ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Νέα προβλήματα

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Αριθμός χωρών έχουν προχωρήσει σε μερική διακοπή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca με αφορμή θανάτους που έχουν επισυμβεί και σχετίζονται με θρομβώσεις του αίματος

Νέα προβλήματα

Αριθμός χωρών έχουν προχωρήσει σε μερική διακοπή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca με αφορμή θανάτους που έχουν επισυμβεί και σχετίζονται με θρομβώσεις του αίματος. Στις χώρες που εφάρμοσαν το μέτρο περιλαμβάνονται οι Αυστρία, Δανία Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία και Ιταλία καθώς και οι Νορβηγία και Ισλανδία. Στις περισσότερες χώρες το μέτρο αφορούσε στη δέσμευση συγκεκριμένων παρτίδων του εμβολίου με εξαίρεση τη Δανία που εφάρμοσε πλήρη διακοπή των εμβολιασμών για δύο εβδομάδες. Η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η Ευρώπη σχετικά με το εμβολιαστικό της πρόγραμμα. Τον χορό των δεσμεύσεων ξεκίνησε η Αυστρία σχετικά με συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου που έχει διανεμηθεί σε 17 χώρες περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Νέες επιλογές

Τις πρώτες δόσεις των εμβολίων μιας δόσης της J&J θα αναμένουμε εντός του Απριλίου, μετά την έγκριση την προηγούμενη Πέμπτη του τέταρτου στη σειρά εμβολίου για χρήση στην ΕΕ. Πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις είναι συγκρατημένες αφού εκφράζονται ανησυχίες λόγω του ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα εμφιαλώνεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Σημειώνεται, επίσης, ότι η εταιρεία δεν έχει κάνει γνωστό το πρόγραμμα παραδόσεων στην Ευρώπη που σκοπεύει να εφαρμόσει, γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο να μπλοκαριστούν από την αμερικανική κυβέρνηση οι εξαγωγές των εμβολίων είναι πολύ πιθανό. Η Ευρώπη συνεχίζει την προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα ενώ βρίσκονται προς έγκριση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά σώματα τρία νέα εμβόλια, αυτά των CureVac, Novavax και Sputnik.

Τρίτο κύμα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το τρίτο κύμα της πανδημίας, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η δήλωση γίνεται έναν ακριβώς χρόνο από όταν ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία, η οποία θεωρήθηκε ότι θα ήταν σύντομης διάρκειας. Τα ημερήσια κρούσματα ακολουθούν ραγδαία αυξητική πορεία και τα συστήματα υγείας βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων φαντάζουν ανυπέρβλητα και όλων οι ελπίδες πλέον μετατοπίζονται για εμβολιαστική ανοσία εντός φθινοπώρου. Μέχρι τότε, η συνέχιση των μέτρων σε διάφορες παραλλαγές και εντάσεις φαντάζει ως η μοναδική διαθέσιμη λύση. Μέχρι στιγμής, στην Ευρώπη οι χώρες που ετοιμάζονται για αυξημένη εγρήγορση είναι η Ιταλία και η Γερμανία. Στα καλά νέα, έρχεται η είδηση ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και πλέον το ποσοστό αποτελεσματικότητας ανεβαίνει στο 97% σύμφωνα με στοιχεία από το Ισραήλ.

Περισσότερη στήριξη

Η επέτειος της πανδημίας βρίσκει και την ΕΚΤ έτοιμη να ανεβάσει ρυθμούς στην αγορά των ομολόγων καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται και οι τιμές διολισθαίνουν. Η μείωση αποδίδεται στις ανησυχίες των επενδυτών όσον αφορά στον χρόνο και την έκταση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η παρέμβαση της ΕΚΤ στόχο έχει να μην επιτρέψει την αύξηση του κόστους δανεισμού την ίδια ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία «παλεύει» ξανά με τη ραγδαία εξάπλωση της covid-19. Ένας δεύτερος στόχος της παρέμβασης είναι ασφαλώς να καθησυχαστούν οι αγορές και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη.

Εμπορικά βάρη

Επιπλέον κόστος και καθυστερήσεις μέχρι δύο εβδομάδων «φόρτωσε» στις εμπορικές συναλλαγές το Brexit, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δείχνει ότι αυτό συνέβη στο 74% των περιπτώσεων. Από την πλευρά τους οι Βρετανοί εμπορευόμενοι δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και ζητούν από την κυβέρνησή τους να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να φέρει μια καλύτερη συμφωνία. Η αγγλική κυβέρνηση από την πλευρά της, μέσω της αρμόδιας υπουργού, δρομολογεί και νέες συμφωνίες με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ αν και δεν αναμένεται πως μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης για επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΗΚΤΗΣ

Η μετάλλαξη τύπου Δ απειλεί με εξασθένιση την πορεία ανάκαμψης για το υπόλοιπο του έτους.

Πάγωμα

Νέες ροές προσφύγων αναμένει η Ευρώπη καθώς η εικοσαετής πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει έως τώρα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΗΚΤΗΣ

Ρεκόρ

Ρεκόρ

Βελτίωση κλίματος

Βελτίωση κλίματος

Άμεση βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναζητούν οι τουριστικοί παράγοντες με την ελπίδα να ανακάμψει η ζήτηση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μήνυμα

Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση για την πορεία, μιας ούτως ή άλλως, εύθραυστης τουριστικής περιόδου προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Απαγόρευση

Ενώ οι προσπάθειες για «ξεκλείδωμα» της ρωσικής αγοράς συνεχίζονται, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βρετανία και τις προοπτικές ανοίγματος της αγοράς μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΗΚΤΗΣ

Νέος αέρας αισιοδοξίας πνέει στη νομοθετική εξουσία μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, γεννώντας την ελπίδα ότι θα παραχθεί σημαντικό έργο και θα ανακτηθεί η αξιοπιστία.

Πατέντες

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ