ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΗΚΤΗΣ

Πτώση στο προσδόκιμο ζωής καταγράφεται στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της πανδημίας

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Δεύτερο υψηλότερο

Το 2020 υπήρξε η χρονιά με τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση -σε απόλυτους αριθμούς-στον ισολογισμό της ΕΚΤ, από το 1999 όπου τηρούνται στοιχεία. Συγκεκριμένα, το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού που κατέχει η ΕΚΤ ανήλθαν στο τέλος του προηγούμενου έτους σε €569 δις σε σχέση με €457 δις ένα χρόνο πριν, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση €112 δις. Η μεγαλύτερη αύξηση είχε σημειωθεί κατά την κρίση του 2008 όταν ο ισολογισμός αυξήθηκε με το ποσό των €257 δις. Η αύξηση του 2020 αποδίδεται στο πρόγραμμα έκτακτης αγοράς περιουσιακών στοιχειών ελέω πανδημίας, το γνωστό PEPP. Η κερδοφορία είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιτοκιακών εσόδων που αναγνώρισε η ΕΚΤ εντός του 2020 σε σχέση με το 2019.

Βρετανική μετάλλαξη

Η βρετανική μετάλλαξη του ιού αποτελεί το 22% των νέων μολύνσεων στη Γερμανία, γεγονός που αυξάνει την απογοήτευση σε σχέση με την πορεία της πανδημίας. Σύμφωνα με έρευνα γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, η πλειοψηφία των ερωτώμενων θεωρούν ότι δεν θα μπορέσει ούτε φέτος να ελεγχθεί η πανδημία λόγω των μεταλλάξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μολύνσεις από τη βρετανική μετάλλαξη δυο εβδομάδες πριν ανέρχονταν σε μόλις 6%. Όπως δηλώνει το γερμανικό υπουργείο Υγείας, αναμένεται πως η βρετανική μετάλλαξη θα έχει μεγάλη διασπορά στον πληθυσμό μετατρέποντάς την σε κυρίαρχη κατάσταση πραγμάτων σε μερικές εβδομάδες.

Κοινωνικό χάσμα

Πτώση στο προσδόκιμο ζωής καταγράφεται στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η αναλογία της οποίας μπορεί να αναζητηθεί μόνο στο μακρινό 1940 και τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά ένα χρόνο, ενώ η πτώση μεταξύ του πληθυσμού των μαύρων ανέρχεται στα τρία χρόνια και των ισπανόφωνων στα 2,4 χρόνια επιβεβαιώνοντας την αντίληψη ότι η πανδημία έχει μεγεθύνει το κοινωνικό χάσμα εις βάρος των αδυνάτων. Η Αμερική μετρά μέχρι στιγμής σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκρούς από την πανδημία ενώ από τους επιπλέον θανάτους της χρονιάς τα δύο τρίτα αποδίδονται στην νόσο covid19.

Κλασσική συνταγή

Η ανάκαμψη κινδυνεύει από μια απότομη αφαίρεση των επιδομάτων, προειδοποιούν οι ειδικοί στις οικονομικές προβλέψεις. Η απότομη διακοπή της στήριξης σε κάποιες επιχειρήσεις ίσως τις οδηγήσει σε χρεοκοπία, ιδίως εκεί όπου υπήρχαν προβλήματα και πριν την πανδημία. Μια άλλη πηγή ανησυχίας για την ανάκαμψη είναι ο φόβος ότι η νέα τάξη πραγμάτων ίσως να έχει κάνει πιο επιφυλακτικούς τους καταναλωτές με αποτέλεσμα στο μέλλον να αποταμιεύουν περισσότερα σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Κατά πολλούς η περίοδος της ανάκαμψης θα πρέπει να μας βρει σε μια τάξη πραγμάτων όπου τα προγράμματα στήριξης θα έχει διαδεχθεί μια κλασσική συνταγή επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Πανεπιστημιακό Brexit

Σαράντα τοις εκατό υπολογίζεται πως είναι η πτώση στις αιτήσεις Ευρωπαίων πολιτών για τα βρετανικά πανεπιστήμια ως ακόμα μια συνέπεια του Brexit, που οδηγεί σε αύξηση των διδάκτρων για τις χώρες μέλη της ΕΕ από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Σε απόλυτους αριθμούς, η μείωση είναι 17.000 λιγότερες αιτήσεις σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Η μέση χρέωση για προπτυχιακούς φοιτητές που ίσχυε για Ευρωπαίους πολίτες αναμένεται ότι μπορεί να τετραπλασιαστεί για την ακαδημαϊκή χρονιά 21-22. Στον αντίποδα, η αύξηση στις αιτήσεις Ιρλανδών πολιτών που καλύπτονται από ειδική συμφωνία διατήρησης των χαμηλών διδάκτρων είναι αυξημένη κατά 26%. Όσον αφορά σε τρίτες χώρες, η αύξηση των αιτήσεων είναι 17% σε ετήσια βάση, ενώ την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν οι ΗΠΑ με 61% και 6.700 αιτήσεις.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης για επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΗΚΤΗΣ

Η μετάλλαξη τύπου Δ απειλεί με εξασθένιση την πορεία ανάκαμψης για το υπόλοιπο του έτους.

Πάγωμα

Νέες ροές προσφύγων αναμένει η Ευρώπη καθώς η εικοσαετής πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει έως τώρα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΗΚΤΗΣ

Ρεκόρ

Ρεκόρ

Βελτίωση κλίματος

Βελτίωση κλίματος

Άμεση βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναζητούν οι τουριστικοί παράγοντες με την ελπίδα να ανακάμψει η ζήτηση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μήνυμα

Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση για την πορεία, μιας ούτως ή άλλως, εύθραυστης τουριστικής περιόδου προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Απαγόρευση

Ενώ οι προσπάθειες για «ξεκλείδωμα» της ρωσικής αγοράς συνεχίζονται, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βρετανία και τις προοπτικές ανοίγματος της αγοράς μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΗΚΤΗΣ

Νέος αέρας αισιοδοξίας πνέει στη νομοθετική εξουσία μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, γεννώντας την ελπίδα ότι θα παραχθεί σημαντικό έργο και θα ανακτηθεί η αξιοπιστία.

Πατέντες

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ