ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Βελτίωση κλίματος

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

H ζήτηση για δανεισμό είναι αυξημένη κυρίως από τα νοικοκυριά

Βελτίωση κλίματος

Τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στο β’ τρίμηνο του 2021 καταγράφει η έρευνα γνώμης μεταξύ των τραπεζών, που διενήργησε η ΕΚΤ για την πορεία των τραπεζικών δανείων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ζήτηση για δανεισμό είναι αυξημένη κυρίως από τα νοικοκυριά και αφορά σε νέα στεγαστικά δάνεια. Η αύξηση, όπως καταγράφει η έρευνα, οφείλεται στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και στα υφιστάμενα χαμηλά επιτόκια. Αξιοσημείωτη είναι και η παρατήρηση ότι για πρώτη φορά από το 2019 εμφανίζεται ζήτηση από τις επιχειρήσεις για νέα δάνεια με σκοπό τις επενδύσεις και όχι για κεφάλαιο κίνησης, όπως συνέβαινε όλο αυτό το διάστημα. Για τη συνέχεια η έρευνα κατέδειξε περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης για νέα δάνεια από τα νοικοκυριά και μικρή αυστηροποίηση των κριτηρίων για νέο επιχειρηματικό δανεισμό.

Ηλεκτροκίνηση

Από το 2025 και μετά, όλοι οι πελάτες της Mercedes Benz θα έχουν στη διάθεσή τους για κάθε διαθέσιμο μοντέλο αυτοκινήτου και την επιλογή ηλεκτροκίνητου. Με αυτήν τη δήλωση οι υπεύθυνοι της εταιρείας σηματοδοτούν τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση, ανακοινώνοντας συνολική επένδυση ύψους 40 δισ. για την επόμενη οκταετία, με στόχο μέχρι το τέλος της δεκαετίας να είναι όλα τα μοντέλα ηλεκτρικά. Για την υποστήριξη του μεγαλεπήβολου σχεδίου η εταιρεία θα «κτίσει» συνολικά 17 νέα εργοστάσια, ενώ θα επιδιώξει να έρθει σε συνεργασία και με άλλους παρόχους για προμήθεια των συστημάτων μπαταρίας που θα απαιτηθούν.

Ευνοϊκές συνθήκες

Δεν θα πρέπει να αναμένουμε μεταβολή των επιτοκίων αν ο πληθωρισμός δεν σταθεροποιηθεί στο 2%. Αυτή η δήλωση συνοψίζει την προχθεσινή συνάντηση νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη νέα στρατηγική που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εκτίμηση για τον πληθωρισμό, παρόλη την ανοδική κίνηση αυτής της περιόδου, βρίσκεται πολύ χαμηλότερα του μεσοπρόθεσμα στόχου του 2%. Με άλλα λόγια, οι ευνοϊκές συνθήκες των χαμηλών επιτοκίων θα συνεχίσουν να επικρατούν στις αγορές, ενισχυμένες και από τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων για όσο χρειαστεί.

Θετική έκπληξη

Σημαντική αύξηση στη ζήτηση για διαφημίσεις ανακοίνωσε το Twitter, καταγράφοντας 74% ετήσια αύξηση εσόδων σε ένα τρίμηνο που ξεπέρασε σημαντικά τις προσδοκίες των αναλυτών. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην εκτίμηση για την κερδοφορία, οι αναλυτές «έπεσαν» σημαντικά έξω προβλέποντας μόλις το 33% αυτού που τελικά ανακοινώθηκε. Από την αρχή του έτους και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η μετοχή της εταιρείας κατέγραφε κέρδη της τάξης του 29% σε σχέση με 16% για τον S&P500 την ίδια περίοδο.

Άδεια ράφια

Τη διάθεσή τους για επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου για το Brexit εξέφρασαν στις Βρυξέλλες Βρετανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζοντάς το μη βιώσιμο στην πράξη. Το θέμα αφορά βεβαίως τη Βόρεια Ιρλανδία και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη διακίνηση αγαθών που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο (HB), προκαλώντας εικόνες έλλειψης τροφίμων στα ράφια των υπεραγορών. Μετά την άρνηση των Βρυξελλών για συζήτηση του θέματος, οι μόνες άμεσες λύσεις είναι είτε τα προϊόντα να παράγονται στην Βόρεια Ιρλανδία από εταιρείες του ΗΒ είτε να αναλάβουν να καλύψουν το κενό εταιρείες που εδρεύουν στην ιρλανδική δημοκρατία.

Μεγάλος ασθενής

Όλες οι ελπίδες των παραγόντων του τουρισμού συγκεντρώθηκαν στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης καθώς η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί να τινάξει στον αέρα και αυτήν την τουριστική σεζόν. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η πίεση στα δημόσια ταμεία θα αυξηθεί για όσες χώρες στηρίζουν την ανάπτυξη στα έσοδα από τον τουρισμό. Έχοντας διανύσει δεκαοχτώ μήνες σε συνθήκες πανδημίας, αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι σε οικονομικό επίπεδο ο μεγάλος ασθενής αυτής της συγκυρίας είναι ο τουρισμός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης για επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΗΚΤΗΣ

Η μετάλλαξη τύπου Δ απειλεί με εξασθένιση την πορεία ανάκαμψης για το υπόλοιπο του έτους.

Πάγωμα

Νέες ροές προσφύγων αναμένει η Ευρώπη καθώς η εικοσαετής πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει έως τώρα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΗΚΤΗΣ

Ρεκόρ

Ρεκόρ

Άμεση βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναζητούν οι τουριστικοί παράγοντες με την ελπίδα να ανακάμψει η ζήτηση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μήνυμα

Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση για την πορεία, μιας ούτως ή άλλως, εύθραυστης τουριστικής περιόδου προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Απαγόρευση

Ενώ οι προσπάθειες για «ξεκλείδωμα» της ρωσικής αγοράς συνεχίζονται, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βρετανία και τις προοπτικές ανοίγματος της αγοράς μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΗΚΤΗΣ

Νέος αέρας αισιοδοξίας πνέει στη νομοθετική εξουσία μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, γεννώντας την ελπίδα ότι θα παραχθεί σημαντικό έργο και θα ανακτηθεί η αξιοπιστία.

Πατέντες

Στην πορτοκαλί κατηγορία της βρετανικής λίστας παραμένει η Κύπρος, την ίδια ώρα που εκτός πράσινης κατάταξης βρίσκονται και όλοι οι ανταγωνιστικοί προορισμοί.

Αναγνώριση

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ