ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Αφήγημα

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό επανέρχονται οι ανησυχίες για αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη ελέω πανδημίας

Αφήγημα

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό επανέρχονται οι ανησυχίες για αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη ελέω πανδημίας. Το προηγούμενο διάστημα και καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούσαν από επίσημα χείλη γινόταν λόγος για μικρές οικονομικές επιπτώσεις μιας πιθανής νέας έξαρσης. Η επέλαση, όμως, του τέταρτου κύματος και η επανεμφάνιση των lockdown έχει ανατρέψει πλήρως αυτό το αφήγημα. Οι αγορές πλέον είναι νευρικές και η προσοχή εστιάζεται στην διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας και το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο χρέος που συσσωρεύθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Πληθωρισμός

Η κατάσταση είναι μοναδική και θα απαιτήσει υπομονή σε σχέση με τη σωστή «δόση φαρμάκων» νομισματικής πολιτικής που θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό, διαμηνύουν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Πρέπει επίσης να υπάρξει μια κοινή συμφωνία σε σχέση με τα πιθανά ενδεχόμενα πριν να ληφθούν μέτρα. Το σημαντικό είναι να αποφευχθούν οι εκπλήξεις, που συνήθως προκαλούν νευρικότητα στις αγορές, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν κρίσεις. Νευρικότητα, όμως, μπορούν να προκαλέσουν και οι λάθος προσδοκίες και άρα σημαντική παράμετρος ηρεμίας είναι η σωστή διαχείριση των προσδοκιών. Το μόνο σίγουρο σε σχέση με την ραγδαία άνοδο των τιμών είναι ότι κανένας σήμερα δεν είναι σε θέση να προβλέψει τον χρόνο για επιστροφή σε συνθήκες ομαλοποίησης των οικονομικών παραγόντων που την προκαλούν.

Πρόσβαση

Η εύκολη και με ανταγωνιστικές τιμές πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελούσε πάντα κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στη Ευρώπη αλλά και την Κύπρο. Σε πρόσφατη έρευνα που διενέργησε η ΕΚΤ και καλύπτει την περίοδο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν βελτιωθεί σημαντικά εν μέσω πανδημίας και πλέον την πρώτη θέση ανησυχίας λαμβάνει η δυνατότητα προσέλκυσης ικανού ανθρώπινου δυναμικού. Στο θέμα της τραπεζικής χρηματοδότησης, η έρευνα κατέδειξε μια βελτιωμένη προσέγγιση των τραπεζών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πανδημία. Η τάση αυτή προφανώς και έχει συνεισφέρει θετικά στην έκρηξη της ανάπτυξης στην ευρωζώνη στους μήνες που ακολούθησαν τα παρατεταμένα lockdowns.

Πολιτικοποίηση

Η προσπάθεια πολιτικοποίησης της οικονομίας πολύ απλά δεν του βγαίνει του Ερντογάν και τα αποτελέσματα των ενεργειών του βιώνουν ήδη εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες. Η αναφορά σε «πόλεμο ανεξαρτησίας» για να δικαιολογηθεί ακόμη μια παράδοξη μείωση των επιτοκίων της λίρας οδήγησε το νόμισμα σε μεγαλύτερη κατάρρευση βγάζοντας αρκετούς διαμαρτυρόμενους στους δρόμους. Το χαμηλό εισόδημα πλήττεται βάναυσα από την ανατίμηση όλων των βασικών προϊόντων ενώ κάποιοι αναλυτές προβλέπουν τον πληθωρισμό στο 30% το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, οι καταθέτες, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που τους παρέχουν οι τράπεζες, να διατηρούν χρήματα σε ξένο νόμισμα εντός Τουρκίας, οδηγούν σε φαύλο κύκλο την τουρκική λίρα καθώς η «φυγή» από το εθνικό νόμισμα είναι μαζική. Το μεγάλο στοίχημα πλέον βρίσκεται στο αν θα συνεχίσει να ρέει εξωτερικός δανεισμός προς τις τράπεζες για χρηματοδότηση των εγχώριων ανοιγμάτων.

Προτεραιότητες

Στις προτεραιότητες της Κομισιόν βρίσκεται η ισχυροποίηση των χρηματιστηρίων της Ευρώπης και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Όσον αφορά στις αγορές κεφαλαίου, όπως αλλιώς λέγονται τα χρηματιστήρια, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το σκηνικό αλλάζει δραματικά μετά την αποχώρηση της Αγγλίας από την ΕΕ και την απώλεια του χρηματοοικονομικού της κέντρου που για χρόνια υπήρξε το Λονδίνο. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη έχει να κάνει με την ενοποίηση των αγορών του Άμστερνταμ, του Δουβλίνου, του Παρισιού και της Φρανκφούρτης και την δημιουργία μιας ισχυρής αγοράς που θα έχει εύρος αλλά κυρίως βάθος κατά τα αμερικανικά πρότυπα. Σε αυτήν την προσπάθεια η αναθεώρηση των κανόνων κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, με μεγάλη έμφαση να δίνεται από πλευράς Βρυξελλών στη διαφάνεια των συναλλαγών σε αντίθεση με άλλες αγορές που επιτρέπουν την λειτουργία παράλληλων μηχανισμών για τους μικρούς επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ