ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Πράσινα διαβατήρια

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Στο τέλος Ιουλίου αναμένεται να εκταμιευθούν τα πρώτα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ

Ταμείο ανάκαμψης

Στο τέλος Ιουλίου αναμένεται να εκταμιευθούν τα πρώτα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ενώ τα ποσά θα αντιστοιχούν στο 13% του συνόλου που θα δοθεί με ορίζοντα το 2026. Το ταμείο θα προσφέρει €338 δισ. σε χορηγίες και €386 δισ. σε χαμηλότοκα δάνεια προς τα κράτη μέλη, τα οποία καλούνται να καταθέσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης που θα πρέπει να τύχουν έγκρισης. Την Τετάρτη οι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία κατέθεσαν τα σχέδιά τους στην Κομισιόν, η οποία έχει δύο μήνες για να τα εξετάσει και να τα εγκρίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία και η Γερμανία δεν έχουν ζητήσει κατανομή από το κομμάτι του ταμείου που αφορά σε δάνεια, καθώς και οι δυο χώρες πετυχαίνουν καλύτερους όρους δανειοδότησης από εκείνους που προσφέρει η Κομισιόν.

Πράσινα διαβατήρια

Τα «πράσινα διαβατήρια» για τα ταξίδια αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ των κρατών-μελών και του Ευρωκοινοβουλίου, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το ομαλό άνοιγμα του τουρισμού εντός ΕΕ. Το θέμα αποτελεί ακόμα ένα σημείο τριβής πέραν των εμβολίων που προκύπτει εντός ΕΕ σε αυτήν την πανδημία. Κάποιες χώρες-μέλη επιθυμούν να μπορούν να αποφασίζουν σε εθνικό επίπεδο το αν θα αποδέχονται τα «πράσινα διαβατήρια» ως ικανοποιητικό έγγραφο για την απάλειψη των ταξιδιωτικών περιορισμών. Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τη μεριά τους, δηλώνουν ότι αν θα επιβάλλονται μέτρα καραντίνας στους κατόχους των «πράσινων διαβατηρίων», τότε υπάρχει ο κίνδυνος να το καταστήσουν δώρο άδωρον. Άλλο σημείο τριβής είναι τα είδη των σκευασμάτων που θα γίνονται αποδεκτά για την έκδοση των διαβατηρίων με ιδιαίτερη αναφορά στα εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί για χρήση εντός ΕΕ όπως το ρωσικό Sputnik και το κινεζικό Sinopharm.

Πρόσβαση σε όλους

Το αργότερο εντός Ιουνίου η Γερμανία σκοπεύει να απαλείψει τους ηλικιακούς περιορισμούς και να δώσει πρόσβαση για εμβολιαστικό ραντεβού σε όλες τις ηλικίες. Με την ευκαιρία η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τους συμπολίτες της να εμβολιαστούν και σημείωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα απολαμβάνουν ορισμένες ελευθερίες αφού σχετικές επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι αυτή η κατηγορία ανθρώπων δεν συνιστά κίνδυνο μόλυνσης της κοινότητας. Στις υπό εξέταση ελευθερίες περιλαμβάνονται η διακίνηση χωρίς τεστ και η άρση του αναγκαστικού αυτοπεριορισμού (καραντίνα) εφόσον ένας εμβολιασμένος έχει δηλωθεί ως επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος. Τα ίδια θα ισχύσουν και για όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει από την ασθένεια χωρίς, όμως, να είναι ξεκάθαρο πότε αυτά τα μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή.

Συνέργειες

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi,η οποία ήταν μεταξύ των εταιρειών που αρχικά αναμενόταν να κυκλοφορήσουν το δικό της εμβόλιο, προχώρησε στην τρίτη κατά σειρά συμφωνία για την παραγωγή εμβολίων τρίτων. Αυτήν τη φορά η συμφωνία έγινε με τnν αμερικανική Moderna για την παραγωγή 200 εκ. δόσεων εμβολίων σε εργοστάσια της εταιρείας στις ΗΠΑ. Το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία για την παραγωγή των εμβολίων της Pfizer/BioNTech και της Johnson αφού η στρατηγική της εταιρείας είναι να διαθέσει την παραγωγική της δυναμικότητα για να στηρίξει τη μάχη για τερματισμό της πανδημίας. Όσον αφορά στην παραγωγή νέου εμβολίου, η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο δοκιμών για δυο νέα σκευάσματα σε συνεργασία με τις εταιρείες Glaxo Smith Kline και Translate Bio.

Ινδική μετάλλαξη

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε σχέση με την κατάσταση στην Ινδία. Σύμφωνα με σχετική δήλωση, με βάση τα τελευταία δεδομένα η κατάσταση παρουσιάζεται ιδιαίτερα πολύπλοκη και απαιτεί διαφορετική προσέγγιση σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Η μέχρι στιγμής επικρατούσα πολιτική είναι η επιβολή κοινωνικής αποστασιοποίησης και η έμφαση στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης για επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΗΚΤΗΣ

Η μετάλλαξη τύπου Δ απειλεί με εξασθένιση την πορεία ανάκαμψης για το υπόλοιπο του έτους.

Πάγωμα

Νέες ροές προσφύγων αναμένει η Ευρώπη καθώς η εικοσαετής πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει έως τώρα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΗΚΤΗΣ

Ρεκόρ

Ρεκόρ

Βελτίωση κλίματος

Βελτίωση κλίματος

Άμεση βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναζητούν οι τουριστικοί παράγοντες με την ελπίδα να ανακάμψει η ζήτηση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μήνυμα

Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση για την πορεία, μιας ούτως ή άλλως, εύθραυστης τουριστικής περιόδου προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Απαγόρευση

Ενώ οι προσπάθειες για «ξεκλείδωμα» της ρωσικής αγοράς συνεχίζονται, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βρετανία και τις προοπτικές ανοίγματος της αγοράς μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΗΚΤΗΣ

Νέος αέρας αισιοδοξίας πνέει στη νομοθετική εξουσία μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, γεννώντας την ελπίδα ότι θα παραχθεί σημαντικό έργο και θα ανακτηθεί η αξιοπιστία.

Πατέντες

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ