ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπάρχει αντίπαλος για Τζόκοβιτς;

Ο 28χρονος Σέρβος τενίστας μοιάζει ασταμάτητος, με στόχο τα 17 Γκραν Σλαμ του Φέντερερ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

BBC

Το έκτο τρόπαιο του Νόβακ Τζόκοβιτς στο απλό των ανδρών του αυστραλιανού Οπεν ήταν ο τρίτος σερί τίτλος του σε τουρνουά Γκραν Σλαμ και ο 11ος συνολικά στην καριέρα του «Νόλε», που έφτασε έτσι τα είδωλα του τένις Ροντ Λέιβερ και Μπγιορν Μποργκ. Ποιος λοιπόν μπορεί να σταματήσει τον Σέρβο και ώς πού θα φτάσει; Μπορεί να αναδειχθεί στον κορυφαίο τενίστα στην ιστορία;

Προς το παρόν ούτε ο Αντι Μάρεϊ, που την Κυριακή ηττήθηκε από τον Τζόκοβιτς για 11η φορά σε 12 αναμετρήσεις, ούτε οι Ρότζερ Φέντερερ και Ράφα Ναδάλ δείχνουν ικανοί να τον σταματήσουν. Ο 28χρονος Σέρβος έχει πολύ χρόνο μπροστά του για να σημειώσει νέα ρεκόρ και να γίνει ο κορυφαίος όλων.

Ο πρώην νούμερο 1 τενίστας στη Βρετανία, Αντριου Καστλ, παρομοιάζει τον Τζόκοβιτς με τον ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι, λέγοντας ότι και οι δύο ανήκουν σε διαφορετικό πλανήτη από τους άλλους στο άθλημά τους. «Ο πήχυς δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο ψηλά στο ανδρικό τένις» λέει ο Καστλ. «Ο Τζόκοβιτς βαδίζει προς την ανάδειξή του στον κορυφαίο της ιστορίας. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλον πιο ξεχωριστό, πιο λαμπερό αθλητή σήμερα. Υπάρχουν ο Μέσι με τις Χρυσές Μπάλες του, η Σερίνα Γουίλιαμς με τους 21 τίτλους σε τουρνουά του Γκραν Σλαμ, αλλά δεν μπορώ να σκεφθώ κάποιον πιο σπουδαίο από τον Τζόκοβιτς» πρόσθεσε.

Η ανελέητη κυριαρχία του Σέρβου, με την κατάκτηση των τεσσάρων από τα τελευταία πέντε τουρνουά Γκραν Σλαμ, είναι εκθαμβωτική. Τα δύο τελευταία χρόνια ο Τζόκοβιτς μοιάζει να αγωνίζεται με έναν αήττητο μανδύα, συντρίβοντας κάθε άλλο παίκτη της τενιστικής ελίτ.

«Δεν αστοχεί πλέον» σχολιάζει ο πρώην φιναλίστ του αυστραλιανού Οπεν, Τζον Λόιντ: «Ηταν πάντα καλός αμυντικά, όμως τώρα φαίνεται ικανός να αμυνθεί και να σε πλήξει ταυτόχρονα. Εχει βελτιώσει όλο του το παιχνίδι, το σερβίς του, το παιχνίδι στον φιλέ (όπου τον έχει βοηθήσει ο προπονητής του, ο Μπόρις Μπέκερ), και κατά κάποιο τρόπο είναι και τα ένστικτά του πιο επιθετικά».

Το 2011 ο Τζόκοβιτς νίκησε σε 43 αγώνες στη σειρά και κατέκτησε τρεις τίτλους Γκραν Σλαμ. Ωστόσο, η στατιστική του το 2015 ήταν ακόμη καλύτερη: Νίκησε σε 82 από τους 88 αγώνες του (ποσοστό νικών 93%), και θριάμβευσε στους 11 από τους 15 τελικούς που έπαιξε, κατακτώντας τρία ακόμη τουρνουά Γκραν Σλαμ, έχοντας γίνει μόλις ο τρίτος παίκτης στην ιστορία που έφτασε στους τελικούς και των τεσσάρων μεγάλων τουρνουά την ίδια ημερολογιακή χρονιά. «Μοιάζει να μην πιστεύει κι ο ίδιος ότι μπορεί να ηττηθεί» λέει ο Λόιντ.

Εχοντας χάσει σε τρεις σερί τελικούς Γκραν Σλαμ, ο Τζόκοβιτς προσέλαβε τον κ. Μπέκερ και ο Γερμανός προπονητής έκανε τη διαφορά για τον Σέρβο, σύμφωνα με τον Λόιντ.

Ο Τζόκοβιτς συμφωνεί με τη θεωρία αυτή, διηγούμενος ότι ήταν η ομιλία του κ. Μπέκερ κατά τη διακοπή λόγω βροχής στον περυσινό τελικό του Γουίμπλεντον που του χάρισε τη νίκη επί του Φέντερερ.

Μπορεί λοιπόν να χάσει σε τουρνουά Γκραν Σλαμ ο Τζόκοβιτς; Ο Σταν Βαβρίνκα ήταν ο μόνος που το κατάφερε πέρυσι, νικώντας τον στον τελικό του Ρολάν Γκαρός και εμποδίζοντας τον Τζόκοβιτς να κάνει το πραγματικό Γκραν Σλαμ σε μία χρονιά.

«Θα απαιτηθεί μια απίστευτη εμφάνιση αντιπάλου του για να χάσει» προβλέπει ο Λόιντ. «Ενας παίκτης μπορεί να έχει μια τρομερή μέρα όπως είχε πέρυσι ο Βαβρίνκα, όταν όλα του πήγαιναν μέσα. Ομως ο Τζόκοβιτς έχει μια αύρα που του προσφέρει μερικούς έξτρα πόντους, ακόμη και ενάντια στον Φέντερερ».

Ο Τζόκοβιτς και φέτος βάζει στόχο το ημερολογιακό Γκραν Σλαμ, και αν το καταφέρει θα πιάσει τον Ναδάλ που έχει 14 νίκες στα μεγάλα τουρνουά. Και μετά τι; Τόσο ο Λόιντ όσο και ο Καστλ πιστεύουν ότι το απόλυτο ρεκόρ των 17 τροπαίων του Φέντερερ δεν είναι μακριά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διεθνή: Τελευταία Ενημέρωση

X