ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αμαζόνιος, περιβαλλοντικός θησαυρός (βίντεο)

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Αμαζόνιο και το τροπικό του δάσος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Ο Αμαζόνιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Γης και ο δεύτερος μακρύτερος μετά τον Νείλο.

Διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ώς τις εκβολές του, στον Ατλαντικό ωκεανό και περιβάλλεται από μια τεράστια ζούγκλα. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου χαρακτηρίζεται ως «πνεύμονας» του πλανήτη αφού παράγει από το 6% μέχρι το 20% του οξυγόνου του.

Εκτός από τη Βραζιλία και την Κολομβία, το δάσος του Αμαζονίου εκτείνεται στο Περού, τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, τη Γαλλική Γουιάνα, το Σουρινάμ και τον Ισημερινό.

Καλύπτοντας πάνω από 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι τόσο μεγάλο που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία θα χωρέσουν σε αυτό 17 φορές και σε αυτό αντιστοιχεί τουλάχιστον το 10% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Φιλοξενεί πάνω από 43.800 είδη φυτών και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων, πτηνών και ζώων, εκ των οποίων το 75% είναι σπάνια.

Περίπου 400-500 αυτόχθονες αμερικανικές φυλές ζουν σε αυτό, ενώ περίπου πενήντα από αυτές τις φυλές δεν είχαν ποτέ επαφή με τον έξω κόσμο!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES