ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Πάγωμα

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Τις ανησυχίες της παγκόσμιας τράπεζας σε σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας έχει προκαλέσει η ανάληψη της ηγεσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν

Πάγωμα

Τις ανησυχίες της παγκόσμιας τράπεζας σε σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας έχει προκαλέσει η ανάληψη της ηγεσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Ο παγκόσμιος οργανισμός εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη των γυναικών στη χώρα και μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό αποφασίζει να παγώσει τις όποιες καταβολές στο πλαίσιο προγραμμάτων που βρίσκονται σε ισχύ. Ανάλογη στάση με την παγκόσμια τράπεζα τηρεί και το ΔΝΤ, σταματώντας τις εκταμιεύσεις προς τη χώρα. Υπενθυμίζουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη «βάλει στον πάγο» τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν που βρίσκονται στην αμερικανική επικράτεια και αφορούν κυρίως σε αμερικάνικους τίτλους χρέους (T-bonds).

Κατάρρευση

Ακόμη και πριν την αλλαγή του καθεστώτος που προκάλεσε η επικράτηση των Ταλιμπάν, η οικονομία του Αφγανιστάν χαρακτηριζόταν από τους αναλυτές ως ιδιαίτερα εύθραυστη στηριζόμενη κατά 40% του ΑΕΠ σε προγράμματα εξωτερικής βοήθειας από διεθνείς οργανισμούς, τα οποία πλέον «μπαίνουν στον πάγο». Σημαντική απώλεια θεωρείται και η διακοπή των υπηρεσιών αποστολής χρημάτων από το εξωτερικό προς το Αφγανιστάν από εταιρείες όπως η Western Union καθώς περίπου 4% του ΑΕΠ στηρίζεται σε εμβάσματα Αφγανών που δουλεύουν στο εξωτερικό. Η απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των τραπεζών και της έλλειψης ξένου συναλλάγματος για ανάληψη από τους πολίτες, την ίδια ώρα που το εθνικό νόμισμα έχει πλήρως καταρρεύσει.

Φορολογία

Tην προοπτική να προχωρήσει η συμφωνία για εφαρμογή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στο 15%, διερεύνησε ο Γάλλος πρόεδρος με τον Ιρλανδό ομόλογό του στην πρώτη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν από την ανάληψη προεδρίας στην Ιρλανδία. Η ιδέα για την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή προωθήθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τον περασμένο Ιούλιο. Η Ιρλανδία περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που προβάλλουν αντίσταση στην αποδοχή της συμφωνίας καθώς το υφιστάμενο 12,5% που εφαρμόζει η χώρα έχει προσελκύσει τους σημαντικότερους παγκόσμιους κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων των Google, Apple και Facebook. Για καλύτερη κατανόηση της κατάστασης σημειώνεται ότι στις πολυεθνικές αυτές απασχολείται το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας. Από ευρωπαϊκής πλευράς αντίσταση στη συμφωνία προβάλλουν, επίσης, οι Εσθονία και Ουγγαρία.

Φιλοδοξίες

Την πρόθεσή του να δραστηριοποιηθεί στην πολλά υποσχόμενη αγορά των ηλεκτρικών και αυτόνομων αυτοκινήτων, ανακοίνωσε ο τεχνολογικός κολοσσός Xiaomi. Το πλάνο περιλαμβάνει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 δισ. δολαρίων για τα επόμενα δέκα χρόνια. Προς επίτευξη των στόχων της η Xiaomi ανακοίνωσε την εξαγορά της Deep motion που εξειδικεύεται στις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης. Στον συγκεκριμένο κλάδο, αν και αναμένεται πως στο μέλλον θα χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, η Tesla παρουσιάζεται ως η μόνη εδραιωμένη εταιρεία σήμερα. Σημειώνουμε ότι η δομή εσόδων της Xiaomi σήμερα στηρίζεται κατά τα δύο τρίτα από την κινητή τηλεφωνία και, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, στόχος της είναι να αποτελέσει η αγορά του αυτοκινήτου στο μέλλον έναν σημαντικό πυλώνα διαφοροποίησης.

Hamilton

Mε τον τίτλο «Project Hamilton» η αμερικανική FED θέτει σε εφαρμογή το έργο δημιουργίας του ψηφιακού δολαρίου, ανταποκρινόμενη στις νέες τάσεις και προοπτικές που δημιουργούνται στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων. Το έργο πραγματοποιείται με την εμπλοκή του ΜΙΤ και στόχος είναι να προκύψει ένα μαζικό συναλλακτικό νόμισμα ευρείας χρήσης και αποδοχής. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η ομάδα του έργου δεν θα υιοθετήσει τις τεχνολογίες για τα κρυπτονομίσματα αλλά θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Η FED είναι η τελευταία από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος, με την κεντρική τράπεζα της Κίνας να έχει σημαντικό προβάδισμα στην προσπάθεια εισαγωγής ενός ψηφιακού Γουάν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη ήρθε και αντί για χαμόγελα έφερε προβληματισμό λόγω ανατιμήσεων στις τιμές βασικών προϊόντων.

Παράδειγμα

Μεταρρύθμιση

Μεταρρύθμιση

Πράσινη οικονομία

Πράσινη οικονομία

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης για επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΗΚΤΗΣ

Νέες ροές προσφύγων αναμένει η Ευρώπη καθώς η εικοσαετής πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει έως τώρα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΗΚΤΗΣ

Ρεκόρ

Ρεκόρ

Βελτίωση κλίματος

Βελτίωση κλίματος

Άμεση βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναζητούν οι τουριστικοί παράγοντες με την ελπίδα να ανακάμψει η ζήτηση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μήνυμα

Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση για την πορεία, μιας ούτως ή άλλως, εύθραυστης τουριστικής περιόδου προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Απαγόρευση

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ