ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Γλαύκος» από... χρυσό

Ο «Γλαύκος», η «Αφροδίτη» και η «Καλυψώ» έχουν αυξήσει τη γεωπολιτική αξία αλλά και τις οικονομικές προσδοκίες της Κ.Δ.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Έως και 40 δισ. δολάρια η υπολογιζόμενη αξία του κοιτάσματος των 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου από τον στόχο «Γλαύκο», του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς.

Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε παγκόσμια την τελευταία διετία και θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή για τα επόμενα 200 χρόνια.

Αφροδίτη, Καλυψώ και Γλαύκος είναι τα τρία κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια και μετά από 7 γεωτρήσεις με τις συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου να υπολογίζονται από 13 έως και 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Απώτερος στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η κατασκευή χερσαίου τερματικού υγροποίησης Φυσικού Αερίου ώστε η Κύπρος να καταστεί ενεργειακός κόμβος της περιοχής. Για να κριθεί βιώσιμο ένα επενδυτικό έργο της εμβέλειας ενός τερματικού LNG απαιτούνται ποσότητες ΦΑ από 10 μέχρι 15 τρις. κυβικά πόδια Υπάρχει, ωστόσο υπέρμετρη αισιοδοξία καθώς ακόμη αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του κοιτάσματος «Καλυψώ» καθώς και η διεξαγωγή γεωτρήσεων σε άλλα πέντε τεμάχια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES