ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Ανοδικό ράλι

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Καινοτομία

Η πανδημία υπήρξε καταλύτης στη μείωση της χρήσης μετρητών και της στροφής των Ευρωπαίων στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Ήδη, πριν από την πανδημία, έρευνες αγοράς έδειχναν πως ένας στους δύο Ευρωπαίους θα προτιμούσε να πληρώσει ψηφιακά για τις καθημερινές τους αγορές. Ανταποκρινόμενη στα νέα δεδομένα η ΕΚΤ προωθεί την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, επιδιώκεται να αυξηθούν τα επίπεδα ασφάλειας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές γνωρίζοντας επίσης ότι πέραν της ασφάλειας η ιδιωτικότητα των συναλλαγών αποτελεί σημαντική παράμετρο για τους Ευρωπαίους, αν είναι να υιοθετήσουν το ψηφιακό ευρώ. Είναι σημαντικό πάντως ότι η συζήτηση διεξάγεται σε μια περίοδο που το δημοφιλές bitcoin έχει προσελκύσει ήδη θεσμικό επενδυτικό ενδιαφέρον και η τιμή του έχει εκτοξευθεί στις περίπου 48.000 δολάρια.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Μειωμένες προβλέψεις ανάκαμψης για το 2021 δημοσιοποίησε η επιτροπή για την Ευρωζώνη κάνοντας λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία και ανάπτυξη 3,8% σε σχέση με 4,8% που προβλεπόταν τον Νοέμβριο. Οι προβλέψεις γίνονται στη βάση παραδοχών που περιλαμβάνουν αποκλιμάκωση της πανδημίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, συνεπεία ολοκλήρωσης των εμβολιασμών στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί το ψαλίδισμα των προσδοκιών για την Ιταλία, η οποία από 4,1% πριν, τώρα εκτιμάται στο 3,4%. Η κατάσταση, σύμφωνα με την Κομισιόν, επιτάσσει παρέμβαση από τις κυβερνήσεις στο θέμα της ανεργίας, της καχεκτικότητας στο επιχειρείν και της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Προσαρμοστικότητα

Οι νέες περιβαλλοντικές προτεραιότητες σε συνδυασμό με την πανδημία, αποτελούν ικανοποιητικές αιτίες για να ακυρωθεί η προγραμματισμένη επέκταση του Charles de Gaulle, του δεύτερου σε επιβατική κίνηση αεροδρομίου στην Ευρώπη. To 2019 το κύριο αεροδρόμιο του Παρισιού, που λειτουργεί από το 1974, φιλοξένησε 76 εκατομμύρια επιβάτες. Η προγραμματισμένη επέκταση ανακοινώθηκε πριν από τρία χρόνια και οι εργασίες αναμένονταν να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Στόχος θα ήταν η δημιουργία του terminal 4,το οποίο θα προσέθετε 450 πτήσεις ημερησίως. Βασική παράμετρος για την απόφαση ακύρωσης του έργου υπήρξε η ανάγκη να συμπεριληφθεί στους σχεδιασμούς πρόνοια για φιλοξενία πιο φιλικών στο περιβάλλον αεροπλάνων που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στο άμεσο μέλλον.

Κοινωνική επιδημία

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τρεις στους πέντε ερωτώμενους που εργάζονται από το σπίτι δήλωσαν ότι βελτιώθηκε η παραγωγικότητά τους ενώ αυξήθηκαν και οι «πραγματικές» ώρες εργασίας σε σχέση με πριν το lockdown. Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους κοινωνιολόγους στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν ότι δεν είναι δικαιολογημένο να πιστεύουμε ότι γινόμαστε τεμπέληδες σε περιόδους υποχρεωτικού εγκλεισμού. Ο χρόνος ουσιαστικής δουλειάς είναι αυξημένος γιατί έχει εκλείψει η ανάγκη για μετακινήσεις και ο χρόνος που απαιτείται για κοινωνικοποίηση στον εργασιακό χώρο. Πάντως οι ειδικοί βλέπουν να αποκτά διαστάσεις κοινωνικής επιδημίας ο «μύθος της τεμπελιάς» όπως καθιερώθηκε να αποκαλείται το φαινόμενο που νοιώθει κάποιος όταν μένει στο σπίτι.

Ανοδικό ράλι

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το χρηματιστήριο ρύπων μετά την καθίζηση που καταγράφηκε κατά τους τελευταίους μήνες του 2020. Η άνοδος αντικατοπτρίζει την ισχυρή δέσμευση της ΕΕ για να αντιμετωπίσει ριζικά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Την εβδομάδα που μας πέρασε η άνοδος στις τιμές πλησίασε το 13% και πλέον ένας τόνος απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα βρίσκεται στα 38 δολάρια, τιμή που αποτελεί ρεκόρ. Σύμφωνα με αναλυτές, η ανοδική κίνηση θα συνεχιστεί και δεν αποκλείεται να αγγίξει την τιμή των 50 ευρώ το επόμενο διάστημα. Καθώς η τιμή ανεβαίνει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξάνουν την ελκυστικότητά τους για τις βιομηχανίες σε σχέση με ορυκτές πρώτες ύλες.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης για επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΗΚΤΗΣ

Η μετάλλαξη τύπου Δ απειλεί με εξασθένιση την πορεία ανάκαμψης για το υπόλοιπο του έτους.

Πάγωμα

Νέες ροές προσφύγων αναμένει η Ευρώπη καθώς η εικοσαετής πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει έως τώρα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΗΚΤΗΣ

Ρεκόρ

Ρεκόρ

Βελτίωση κλίματος

Βελτίωση κλίματος

Άμεση βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναζητούν οι τουριστικοί παράγοντες με την ελπίδα να ανακάμψει η ζήτηση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μήνυμα

Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση για την πορεία, μιας ούτως ή άλλως, εύθραυστης τουριστικής περιόδου προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Απαγόρευση

Ενώ οι προσπάθειες για «ξεκλείδωμα» της ρωσικής αγοράς συνεχίζονται, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βρετανία και τις προοπτικές ανοίγματος της αγοράς μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΗΚΤΗΣ

Νέος αέρας αισιοδοξίας πνέει στη νομοθετική εξουσία μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, γεννώντας την ελπίδα ότι θα παραχθεί σημαντικό έργο και θα ανακτηθεί η αξιοπιστία.

Πατέντες

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ