ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Πατέντες

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Στις τέσσερις εβδομάδες μειώνει την απόσταση της μια δόσης από την άλλη η Γερμάνια για το σκεύασμα της AstraZeneca

Πατέντες

Ο περιοριστικός παράγοντας στην παραγωγή των εμβολίων δεν είναι οι πατέντες αλλά η έλλειψη ικανοποιητικής παραγωγικής δυναμικότητας στα επιθυμητά υψηλά επίπεδα ασφάλειας, δήλωσε εκπρόσωπος της Γερμανίας, αντικρούοντας την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να καταργήσει τις πατέντες στην παραγωγή εμβολίων για την covid-19. Σύμφωνα με τη Γερμανία, η ύπαρξη πατεντών είναι παράγοντας που προάγει την καινοτομία και δεν θα πρέπει να τεθεί σε αμφισβήτηση αυτή η συνθήκη. Η θέση Μπάιντεν αφορά στη δυνατότητα που μπορεί να παραχωρηθεί σε χώρες με σοβαρές ελλείψεις ώστε να τους επιτραπεί να παράγουν οι ίδιες εμβόλια για κάλυψη των εσωτερικών τους αναγκών. Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο με δεδομένες τις εκκλήσεις προσωρινής αναστολής των πατεντών από ινδικής πλευράς, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας με την πανδημία. Αντίστοιχη έκκληση με την Ινδία έγινε και από τη Νότια Αφρική, σχεδόν οκτώ μήνες πριν, χωρίς καμία κατάληξη αφού και οι ΗΠΑ τότε προέβαλαν σθεναρή αντίσταση.

Ενιαία κεφαλαιαγορά

Το όραμά της για μια πράσινη ενιαία αγορά κεφαλαίων εντός ΕΕ ανέλυσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατη ομιλία της. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, η ανάγκη για μηδενικούς ρύπους και η δημιουργία των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών θα απαιτήσουν μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία. Ο κατακερματισμός των αγορών κεφαλαίων, συνέχισε, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για αυτές τις επενδύσεις εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας και εδώ ακριβώς βρίσκεται η χρυσή ευκαιρία για τη δημιουργία μιας πράσινης ενιαίας αγοράς για άντληση κεφαλαίων. Η ύπαρξη μιας τέτοιας αγοράς, σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, μπορεί να ικανοποιήσει σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη για πιο ανθεκτικές ευρωπαϊκές οικονομίες που θα έχουν μετασχηματιστεί για να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απατήσεις.

Υπό έλεγχο

Στις τέσσερις εβδομάδες μειώνει την απόσταση της μια δόσης από την άλλη η Γερμάνια για το σκεύασμα της AstraZeneca, σε μια προσπάθεια να καταστήσει τη συγκεκριμένη επιλογή ελκυστική. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της διάθεσης του εμβολίου της AstraZenecaσε όλον τον ενήλικο πληθυσμό της χώρας χωρίς κανέναν περιορισμό. Η απόφαση αυτή έρχεται να ανατρέψει προηγούμενη για περιορισμό του εμβολίου μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών. Η χώρα προφανώς επιθυμεί να ανεβάσει ταχύτητες στους εμβολιασμούς σε συνδυασμό με χαλαρώσεις που παραχωρούνται στους εμβολιασμένους σε μια προσπάθεια να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο.

Πληθωρισμός

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας παγιώνει τον πληθωρισμό σε επίπεδα κοντά στο 17%, γεγονός που αναγκάζει τη νομισματική αρχή της χώρας να διατηρεί τα επιτόκια βάσης στο 19%. Υπενθυμίζουμε ότι η λίρα από τα μέσα Μαρτίου έχει υποτιμηθεί κατά 13%, όταν ο Ερντογάν αναμίχθηκε στα της ανεξάρτητης αρχή και αντικατέστησε αιφνιδίως τον κεντρικό τραπεζίτη με κάποιον της αρεσκείας του. Πάντως, η υποτίμηση της λίρας προκάλεσε μέχρι στιγμής αύξηση 35% στα εισαγόμενα προϊόντα σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου.

Υποδομές

Την επιθυμία του να «δει» τον εταιρικό φόρο να κυμαίνεται μεταξύ 25% και 28% εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν. Με αυτήν τη ρύθμιση, που θα περιλαμβάνει και φορολόγηση των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων που σήμερα απολαμβάνουν διάφορες χαλαρώσεις, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τις επενδυτικές ανάγκες της χώρας σε υποδομές που υπολογίζονται σε 2 τρισ. δολάρια και στις οποίες περιλαμβάνονται οδικά αλλά και ευρυζωνικά δίκτυα. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα ο εταιρικός φόρος στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 21%.

Τουρισμός

Κάθε τρεις εβδομάδες αρχής γενομένης από την περασμένη Παρασκευή, οι αρχές στο ΗΒ θα επικαιροποιούν και δημοσιεύουν τη λίστα των χωρών όπου θα επιτρέπεται η χωρίς περιορισμούς πρόσβαση των Βρετανών τουριστών. Το ζητούμενο, βέβαια, για τις χώρες που παραδοσιακά προσελκύουν σημαντικό αριθμό τουριστών από το ΗΒ είναι να βρεθούν σε αυτή την λίστα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης για επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΗΚΤΗΣ

Η μετάλλαξη τύπου Δ απειλεί με εξασθένιση την πορεία ανάκαμψης για το υπόλοιπο του έτους.

Πάγωμα

Νέες ροές προσφύγων αναμένει η Ευρώπη καθώς η εικοσαετής πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει έως τώρα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΗΚΤΗΣ

Ρεκόρ

Ρεκόρ

Βελτίωση κλίματος

Βελτίωση κλίματος

Άμεση βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναζητούν οι τουριστικοί παράγοντες με την ελπίδα να ανακάμψει η ζήτηση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μήνυμα

Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση για την πορεία, μιας ούτως ή άλλως, εύθραυστης τουριστικής περιόδου προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Απαγόρευση

Ενώ οι προσπάθειες για «ξεκλείδωμα» της ρωσικής αγοράς συνεχίζονται, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βρετανία και τις προοπτικές ανοίγματος της αγοράς μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΗΚΤΗΣ

Νέος αέρας αισιοδοξίας πνέει στη νομοθετική εξουσία μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, γεννώντας την ελπίδα ότι θα παραχθεί σημαντικό έργο και θα ανακτηθεί η αξιοπιστία.

Πατέντες

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ