ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΑΕΛ

«Αυτός είναι» θα έλεγε ο Ιβάν

Newsroom 24sports

Η απάντηση που θα έδινε ο Στρατηγός σε μια συγκεκριμένη υποθετική ερώτηση

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Η ΑΕΛ χάνει 1-0, το παιχνίδι είναι στο 92’ και απομένουν μόλις δυο λεπτά για το τελικό σφύριγμα της λήξης. Ο Τόρες παίρνει τη μπάλα από τα δεξιά, «ζαλίζει» τους Λέζιακς και Λανγκ με τις συνεχόμενες προσποιήσεις του και μετά από κόντρα η μπάλα καταλήγει στον Μαέ, ο οποίος με σεντερφορίσια κίνηση και εκτέλεση νικά τον Φαμπιάνο.

Αν ήταν κάποια άλλη ομάδα στη θέση της ΑΕΛ στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο (στο 90φευγα) του ντέρμπι βρισκόμενη πίσω στο σκορ, πιθανόν να επέλεγε την εύκολη λύση με μια μεγάλη γιόμα στην περιοχή του αντιπάλου. Ωστόσο, στην περίπτωση της ομάδας του Κέρκεζ, αυτός ο τρόπος παιχνιδιού, ακόμα και στις καθυστερήσεις ενός αγώνα, είναι απαγορευμένος.

Κέρκεζ, ο συνεχιστής της φιλοσοφίας του Στρατηγού

Σίγουρα, δεν χρειαζόταν το παιχνίδι με την Ομόνοια για να διαπιστώσουμε ποια είναι η φιλοσοφία του προπονητή της ΑΕΛ. Όμως, σε αυτό το ματς, φωτίστηκε ακόμα περισσότερο, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τους αγώνες ο τεχνικός των «γαλαζοκίτρινων». Η Ομόνοια είχε μια εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία στο τελευταίο ημίωρο αμυνόμενη με αρκετούς ποδοσφαιριστές, βάζοντας πολύ δύσκολα στους μεσοεπιθετικούς και επιθετικούς της ΑΕΛ. Παρόλα αυτά οι «γαλαζοκίτρινοι» του Ντούσαν Κέρκεζ έμειναν πιστοί στο πλάνο τους μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο και στο τέλος δικαιώθηκαν με την υπομονή και μεθοδικότητα που έδειξαν μέχρι το φινάλε.

Η μεθοδικότητα με την οποία βγαίνει μπροστά στην επίθεση η ΑΕΛ (τόσο από τον άξονα όσο και από τα άκρα), όσο και η επιμονή και υπομονή που έχει στο παιχνίδι της μου θυμίζουν προσωπικά τον τρόπο με τον οποίο καθοδηγούσε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον ΑΠΟΕΛ, στη 2η του θητεία στην ομάδα της Λευκωσίας.

Θα μου κάποιος, καλά ο Μπεργκ δεν κάνει το ίδιο στην Ομόνοια; Σίγουρα ο Νορβηγός επιτελεί σπουδαίο έργο όμως κατά την προσωπική μου άποψη, ο τρόπος με τον οποίο κουμαντάρει την ΑΕΛ ο Κέρκεζ μοιάζει περισσότερο στη φιλοσοφία του Γιοβάνοβιτς (από τον τρόπο του Μπεργκ). Κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα, η ομάδα της Λεμεσού παίζει πιο στρωτό ποδόσφαιρο από την Ομόνοια και έχει μεγαλύτερη υπομονή στο παιχνίδι της από τους «πράσινους», με τη μπάλα να μεταφέρεται στο επιθετικό τρίτο από παντού (φτερά και άξονα) με μεθοδικότητα και πολλές πάσες.

Επιστρέφουμε στην κουβέντα για τον Γιοβάνοβιτς. Ο ΣερβοΈλληνας δεν άλλαζε για κανένα λόγο τον τρόπο παιχνιδιού του ΑΠΟΕΛ και δεν αναφέρομαι στα συστήματα αλλά στον τρόπο με τον οποίο έβγαινε στην επίθεση η ομάδα του. Ακόμα κι αν ο αντίπαλος έβαζε διπλή και τριπλή ζώνη άμυνας, ακόμα κι αν το ματς βρισκόταν στο 90φευγα, ο Ιβάν επέμενε και ζητούσε να είναι κάτω η μπάλα και να μεταφέρεται ορθόδοξα στην επίθεση. Σε κάποια παιχνίδια δεν του βγήκε όμως στα πλείστα αυτή η επιμονή έφερνε το ποθητό αποτέλεσμα.

Κατά την άποψη μου, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τους αγώνες ο Κέρκεζ μοιάζει πολύ με τον Ιβάν. Έχω την εντύπωση ότι εάν ζητούσαμε από τον Γιοβάνοβιτς να υποδείξει τον εκφραστή-συνεχιστή της φιλοσοφίας του από τους προπονητές που εργάζονται τώρα στην Κύπρο, αυτός θα επέλεγε σίγουρα τον Κέρκεζ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ