κτηνοτρόφων σε αυτήν τη διαδικασία ενώ η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου έθεσε θέμα ρύθμισης και των ζωικών προϊόντων που εισάγονται στην ΕΕ ενώ απέφυγε να δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα δηλώνοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν.

Υποχρεωτική δήλωση

Ενόψει της προγραμματισμένης επιστροφής στους χώρους εργασίας, η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs ζητά από όλους τους εργαζόμενους να δηλώσουν κατά πόσον έχουν εμβολιαστεί και σε ποιο βαθμό. Αυτό που αλλάζει είναι ότι μέχρι πρόσφατα τέτοια δήλωση από τους 40.000 επηρεαζόμενους γινόταν σε εθελοντική βάση ενώ πλέον καθίσταται υποχρεωτική. Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο, η συγκεκριμένη απαίτηση είναι καθόλα νόμιμη αρκεί να διατηρείται εμπιστευτική από την τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ