ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σταθεροποιημένες και σε πορεία ανάκαμψης βρίσκονται οι εθνικές οικονομίες της ευρωζώνης, εκτιμά η Κριστίν Λαγκάρντ, ως αποτέλεσμα της έγκαιρης παρέμβασης της ΕΚΤ

Καταδίκη

Τη δεύτερη μεγαλύτερη ποινή για παραβίαση των αναθεωρημένων κανονισμών για την προστασία της ιδιωτικότητας, θα κληθεί να καταβάλει η εταιρεία WhatsApp, για το ποσό των 225 εκ. ευρώ. Η αναθεωρημένη νομική βάση στην οποία έχει στηριχθεί ο Ιρλανδός ρυθμιστής για την καταδίκη, έχει εισαχθεί το 2018 και αφορά στον γενικό κανονισμό περί προστασίας των δεδομένων (GDPR). Η μεγαλύτερη ποινή μέχρι στιγμής με τον ίδιο νόμο επιβλήθηκε στην Amazon, τον περασμένο Ιούλιο από τις αρχές του Λουξεμβούργου, για το ποσό των 746 εκ. ευρώ. Η WhatsApp, που είναι εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Facebook, έχει αποτύχει, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να εφαρμόσει τους κανόνες διαφάνειας για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένων των συνδρομητών της. Πέραν της χρηματικής καταδίκης, η WhatsApp υποχρεούται να διαφοροποιήσει τις διαδικασίες χειρισμού των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της για να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του αναθεωρημένου GDPR.

Γενναιοδωρία

Σταθεροποιημένες και σε πορεία ανάκαμψης βρίσκονται οι εθνικές οικονομίες της ευρωζώνης, εκτιμά η Κριστίν Λαγκάρντ, ως αποτέλεσμα της έγκαιρης παρέμβασης της ΕΚΤ. Δεν παραλείπει, όμως, να σημειώσει ότι μεγαλύτερη έμφαση αυτήν την περίοδο πρέπει να δοθεί στους κλάδους που έχουν κτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία. Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, σημειώνει ότι θα πρέπει ο αναπτυγμένος κόσμος να γίνει πιο γενναιόδωρος και να προσφέρει στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα τους πόρους για να πετύχουν την απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη. Είναι οξύμωρο, δήλωσε, ότι δαπανήθηκαν στην πανδημία συνολικά 6 τρισ. δολάρια για στήριξη της οικονομίας, ενώ θα μπορούσε με το 1% αυτού του ποσού να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης.

Απειλή

Η αναφορά της επικεφαλής της ΕΚΤ στους κλάδους που «πλήρωσαν» βαρύ τίμημα στην πανδημία αποτελεί σημείο προβληματισμού για το άμεσο μέλλον, καθώς η κατάσταση παραμένει οριακή. Η πανδημία έχει δοκιμάσει τις αντοχές όλων των οικονομικών κλάδων σε σχέση με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις «ψηφιακές» δεξιότητες των εργαζομένων. Δυο σχεδόν χρόνια μετά την παγκόσμια κατάσταση πανδημίας, επιβάλλεται η προσαρμογή για απορρόφηση των κραδασμών. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι τρεις κλάδοι που «απειλούνται» με οικονομική δυσχέρεια στο άμεσο μέλλον με την παρούσα συνθήκη είναι με σειρά κατάταξης, τα ξενοδοχεία και η εστίαση, ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία και οι μεταφορές και η αποθήκευση.

Μάσκες

Σε μια πρωτοποριακή έρευνα, όπου συμμετείχαν 340.000 ενήλικες από 600 χωριά του Μπαγκλαντές, δοκιμάστηκε η αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας για προστασία από την covid-19. Μετά το πέρας 8 εβδομάδων οι μονάδες που χρησιμοποίησαν μάσκα προστασίας παρουσίασαν βελτιωμένα αποτελέσματα κατά 9%, η δωρεάν διανομή μασκών σε μια περιοχή μαζί με την ενημέρωση για τη χρήση τους είχε βελτιωμένα αποτελέσματα κατά 29%, ενώ οι χειρουργικές μάσκες αποδείχθηκαν αποτελεσματικότερες από τις υφασμάτινες. Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η χρήση μάσκας προσφέρει αποτελεσματική προστασία και μένει να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η έρευνα και θα επηρεάσει τις οδηγίες που εκδίδουν οι αρμόδιοι οργανισμοί.

Εργασία

Οι μεγάλοι οργανισμοί προβληματίζονται για την προοπτική πλήρους επιστροφής των εργαζομένων τους στις θέσεις εργασίας μετά από σημαντική περίοδο εργασίας από το σπίτι. Στην προκειμένη περίπτωση, η Google έχει καθυστερήσει με δυο αναβολές την ημερομηνία για πλήρη επιστροφή των εργαζομένων της, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι Apple, Amazon και Facebook. Σύμφωνα με έρευνα, το 66% των εταιρειών που ανήκουν στη λίστα Fortune500 καθυστερούν την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέα δεδομένα στην εργασία, που ίσως να αλλάξουν για πάντα τη μέχρι σήμερα πρακτική διατήρησης μόνιμων χώρων εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη ήρθε και αντί για χαμόγελα έφερε προβληματισμό λόγω ανατιμήσεων στις τιμές βασικών προϊόντων.

Παράδειγμα

Μεταρρύθμιση

Μεταρρύθμιση

Πράσινη οικονομία

Πράσινη οικονομία

Η μετάλλαξη τύπου Δ απειλεί με εξασθένιση την πορεία ανάκαμψης για το υπόλοιπο του έτους.

Πάγωμα

Νέες ροές προσφύγων αναμένει η Ευρώπη καθώς η εικοσαετής πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει έως τώρα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΗΚΤΗΣ

Ρεκόρ

Ρεκόρ

Βελτίωση κλίματος

Βελτίωση κλίματος

Άμεση βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναζητούν οι τουριστικοί παράγοντες με την ελπίδα να ανακάμψει η ζήτηση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μήνυμα

Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση για την πορεία, μιας ούτως ή άλλως, εύθραυστης τουριστικής περιόδου προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Απαγόρευση

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ