ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Οργανική βελτίωση

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Οργανική βελτίωση

Χρονιά χαμηλών ανακτήσεων των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2021. Η κατάσταση λόγω της πανδημίας προφανώς έχει επηρεάσει τον αριθμό των πλειστηριασμών που έχουν διενεργηθεί, που αποτελούν το μοναδικό όπλο που έχουν στη διάθεσή τους τα τραπεζικά τμήματα ανακτήσεων. Αν και οι στόχοι μπορούν επίσης να επιτευχθούν μέσα από πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, οι ειδικοί εξηγούν ότι η οργανική βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας στη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος που μας ταλαιπωρεί από το 2013.

Αιτιολόγηση σκεπτικού

Σε άρθρο του σε γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής του ESM επανέρχεται στην ανάγκη αναθεώρησης του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξής της ΕΕ, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 1997. Επί της ουσίας, η παρέμβαση του Γερμανού οικονομολόγου στηρίζει τις απόψεις που δημοσιοποιήθηκαν από συναδέλφους του για αναθεώρηση προς τα πάνω του επιπέδου χρέους από το 60% στο 100% του ΑΕΠ. Για να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη απόφαση, ανέφερε ότι το επίπεδο των επιτοκίων σε σχέση με το 1997 είναι σημαντικά χαμηλότερο φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Γερμανίας που από 6% τότε σήμερα βρίσκεται στο 1%.

Αναποτελεσματική αγορά

Ισχυρή προειδοποίηση προς τις εποπτικές αρχές και την Κομισιόν απευθύνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) όσον αφορά στη στάση ορισμένων τραπεζών να αποφεύγουν συνολικά πελάτες, στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν το θέμα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στην παρέμβασή της η ΕΑΤ σημειώνει ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις στον αποκλεισμό πελατών που έχουν καθόλα νόμιμες δραστηριότητες, γεγονός που επηρεάζει τον ανταγωνισμό και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Σενάρια δράσης

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, η μέση αύξηση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά στη Γερμανία τη χρονιά που μας πέρασε ήταν κατά μέσο όρο στο 3,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1993 τότε, δηλαδή, που η χώρα προσπαθούσε ακόμα να απορροφήσει τους κραδασμούς από την επανένωση. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΚΤ, με βάση τους νέους νομισματικούς στόχους, θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων εφόσον μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί σε επίπεδα άνω του 2%.

«Υποσχόμενες» επενδύσεις

Κραδασμούς στους επενδυτές της υγείας έχει προκαλέσει η καταδίκη της επικεφαλής της νεοφυούς εταιρείας Theranos, η οποία άντλησε 1 δισ. δολάρια από επιφανείς επενδυτές υποσχόμενη ότι η νέα αιματολογική εξέταση που είχε αναπτύξει θα άλλαζε μια για πάντα τα δεδομένα στον τομέα της υγείας παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά επιχειρηματικού κεφαλαίου και τα μεγάλα ποσά που με ευκολία διακινούνται προς «υποσχόμενες» επενδύσεις.

Ανησυχητική εκτίμηση

Στην ανησυχητική εκτίμηση ότι η άνιση διανομή των εμβολίων στις μη προνομιούχες χώρες του πλανήτη θα προκαλεί συνεχώς νέες μεταλλάξεις του ιού, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, εξέφρασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο κ. Τέντρος σημείωσε μάλιστα ότι η προσπάθεια τροφοδοσίας εμβολίων στις χώρες που τα έχουν ανάγκη αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αποτυχία του 2021, αποτέλεσμα της οποίας είναι οι παραλλαγές «Δέλτα» και «Όμικρον».

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων συνεπεία της παραλλαγής «Όμικρον» αναγκάζει την Ιταλία να ορίσει ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των κατοίκων ηλικίας 50+. Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, οι επηρεαζόμενοι πολίτες έχουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου για να εξασφαλίσουν έγκυρο safe pass είτε με την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος ή με πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης. Η απόφαση λήφθηκε μετά την καταγραφή 190.000 ημερήσιων κρουσμάτων, τα οποία σε αναλογία πληθυσμού για την Κύπρο θα αντιστοιχούσαν με 3.800 περιστατικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ