ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναρότουρτα από τη γιαγιά Ειρήνη! (βίντεο)

Στο Δάλι δοκιμάσαμε την πιο απολαυστική αναρότουρτα από τα χέρια της γιαγιάς Ειρήνης Μιχαήλ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Για τη γιαγιά Ειρήνη Μιχαήλ, η κουζίνα είναι μια απολαυστική διαδικασία. Βάζει την ποδιά της και χάνεται με τις ώρες. Όποιος την «χάσει» ξέρει που να την βρει. Εκεί αδειάζει το μυαλό της και ξανανιώνει. «Δημιουργώ» μας λέει και φωτίζεται το πρόσωπό της. Η κουζίνα είναι το πάθος της. Για την ίδια η μαγειρική και ζαχαροπλαστική είναι έμπνευση, πάθος, δημιουργία και απόλαυση.

«Έμπαινα στην κουζίνα και έφτιαχνα φαγητό ή γλυκό με ότι υλικά είχα στο σπίτι», μας λέει, υπογραμμίζοντάς μας πως είναι αυτοδίδακτη και αυτοδημιούργητη αφού ποτέ δεν ανέτρεξε σε συνταγές ή συμβουλές μεγαλύτερων. «Αν δοκιμάσω κάπου κάτι και μου αρέσει, αντιλαμβάνομαι και διακρίνω τις γεύσεις και τρέχω στην κουζίνα μου να το δοκιμάσω» μας αναφέρει.

Είναι γνωστή στο Δάλι για την μαστορκά της, για τα γλυκά και τα αλμυρά της. Όσοι βρέθηκαν στην περιοχή σίγουρα θα έφαγαν κούπες και πόμπες από τα χέρια της και οι πιο τυχεροί την αναρότουρτά της. Επιδόρπιο που θέλει μια περισσότερη «τσαχπινιά» στην κουζίνα. Ένα μοντέρνο και απολαυστικό γλυκό που χρειάζεται ωστόσο την παραδοσιακή ανάλατη αναρή Αλάμπρα. Ένα γλυκό, που όσοι έφαγαν από τα χέρια της γιαγιάς Ειρήνης ακόμη «παραμιλούν» και έτσι η «είδηση» έφτασε και στα δικά μας αυτιά. Μας ταξίδεψε γευστικά, μας μύησε στα μυστικά της, μας μίλησε με αγάπη για την μαγειρική και ζαχαροπλαστική και μας πρόσφερε την πιο γλυκιά αναρότουρτα που φάγαμε στη ζωή μας.

Το γευστικό της ταξίδι… ξεκινά στα 16 της οπόταν παντρεύτηκε. Παραδέχεται πως δεν είχε καμία σχέση με την κουζίνα, μέχρι που άνοιξε το δικό της σπιτικό. Δεν ήξερε ούτε μακαρόνια να κάνει, ούτε αυγό να βράσει. Ξεκίνησε διστακτικά. Στη συνέχεια πήρε θάρρος από τον σύζυγό της, που είναι και ο πιο ένθερμος «υποστηρικτής» της κουζίνας της και τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά, πουλώντας αλμυρά και γλυκά στην περιοχή. «Λίγο πριν ανοίξω το εργαστήριό μου», μας λέει χαριτολογώντας, «ανάγκαζα το σύζυγό και τα παιδιά μου να δοκιμάζουν» ότι έφτιαχνα. Αποτέλεσμα, ο σύζυγός της να βάλει δέκα κιλά. Γευσιγνώστες πια, αποτελούν οι ίδιοι οι πελάτες της και η ανταπόκριση τους είναι το μεγαλύτερο «έπαθλο» που λαμβάνει, όπως λέει.

Υλικά

μισό κιλό φύλλο μπακλαβά

μισό βούτυρο ανάλατο

1 κιλό φρέσκα ανάλατη αναρή ΑΛΑΜΠΡΑ

250 ml φρέσκα κρέμα

1 ποτήρι ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα

1 φακελάκι βανίλια

λίγο ανθόνερο

1 κουτί καρυδόψιχα

μέλι

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES