ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Γερμανικό άδειασμα

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Η ευρωπαϊκή αρχή τραπεζών, στην τριμηνιαία έκθεσή της για το έτος 2020, σημειώνει ότι οι τράπεζες παρουσιάζουν αύξηση στους δείκτες κεφαλαίων και μείωση στους δείκτες ΜΕΧ και κερδοφορίας

Γερμανικό άδειασμα

Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για ενημέρωση του Γερμανού υπουργού Υγείας προς τους ομολόγους του ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει διμερείς επαφές με τη Ρωσία για αγορά 2,5 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου sputnik V. Στο άκουσμα της είδησης, ο Μαλτέζος υπουργός ζήτησε συντονισμένη προσπάθεια των Ευρωπαίων, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, για να λάβει απάντηση από την αρμόδια επίτροπο κ. Κυριακίδου ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για ένα εμβόλιο που έχει ήδη «ανακαλυφθεί» και οι δυνατότητες για παραγωγή του στην Ευρώπη είναι περιορισμένες. Πάντως, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν τη γερμανική ενέργεια ξεκάθαρη κίνηση «αδειάσματος» της Κομισιόν για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα των εμβολιασμών. H συζήτηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης για χειρισμό του θέματος που προέκυψε με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναγκαίο μέτρο

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξετάζοντας περίπτωση στην Ουγγαρία, όπου ζητήθηκε υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών σε νηπιαγωγείο, αποφάσισε ότι αυτό δεν συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η επιβολή κυρώσεων για μη εμβολιασμό από την αστυνομία της χώρας έγινε στο πλαίσιο της νομιμότητας που επιβάλλει την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των τρίτων προσώπων. Όσον αφορά στα ίδια τα παιδιά το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι ενέργειες της αστυνομίας ήταν προς το συμφέρον των παιδιών και μόνο, ενώ χαρακτήρισε το μέτρο αναγκαίο σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Τραπεζικό τοπίο

Η ευρωπαϊκή αρχή τραπεζών, στην τριμηνιαία έκθεσή της για το έτος 2020, σημειώνει ότι οι τράπεζες παρουσιάζουν αύξηση στους δείκτες κεφαλαίων και μείωση στους δείκτες ΜΕΧ και κερδοφορίας. Εκφράζει, επίσης, την ανησυχία για αύξηση των λειτουργικών κινδύνων στη συνέχεια. Όσον αφορά στην ποιότητα ενεργητικού ο Ευρωπαίος επόπτης των τραπεζών σημειώνει την ανησυχία του και αναμένει επιδείνωση. Κατά μέσο όρο και για σκοπούς σύγκρισης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσίαζαν στο τέλος προηγούμενου έτους πρωτοβάθμια κεφάλαια ύψους 15,5%, ΜΕΧ στο 2,6% και απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 2%. Ο δείκτης έξοδα προς έσοδα είναι αυξημένος και βρίσκεται στο 65%.

Συντηρητική πολιτική

Επιτάχυνση της ανάκαμψης αναμένει η ΕΚΤ από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά, γεγονός που τροφοδοτεί τη συζήτηση για το ποια είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή απόσυρσης των ευνοϊκών νομισματικών πολιτικών στην ευρωζώνη. Η άποψη που μέχρι στιγμής κερδίζει έδαφος είναι αυτή που λέει ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να λάβει χαρακτηριστικά διατηρησιμότητας προτού συζητηθούν προτάσεις για απόσυρση των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Η συντηρητική προσέγγιση μάλλον θα είναι η προτιμητέα στρατηγική, γεγονός που προσφέρει χρόνο στις εθνικές οικονομίες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα καθώς οι εμβολιασμοί θα αυξάνονται και η ζωή εν μέσω πανδημίας θα μετατρέπεται σε μια όλο και πιο οικεία κατάσταση πραγμάτων.

Ασφαλή καταφύγια

Δεν θα υπάρχουν πλέον ασφαλή φορολογικά καταφύγια για τις πολυεθνικές εταιρείες, διαμηνύει ο πρόεδρος Μπάιντεν και προωθεί συγκεκριμένη ρύθμιση σε συνεργασία με 135 χώρες του ΟΟΣΑ. Στο νέο μοντέλο φορολόγησης, οι παγκόσμιοι κολοσσοί θα πληρώνουν φόρο στη χώρα που αποκτούν το εισόδημα και όχι στην χώρα ‘διαμονής’ τους. Στόχος είναι να προωθηθεί ένα σταθερό παγκόσμιο φορολογικό σύστημα ενώ παράλληλα προωθείται και ο ελάχιστος συντελεστής του 21%, συμβατός με τις ΗΠΑ. Το σχέδιο που συζητείται αφορά σε μεγάλες εταιρείες και προς το παρόν θα καλύπτει 100 επιχειρήσεις παγκοσμίως. Στόχος της πολιτικής Μπάιντεν είναι ο τερματισμός των ανταγωνισμών μεταξύ των χωρών και η αναχαίτιση της υιοθέτησης εθνικών ψηφιακών φόρων από σειρά χωρών προκειμένου να γίνουν ελκυστικές για αυτού του είδους επιχειρήσεις.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης για επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΗΚΤΗΣ

Η μετάλλαξη τύπου Δ απειλεί με εξασθένιση την πορεία ανάκαμψης για το υπόλοιπο του έτους.

Πάγωμα

Νέες ροές προσφύγων αναμένει η Ευρώπη καθώς η εικοσαετής πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει έως τώρα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΗΚΤΗΣ

Ρεκόρ

Ρεκόρ

Βελτίωση κλίματος

Βελτίωση κλίματος

Άμεση βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναζητούν οι τουριστικοί παράγοντες με την ελπίδα να ανακάμψει η ζήτηση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μήνυμα

Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση για την πορεία, μιας ούτως ή άλλως, εύθραυστης τουριστικής περιόδου προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Απαγόρευση

Ενώ οι προσπάθειες για «ξεκλείδωμα» της ρωσικής αγοράς συνεχίζονται, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βρετανία και τις προοπτικές ανοίγματος της αγοράς μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΗΚΤΗΣ

Νέος αέρας αισιοδοξίας πνέει στη νομοθετική εξουσία μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, γεννώντας την ελπίδα ότι θα παραχθεί σημαντικό έργο και θα ανακτηθεί η αξιοπιστία.

Πατέντες

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ