ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Εσωστρέφεια

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα υψηλά δώματα της Ε.Ε. μιας και η πορεία της πανδημίας αφήνει εκτεθειμένη την Ένωση και τις Βρυξέλλες

Εσωστρέφεια

«Δεν θα φτάσουμε πουθενά, αν είμαστε αρνητικοί» και «Θα τον κερδίσουμε τον ιό». Με αυτά τα λόγια η Γερμανίδα καγκελάριος απευθύνθηκε στον γερμανικό λαό, μιλώντας στο κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την κατάσταση με την πανδημία και κυρίως την επιμήκυνση των μέτρων εγκλεισμού και τις καθυστερήσεις στην άφιξη των εμβολίων. Η συζήτηση στη Βουλή έγινε μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για την απόφασή της να θέσει τη χώρα σε πενθήμερο lock down για τις μέρες του Πάσχα. Η κριτική έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση και το κόμμα των χριστιανοδημοκρατών, αφού η χώρα διανύει χρονιά σημαντικών εκλογών μετά από αρκετά χρόνια που στο τιμόνι βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ.

Πανδαιμόνιο

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα υψηλά δώματα της Ε.Ε. μιας και η πορεία της πανδημίας αφήνει εκτεθειμένη την Ένωση και τις Βρυξέλλες που αποτελούν την διοικητική δομή των 27. Η προσοχή αυτήν την περίοδο βρίσκεται στην απαγόρευση των εξαγωγών εμβολίων από την Ευρώπη. Πρόκειται όμως για μια απόφαση που δεν πρόκειται να λύσει άμεσα το πρόβλημα των ελλείψεων που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων. Οι εξελίξεις φαίνεται να επιβαρύνουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ε.Ε. με Βρετανία, προκαλώντας την παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για αντίποινα εφόσον επηρεαστεί η προμήθεια εμβολίων στη χώρα του. Η κατάσταση πάντως που επικρατεί εντός Ε.Ε. σε σχέση με τους εμβολιασμούς μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πανδαιμόνιο.

Σουέζ

Το ολοκληρωτικό μπλοκάρισμα που προκάλεσε στο κανάλι του Σουέζ το εμπορικό καράβι ιδιοκτησίας της Evergreen «απειλεί» το παγκόσμιο εμπόριο, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα JP Morgan. Από το Σουέζ διοχετεύεται το 12% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Η ανησυχία έρχεται από νεότερες αξιολογήσεις ότι θα χρειαστούν μέρες και ίσως εβδομάδες προκειμένου να ελευθερωθεί το κανάλι και να επανέλθει η ομαλότητα. Προς το παρόν συνολικά 150 πλοία βρίσκονται εν αναμονή ανοίγματος του καναλιού για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Σε περίπτωση που επαληθευτούν τα σενάρια της καθυστέρησης τότε θα πρέπει να αναμένεται εκτόξευση των τιμών των ναύλων. Κάποιοι αναλυτές μάλιστα προειδοποιούν για τον κίνδυνο να εκδηλωθούν επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τώρα που η εφοδιαστική αλυσίδα έχει κατά κάποιον τρόπο «τραυματιστεί».

Pfizer

Δεν μπορεί να επιτευχθεί ανοσία αγέλης, αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά, σημειώνουν Αμερικανοί ερευνητές. Προς αυτήν την κατεύθυνση η εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει εμβολιαστικές δοκιμές σε παιδιά, από 6 μηνών μέχρι 11 χρονών, σε ένα αποφασιστικό βήμα για να λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις για να επεκταθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η πρώτη φάση των δοκιμών θα περιλαμβάνει 144 παιδιά, στα οποία θα χορηγηθεί μικρή ποσότητα του φαρμάκου που αντιστοιχεί περίπου στο 15% της ενήλικης δόσης. Σημειώνεται ότι, οι δοκιμές στις ηλικίες 12 με 15 έχουν ήδη ξεκινήσει και τα πρώτα σημάδια είναι θετικά. Το εμβόλιο της Pfizer έχει μέχρι στιγμής εγκριθεί για εμβολιασμούς σε άτομα άνω των 16 ετών.

Καραντίνα

Μεγάλο ενδιαφέρον για την Κύπρο παρουσιάζει η ανακοίνωση από ελληνικής πλευράς ότι υπό προϋποθέσεις θα δέχεται Ισραηλινούς χωρίς την υποχρέωση καραντίνας κατά την άφιξή τους. Οι υποχρεώσεις είναι δύο και αφορούν στην πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και στην αρνητική διάγνωση τεστ εντός των τελευταίων 72 ωρών από την άφιξη. Η Ελλάδα για αφίξεις από Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προβλέπει υποχρεωτικό τεστ κατά την άφιξη σε ελληνικό αεροδρόμιο και υποχρεωτική επταήμερη καραντίνα. Η Κύπρος εξέδωσε πρόσφατα οδηγία για αφίξεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χωρίς την υποχρέωση για καραντίνα υπό προϋποθέσεις.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης για επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΗΚΤΗΣ

Η μετάλλαξη τύπου Δ απειλεί με εξασθένιση την πορεία ανάκαμψης για το υπόλοιπο του έτους.

Πάγωμα

Νέες ροές προσφύγων αναμένει η Ευρώπη καθώς η εικοσαετής πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει έως τώρα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΗΚΤΗΣ

Ρεκόρ

Ρεκόρ

Βελτίωση κλίματος

Βελτίωση κλίματος

Άμεση βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναζητούν οι τουριστικοί παράγοντες με την ελπίδα να ανακάμψει η ζήτηση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μήνυμα

Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση για την πορεία, μιας ούτως ή άλλως, εύθραυστης τουριστικής περιόδου προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Απαγόρευση

Ενώ οι προσπάθειες για «ξεκλείδωμα» της ρωσικής αγοράς συνεχίζονται, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βρετανία και τις προοπτικές ανοίγματος της αγοράς μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΗΚΤΗΣ

Νέος αέρας αισιοδοξίας πνέει στη νομοθετική εξουσία μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, γεννώντας την ελπίδα ότι θα παραχθεί σημαντικό έργο και θα ανακτηθεί η αξιοπιστία.

Πατέντες

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ