ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Διάρκεια ανοσίας

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Το κεφάλαιο της διάρκειας της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό άνοιξε η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν

Πονοκέφαλος

Πριν ακόμη κάνει την εμφάνισή του, το ρωσικό εμβόλιο καταφέρνει να λειτουργήσει διασπαστικά για την Ευρώπη. Ο λόγος για την απόφαση της Γερμανίας να αυτονομηθεί από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και να ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία για εξασφάλιση δόσεων του εμβολίου για τον γερμανικό λαό. Ευρωπαίοι πολιτικοί χαρακτηρίζουν αυτήν την ενέργεια ως μια γεωπολιτική καταστροφή εκ μέρους των Γερμανών που ρίχνει, όπως λένε, νερό στον μύλο της Ρωσικής προπαγάνδας ενώ παράλληλα τραυματίζει την ΕΕ. Ο Λιθουανός πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και χαρακτήρισε το εμβόλιο ένα «υβριδικό όπλο» επικράτησης από την πλευρά της Ρωσίας. Άλλες χώρες της ΕΕ, πέραν της Γερμανίας που έδειξαν ενδιαφέρον για προμήθεια του sputnik V, είναι η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Αυστρία. Το εμβόλιο, πάντως, δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, την ίδια ώρα που η Κομισιόν δηλώνει ότι δεν θεωρεί αναγκαία τη χρήση του.

Διάρκεια ανοσίας

Το κεφάλαιο της διάρκειας της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό άνοιξε η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να συνάψει συμφωνία με την Pfizer/BioNTech για την αγορά 1,6 δι.σ δόσεων του εμβολίου για παραδόσεις μέχρι το 2023. Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες της ΕΕ για συμπληρωματικές δόσεις του εμβολίου αλλά και για μεταλλάξεις του ιού που θα απαιτήσουν νέα εμβόλια. Επίσης, η απόφαση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνολογία του συγκεκριμένου εμβολίου (mRNA), σε αντίθεση με εμβόλια διαφορετικής φιλοσοφίας. Στο πλαίσιο των πολύ καλών σχέσεων που αναπτύσσουν οι δύο πλευρές, η φαρμακευτική ανακοίνωσε επιπλέον παραδόσεις εντός Ιουνίου για 50 εκατομμύρια δόσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό για τον μήνα στα 250 εκατομμύρια. Η εξέλιξη δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για επιτάχυνση των εμβολιασμών και κάλυψη των στόχων στην ΕΕ, η οποία μέχρι στιγμής «μετρά» 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς με την πρώτη δόση και 27 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους.

Ενδιαφέρον

Η απόφαση της Δανίας να τερματίσει τη χρήση του AstraZeneca προκάλεσε το ενδιαφέρον τριών χωρών για εξασφάλιση των δόσεων που παραμένουν αδιάθετες. Πρόκειται για τις Λιθουανία, Λετονία και Τσεχία, οι οποίες αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό τους μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμβολιασμό από τις διαθέσιμες δόσεις, εξ ου και ζήτησαν να αγοράσουν η καθεμιά ξεχωριστά μέχρι και το σύνολο των προς διάθεση δόσεων. Όσον αφορά στην πρόοδο της εμβολιαστικής καμπάνιας, η Λιθουανία φιγουράρει μεταξύ των καλύτερων χωρών στην ΕΕ, σε αντίθεση με τις Λετονία και Τσεχία που βρίσκονται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη.

Νέο ρεκόρ

Άνοδο πάνω από το όριο των 34.000 μονάδων κατέγραψε ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) ως επακόλουθο των πολύ καλών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν οι αμερικανικές τράπεζες. Επιπλέον, η δημοσιονομική στήριξη φαίνεται να αποτυπώνεται στα μακροοικονομικά μεγέθη, με τις πωλήσεις λιανικής να καταγράφουν τον Μάρτιο άνοδο σχεδόν 10%. Στο μέτωπο της ανεργίας η χώρα κατέγραψε τις προάλλες τον χαμηλότερο αριθμό ανέργων από τον Μάρτιο του 2020, οπότε και εξαπλώθηκε ο ιός εκτός Ασίας. Στις ΗΠΑ την ευφορία των αγορών τροφοδοτεί το άνοιγμα της οικονομίας και η σημαντική κρατική στήριξη προς τους πολίτες που ωθεί ουσιαστικά την κατανάλωση.

Τουρισμός

«Πρέπει να επιταχύνουμε τη συζήτηση για υλοποίηση του ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμών», εισηγείται ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Χαρακτήρισε δε το διαβατήριο ένα εργαλείο για περισσότερη κανονικότητα και εστίασε στο θέμα των ταξιδιών που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη. Είναι, βέβαια, γνωστές οι τεχνικές προκλήσεις για την προετοιμασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών για την υλοποίηση του μέτρου. Η Κύπρος παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις μιας και επηρεάζουν άμεσα τον πολύ σημαντικό για τη χώρα τομέα του τουρισμού.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης για επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΗΚΤΗΣ

Η μετάλλαξη τύπου Δ απειλεί με εξασθένιση την πορεία ανάκαμψης για το υπόλοιπο του έτους.

Πάγωμα

Νέες ροές προσφύγων αναμένει η Ευρώπη καθώς η εικοσαετής πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει έως τώρα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΗΚΤΗΣ

Ρεκόρ

Ρεκόρ

Βελτίωση κλίματος

Βελτίωση κλίματος

Άμεση βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναζητούν οι τουριστικοί παράγοντες με την ελπίδα να ανακάμψει η ζήτηση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μήνυμα

Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση για την πορεία, μιας ούτως ή άλλως, εύθραυστης τουριστικής περιόδου προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Απαγόρευση

Ενώ οι προσπάθειες για «ξεκλείδωμα» της ρωσικής αγοράς συνεχίζονται, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βρετανία και τις προοπτικές ανοίγματος της αγοράς μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΗΚΤΗΣ

Νέος αέρας αισιοδοξίας πνέει στη νομοθετική εξουσία μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, γεννώντας την ελπίδα ότι θα παραχθεί σημαντικό έργο και θα ανακτηθεί η αξιοπιστία.

Πατέντες

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ