ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Κομβική στιγμή

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Πειρασμός

Πρέπει να αποφύγουμε τον πειρασμό να θεωρήσουμε ότι το τέλος της πανδημίας θα σημάνει και το τέλος των προβλημάτων στις οικονομίες της Ευρώπης, σημειώνει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Φρανκφούρτης, το 2021 θα είναι ακόμη ένας χρόνος πανδημίας και τα προβλήματα στις οικονομίες θα συνεχίσουν να ταλανίζουν τους πολίτες. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αναμένονται στην οικονομία για το άμεσο μέλλον θα είναι η κάλυψη των προβλημάτων για επανεκκίνηση των οικονομιών και η δυσκολία ανάκαμψης των τιμών. Ανησυχία, όμως, προκαλεί και η καταναλωτική συμπεριφορά των Ευρωπαίων πολιτών μετά που θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα αφού εκφράζονται φόβοι ότι η άνοδος που ίσως παρατηρηθεί θα είναι παροδική και το νέο σημείο ισορροπίας θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα πριν την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης.

Ιστορικές ζημιές

Ζημιές ρεκόρ ανακοίνωσε η Lufthansa, αγγίζοντας τα €6,7 δισ. σε σχέση με κέρδος €1,9 δισ. ένα χρόνο πριν. Ο χρόνος της πανδημίας, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, υπήρξε η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του γερμανικού αερομεταφορέα. Η εταιρεία έλαβε εντός του προηγούμενου έτους κρατική στήριξη ύψους €9 δισ. καθιστώντας τη γερμανική κυβέρνηση τον μεγαλύτερο μέτοχο στην αερογραμμή. Η εταιρεία προγραμματίζει επανέναρξη πτήσεων το καλοκαίρι με 33 προορισμούς εξωτερικού συμπεριλαμβανομένων τουριστικών προορισμών όπως είναι η Ελλάδα, η Καραϊβική και οι Κανάριοι Νήσοι. Η χρονιά, πάντως, χαρακτηρίζεται δύσκολη ενώ ζημιές αναμένονται και για το 2021.

Μπλόκο εξαγωγών

Η Ιταλία γίνεται η πρώτη χώρα που εφαρμόζει τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που της επιτρέπουν να σταματήσει τις εξαγωγές εμβολίων από εταιρείες που δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς την ΕΕ. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά φορτίο 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca με προορισμό την Αυστραλία. Την απόφαση των ιταλικών αρχών στήριξε σύμφωνα με πληροφορίες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζουμε ότι η AstraZeneca έχει ενημερώσει την Ευρώπη ότι μέχρι το τέλος αυτού του μήνα που σηματοδοτεί και το τέλος του πρώτου τριμήνου, οι παραδόσεις θα περιοριστούν στο 40% της συμφωνίας που έχουν οι δυο πλευρές, δηλαδή θα παραδοθούν 40 εκατομμύρια αντί των 100 εκατομμύριων δόσεων που αναμένονταν.

Sputnik v

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα ξεκινήσει την εξέταση του ρωσικού εμβολίου sputnik v σε μια προσπάθεια εντατικοποίησης του προγράμματος εμβολιασμών στην Ευρώπη. Η απόφαση λήφθηκε μετά από πληροφορίες ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα προχωρήσουν σε παραγγελίες για το ρωσικό εμβόλιο, παρακάμπτοντας τις ευρωπαϊκές διαδικασίες εγκρίσεων και παραγγελιών. Ήδη χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν παραγγείλει το συγκεκριμένο εμβόλιο ενώ η Αυστρία και η Τσεχία εξετάζουν την πιθανότητα να προχωρήσουν σε παραγγελίες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί η δημόσια απορία που εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν όσον αφορά στην πρόθεση της Ρωσίας να προσφέρει ένα σημαντικό αριθμό εμβολίων στην Ευρώπη, ενώ τα επίπεδα εμβολιασμών στον ρωσικό πληθυσμό είναι χαμηλά.

Κομβική στιγμή

H amazon παρουσίασε στο λονδρέζικο κοινό την βδομάδα που μας πέρασε το πρώτο σουπερμάρκετ χωρίς ταμειακές μηχανές. Ο επισκέπτες καλούνται να ενεργοποιήσουν συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό τους κατά την είσοδό τους στην υπεραγορά, προκειμένου να μπορέσουν να σαρώσουν τους κωδικούς των προϊόντων που θα αφαιρέσουν από τα ράφια και για τα οποία θα χρεωθούν κατά τη έξοδό τους. Σύμφωνα με αναλυτές, η φυσική παρουσία καταστημάτων της amazon για πρώτη φορά θα βοηθήσει την εταιρεία να ξεπεράσει το πρόβλημα με τα αυξημένα μεταφορικά έξοδα και τα πρακτικά προβλήματα στις επιστροφές προϊόντων. Τα προβλήματα ιδιωτικότητας που εντοπίζονται από το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο παραμερίστηκαν και τη θέση τους σύντομα έλαβαν σχόλια όπως «κομβική στιγμή» στην ιστορία του λιανεμπορίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης για επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΗΚΤΗΣ

Η μετάλλαξη τύπου Δ απειλεί με εξασθένιση την πορεία ανάκαμψης για το υπόλοιπο του έτους.

Πάγωμα

Νέες ροές προσφύγων αναμένει η Ευρώπη καθώς η εικοσαετής πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει έως τώρα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΗΚΤΗΣ

Ρεκόρ

Ρεκόρ

Βελτίωση κλίματος

Βελτίωση κλίματος

Άμεση βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναζητούν οι τουριστικοί παράγοντες με την ελπίδα να ανακάμψει η ζήτηση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μήνυμα

Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση για την πορεία, μιας ούτως ή άλλως, εύθραυστης τουριστικής περιόδου προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Απαγόρευση

Ενώ οι προσπάθειες για «ξεκλείδωμα» της ρωσικής αγοράς συνεχίζονται, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βρετανία και τις προοπτικές ανοίγματος της αγοράς μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΗΚΤΗΣ

Νέος αέρας αισιοδοξίας πνέει στη νομοθετική εξουσία μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, γεννώντας την ελπίδα ότι θα παραχθεί σημαντικό έργο και θα ανακτηθεί η αξιοπιστία.

Πατέντες

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ