ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ομόνοια: Στιγμές Μαΐου 1973 στη Λύση

Νικήτρια του «Αλεξάνδρειου Τουρνουά» στην κατεχόμενη σήμερα κωμόπολη με νίκες επί των Κραγιόβα Ρουμανίας, Τσέρνο Μόρε Βουλγαρίας και Κέιμπριτζ Αγγλίας

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Μάιος… Μήνας νοσταλγίας για πολλούς Κύπριους ποδοσφαιρόφιλους. Όχι νέους σε ηλικία. Για ποδοσφαιρόφιλους, με τους νεαρότερους εξ’ αυτών να έχουν γεννηθεί κατά τη δεκαετία του 60 η αναφορά.

Φέρνουν σε αυτούς γλυκές ποδοσφαιρικές αναμνήσεις. Που έφηβοι, ή πιτσιρικάδες όντες, έζησαν με τους πατεράδες, θείους ή παππούδες που τους συνόδευαν στο γήπεδο την ποδοσφαιρική πανδαισία διεθνών αγώνων. Τους θυμίζουν τα διεθνή ποδοσφαιρικά τουρνουά που διοργάνωνε στο ιδιόκτητο γήπεδό του, το «Γρηγόρης Αυξεντίου», ο ΑΣΙΛ Λύσης από το τέλος της δεκαετίας του 60 μέχρι και το 74. Ήταν το «Ασλανίδειο» καθώς και το «Αλεξάνδρειο» τουρνουά.

Εντυπωσιακό γεγονός

Ένα γεγονός εντυπωσιακό. Μια αγροτική ομάδα αποτελούμενη από δραστήριους άνθρωπους και χωρίς στήριξη φιλοξένησε Ευρωπαϊκές ομάδες και διοργάνωσε διεθνή αθλητικά τουρνουά. Τόσα χρόνια μετά και ακόμη δεν έχουν επαναληφθεί παρόμοια αθλητικά γεγονότα.

Ο ΑΣΙΛ ιδρύθηκε το 1932. Στην πρώτη του συμμετοχή κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας 1966-67 αήττητος και μαζί το εισιτήριο για την πρώτη συμμετοχή του στην Α΄ κατηγορία. Στην πρώτη παρουσία του στην Α΄ κατηγορία τερμάτισε στη 10η θέση. Την επόμενη περίοδο, πήρε την 6η θέση.

Την περίοδο 1969-70 τερμάτισε στην 9η θέση. Την επόμενη τερμάτισε στη 12η και τελευταία θέση με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί. Την επόμενη τερμάτισε στη δεύτερη θέση και επανήλθε στην Α΄ κατηγορία. Την περίοδο 1972-73 τερμάτισε στη 14η θέση και υποβιβάστηκε ξανά. Την περίοδο 1973-74 κατέκτησε για δεύτερη φορά το πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας και προβιβάστηκε στην Α΄ κατηγορία.

Η τοποθεσία της κωμόπολης σε σημείο πολύ βολικό για τους κάτοικους τριών πόλεων (Λευκωσία, Αμμόχωστος, Λάρνακα) ήταν αφορμή  για παρουσία μεγάλου αριθμού φιλάθλων που διψούσαν πολύ για την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων με συμμετοχή ξένων ομάδων. Τότε η κάθοδος τους σπάνιζε. Δεν είχε καμιά σχέση με το σήμερα. Ούτε βέβαια και η συχνότητα παρακολούθησης δεν είχε σχέση. Ήταν πολύ μεγάλη υπόθεση για τον μέσο Κύπριο φίλαθλο να παρακολουθήσει σε Κυπριακό γήπεδο επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε δράση. Σε χορτάρινο μάλιστα γήπεδο!

Γήπεδο, δροσερό αεράκι και σούβλα

Το χορτάρινο  γήπεδο, -το πρώτο στην Κύπρο, που διέθετε και προβολείς- το δροσερό βραδινό αεράκι που φυσούσε (ο υδράργυρος έπαιρνε την κατιούσα και η αφόρητη ζέστη του κάμπου της... Μεσαρκάς υποχωρούσε) και η παραδοσιακή Λυσιώτικη σούβλα (το γήπεδο περιτριγυριζόταν από τις παραδοσιακές ταβερνίτσες) συνδυάζονταν τέλεια. Φίλαθλοι με το κρέας της σούβλας ανά χείρας τυλιγμένο στο χαρτί ανέβαιναν στις κερκίδες!  Σκηνές... αμιγώς Κυπριακές! 

Το «Ασλανίδειο τουρνουά» γινόταν από το 1969 μέχρι και το 1974, χρονιά που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του πραξικοπήματος και της εισβολής, προς τιμή του… αναμορφωτή του Κυπριακού αθλητισμού (  έτσι τον έλεγαν τότε οι υμνητές της Χούντας και όχι μόνο, τον εκ των δικτατόρων που κάθισαν στο σβέρκο του Ελληνικού λαού και μοίρασαν την Κύπρο στα δύο !) ΓΓΑ της Ελλάδας Κωνσταντίνου Ασλανίδη. Αυτό γινόταν κάθε Αύγουστο. Επίσης γινόταν και το διεθνές τουρνουά «Αλεξάνδρειο» στη μνήμη του γιου του Ωνάση, Αλέξανδρου- τις χρονιές 1973 και 1974. Αυτό γινόταν το Μάιο.

Γινόταν και πρωτάθλημα εφτά καθ΄ομάδα με συμμετοχή περίπου 300 ομάδων από όλα τα χωριά της Κύπρου. Διαρκούσε δύο μήνες και οι αγώνες ξεκινούσαν στις 8 το βράδυ και τελείωναν τα μεσάνυχτα.

183.000 φίλαθλοι!

Το τελευταίο «Ασλανίδειο τουρνουά» έγινε το Αύγουστο του 1973 με συμμετοχή των ομάδων Χάμιλτον (Σκοτία), Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Στόουκ Σίτυ, Λέφσκι, Νέα Σαλαμίνα, ΕΠΑ Ανόρθωση, ΕΝΠ. Στον τελικό η Λέφσκι κέρδισε τη Σέφιλντ.

Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής τους αγώνες του τουρνουά που έγινε το1973, παρακολούθησαν 183.000 φίλαθλοι!

Το τελευταίο παιχνίδι στη Λύση

Το τελευταίο παιχνίδι στο γήπεδο «Γρηγόρης Αυξεντίου» έγινε στις 20.6.74 με αντίπαλους την Ανόρθωση και την ΑΕΚ Αθηνών με νικήτρια την Αθηναϊκή ομάδα(1-4)

Το τελευταίο παιχνίδι του ΑΣΙΛ στη Λύση έγινε στις 2 Ιουνίου 1974 στα πλαίσια του Κύπελλου Κύπρου 1973-74 με αντίπαλο την Έ Ν Π , στην προημιτελική φάση του θεσμού. Αν και ο ΑΣΙΛ είχε χάσει τον εκτός έδρα αγώνα με 5-0, στην έδρα του κέρδισε με 2-1.

 Η Ομόνοια νικήτρια του «Αλεξάνδρειου Τουρνουά» με «τρία στα τρία»

Το πρώτο Διεθνές «Αλεξάνδρειο Tουρνουά» έγινε από τις 23 μέχρι τις 31 Μαΐου 1973. Η έναρξη κηρύχθηκε από τον τότε Πρόεδρο του ΚΟΑ Στέλιο Γκαράνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΣΙΛ που εκδόθηκε πριν την πρεμιέρα ο φωτισμός του γηπέδου ενισχύθηκε με την προσθήκη 12 μεγάλων προβολέων.

Η Ομόνοια κέρδισε το πρώτο ματς που έγινε στις 23 Μαΐου 1973 με αντίπαλο την Κραγιόβα Ρουμανίας με σκορ σκορ 2-0, με γκολ των Κανάρη και Φραντζίλα από ένα σε κάθε ημίχρονο. Καλύτερος παίκτης της Ομόνοιας ήταν ο κήπερ Ελευθεριάδης που στο δεύτερο μέρος έκανε εξαιρετικές αποκρούσεις. Με βάση την δημοσιογραφική κάλυψη της εποχής έγινε πολύ καλό παιχνίδι που ενθουσίασε τον κόσμο.

Η Ομόνοια αγωνίστηκε με τους Ελευθεριάδη, Τσιακλή Μοκάνο, Λούκα, Δράκο, Καρταμπή Ροτσίδη, Κ Αντωνίου, Τσελεπή, (Μούσκο), Φραντζίλα, Κανάρη,  (Α Σάββα).

Στο δεύτερο παιχνίδι που έγινε στις 29 Μάιου η Ομόνοια κέρδισε και την Αγγλική Κέιμπριτζ με σκορ 2-1 ενώπιον οκτώ περίπου χιλιάδων θεατών. Ο Τσελεπής με κεφάλι άνοιξε το σκορ στο 42΄ σε σέντρα του Φραντζίλα, ισοφάρισαν οι Άγγλοι στο 46΄ και στο 62’ ο Μούσκος με βολέ σε σέντρα του Α, Σάββα έκανε το 2-1 για την Ομόνοια. Στο 55’ ο Φραντζιλα έχασε πέναλτι σουτάροντας τη μπάλα έξω.

Η Ομόνοια αγωνίστηκε με τους Ελευθεριάδη, Τσιακλή, Μοκάνο, Λούκα, Δράκο, Κοντογιώργη, Τσελεπή (52΄Μούσκο), Καρταμπή , Φραντζίλα, Ροτσίδη, Α. Σάββα.

Στο τρίτο ματς που έγινε στις 30 Μαΐου 1973 και έκρινε και την πρώτη θέση η Ομόνοια νίκησε τη Βουλγάρικη Τσέρνο Μόρε με σκορ 1-0 μέσα σε αποθέωση από εφτά περίπου χιλιάδες κόσμο. Η Ομόνοια κατέκτησε τον τίτλο αήττητη με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

Ο τελικός ήταν δυνατός και σε μερικές περιπτώσεις σκληρός. Στο 34’ ακυρώθηκε γκολ των Βούλγαρων και στο επόμενο λεπτό ο Φραντζίλα με πλασέ πέτυχε το γκολ της νίκης. Στο 88’ ο διαιτητής απέβαλε Βούλγαρο παίκτη.

Η Ομόνοια αγωνίστηκε με τους Ελευθεριάδη, Τσιακλή, Μοκάνο, Λούκα, Δράκο, Κ Αντωνίου, (65΄Κοντογιωργη), Τσελεπή (70’ Σολάκη), Καρταμπή, Φραντζίλα (Α.Σάββα), Ροτσίδη, Μούσκο.

Μετά το ματς, στην Ομόνοια απονεμήθηκε έπαθλο που αθλοθέτησε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Στους Βούλγαρους απονεμήθηκαν μετάλλια. Σε όλες τις ομάδες απονεμήθηκαν αναμνηστικά κύπελλα.

 Το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα

Στο μεσοδιάστημα των αγώνων η Ομόνοια μετέβη στην Ελλάδα και αγωνίστηκε στις 27 Μαΐου 1973 με την ομάδα των Τρικάλων (1-4) στο πλαίσιο της προτελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής. Την επόμενη εβδομάδα αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό Πειραιώς(1-2) στο ΓΣΠ στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος Απλώς σκεφτείτε το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα των ερασιτεχνών παικτών της εποχής που αγωνίζονταν κατά επαγγελματιών αντιπάλων!

Μια ματιά σε όμορφες ποδοσφαιρικές στιγμές του παρελθόντος χωρίς μυθοποιήσεις και υπερβολές είναι πάντα χρήσιμη. Εκείνο που μπορεί να λεχθεί χωρίς καμιά υπερβολή ήταν ότι το θέαμα των αγώνων του «Αλεξάνδρειου Τουρνουά» ήταν κατά πολύ ψηλότερο του Κυπριακού πρωταθλήματος. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η τότε ομάδα της Ομόνοιας ήταν η καλύτερη της «έκδοση» ever. Αγωνιζόταν δε εναντίον επαγγελματιών. Της εποχής βέβαια.  

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Ομόνοια: Τελευταία Ενημέρωση