ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Αν είχαμε

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Οι προειδοποιητικές βολές του διοικητή της ΚΤΚ για θέματα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του καταγράφονται στα θετικά της εποπτείας που ασκεί ο Κωσταντίνος Ηροδότου

Αν είχαμε

Οι προειδοποιητικές βολές του διοικητή της ΚΤΚ για θέματα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του καταγράφονται στα θετικά της εποπτείας που ασκεί ο Κωσταντίνος Ηροδότου. Ενδεικτική είναι η προχθεσινή αναφορά του για τον κίνδυνο σχηματισμού νέων ΜΕΧ από οικονομικούς κλάδους που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία. Στο ίδιο ύφος και παλαιότερη δήλωση του κ. Ηροδότου, με την οποία ζητούσε από τις τράπεζες να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να ταιριάξουν στην νέα εποχή. Δεν θα ήταν υπερβολή να σκεφτούμε ότι, αν είχαμε την τύχη ως χώρα να έχουμε τέτοιου είδους προειδοποιήσεις, και όχι εκ των υστέρων σχολιασμούς από τους επόπτες, ίσως να προλαβαίναμε κάποιες τραπεζικές καταστροφές της νεότερης κυπριακής ιστορίας.

Νομική οδός

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι η Κομισιόν ετοιμάζει νομικά μέτρα κατά της AstraZeneca για μη συμμόρφωση της τελευταίας με τις πρόνοιες της συμφωνίας που έχει υπογράψει. Ενστάσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκφράζουν εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίοι τονίζουν ότι αυτή η ενέργεια δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα παρά μόνο θα συσσωρεύσει περισσότερα θέματα δυσπιστίας των πολιτών προς την εταιρεία, σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία στόχος είναι να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στο 30% της συμφωνίας για 100 εκατομμύρια εμβόλια εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Aν και οι τελικές αποφάσεις είναι ακόμη πρώιμο να προσδιοριστούν, η Κομισιόν άφησε ανεκμετάλλευτη τη ρήτρα του συμβολαίου για επέκταση της συμφωνίας με 100 εκατομμύρια επιπλέον εμβόλια.

Νέοι στόχοι

Νέους, πιο φιλόδοξους στόχους, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε σχέση με τη κλιματική αλλαγή αυξάνοντας τον στόχο του 2030 σε μείωση κατά 50% των εκπομπών καυσαερίου σε σχέση με τις τιμές του 2005. Ο αναθεωρημένος στόχος βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον αντίστοιχο από πλευράς ΕΕ. Κίνα και Ινδία, που περιλαμβάνονται μεταξύ των πιο ρυπογόνων χωρών παγκοσμίως, δεν προχώρησαν σε νέες δεσμεύσεις σε σχέση με τους στόχους τους. Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, αυτή η δεκαετία είναι η πλέον κρίσιμη για να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής το οποίο επιφέρει κοινωνικό κόστος κάθε φορά που ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν την εμφάνισή τους.

Αναμονή

Αναλλοίωτη άφησε την κατάσταση η ΕΚΤ στη νομισματική συνάντηση του Απρίλιου ενώ τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη συνάντηση του Ιουνίου, οπότε αναμένεται οι αποφάσεις να είναι πιο «τολμηρές», εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι εμβολιασμού που έθεσαν τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία των γερμανικών τραπεζών, η ΕΚΤ συνέχισε τις αγορές ομολόγων με πιο εντατικό ρυθμό τον Μάρτιο πλησιάζοντας στο σύνολο τα €74 δισ. μια αύξηση ύψους 40% σε σχέση με έναν μήνα πριν. Αύξηση παρουσίασε και ο πληθωρισμός τον μήνα Μάρτιο, ως αποτέλεσμα αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων ενώ τα δάνεια προς τα νοικοκυριά διατήρησαν την αυξητική τάση του 3% σε ετήσια βάση.

Αεροδρόμια

Η πανδημία επηρέασε το δίχως άλλο την αεροπορική κίνηση, καθιστώντας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την τελευταία έκθεση με τα πλέον πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο για το 2020. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία μεταξύ των δέκα πρώτων σε αεροπορική κίνηση αεροδρομίων το 2020, τα εφτά βρίσκονται στην Κίνα. Στην ίδια περίοδο που η παγκόσμια αεροπορική κίνηση υπολογίζεται να μειώθηκε κατά 65%, η μείωση στα δέκα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου περιορίστηκε στο 45%. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στη λίστα με τα δέκα πρώτα αεροδρόμια δεν περιλαμβάνεται κανένα ευρωπαϊκό αεροδρόμιο. Η έκθεση συνοδεύεται και από την εκτίμηση ότι η αεροπορική κίνηση δεν αναμένεται να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το 2024.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης για επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΗΚΤΗΣ

Η μετάλλαξη τύπου Δ απειλεί με εξασθένιση την πορεία ανάκαμψης για το υπόλοιπο του έτους.

Πάγωμα

Νέες ροές προσφύγων αναμένει η Ευρώπη καθώς η εικοσαετής πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει έως τώρα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΗΚΤΗΣ

Ρεκόρ

Ρεκόρ

Βελτίωση κλίματος

Βελτίωση κλίματος

Άμεση βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναζητούν οι τουριστικοί παράγοντες με την ελπίδα να ανακάμψει η ζήτηση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μήνυμα

Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση για την πορεία, μιας ούτως ή άλλως, εύθραυστης τουριστικής περιόδου προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Απαγόρευση

Ενώ οι προσπάθειες για «ξεκλείδωμα» της ρωσικής αγοράς συνεχίζονται, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βρετανία και τις προοπτικές ανοίγματος της αγοράς μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΗΚΤΗΣ

Νέος αέρας αισιοδοξίας πνέει στη νομοθετική εξουσία μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, γεννώντας την ελπίδα ότι θα παραχθεί σημαντικό έργο και θα ανακτηθεί η αξιοπιστία.

Πατέντες

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ