ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«K» Story: 6+1 ατάκες του Πάπα που πρέπει να ξέρεις

Δείτε πώς δικαίως ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α’ έχει δικαίως κερδίσει την αγάπη του κόσμου με τη στήριξή του στις μειονότητες και τις δηλώσεις του που πάνε κόντρα στο ρεύμα

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ο Πάπας που βαδίζει στο πνεύμα της εποχής του, ανοίγει την αγκαλιά του όχι μόνο σε όσους χρήζουν φροντίδας και προστασίας, αλλά κυρίως στις μειονότητες εκείνες, που αντιμετωπίζουν κοινωνικό ρατσισμό, λόγω της σεξουαλικότητάς τους και όχι μόνο.

1. «Ποιος είναι ο ρόλος μου; Να προσφέρω την αγκαλιά μου στους φτωχούς, τους γυμνούς κι όσους βρίσκονται στη φυλακή»

Η έμφαση του Φραγκίσκου στη φιλανθρωπία τον έχει καταστήσει ίσως τον πιο πολυσυζητημένο και αγαπητό άνθρωπο στον πλανήτη και του έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό «Πάπας των φτωχών».

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Βατικανό, ο ιταλικός Τύπος έχει δημοσιεύσει άρθρα επί άρθρων, για τις «νυχτερινές εξορμήσεις» του στις γειτονιές όπου ζουν άστεγοι, μετανάστες και ηλικιωμένοι που έχουν ανάγκη, όπου συνομιλεί μαζί τους και ακούει τι χρειάζονται.

2. «Αν ένα πρόσωπο είναι ομοφυλόφιλο, έχει καλή θέληση και αναζητά τον Θεό, τότε ποιος είμαι εγώ να το κρίνω;»

Την ίδια αντιμετώπιση επιφυλάσσει για τους τρανσέξουαλ κι όλες τις κατηγορίες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κοινωνικό ρατσισμό.

3. «Οι ομοφυλόφιλοι έχουν το δικαίωμα να ανήκουν σε μια οικογένεια. Όλοι είναι παιδιά του Θεού». 

Με αυτή την ιστορική φράση, ο πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε για πρώτη φορά το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών, σε μια ιστορική εξέλιξη που προκαλεί αίσθηση.

4. «Θέλω να εκφράσω προς τα θύματα τη θλίψη μου, την οδύνη μου για τα τραύματα που υπέστησαν και επίσης την ντροπή μου, την ντροπή μας, την ντροπή μου για την υπερβολικά μακρόχρονη ανικανότητα της Εκκλησίας να θέσει τα θύματα στο κέντρο των ανησυχιών της».

Ζητά συγχώρεση και συγχωρεί

Σε μία περίοδο όπου η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα με αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και εφήβων από καθολικούς ιερείς, ο Πάπας είχε το θάρρος να αγγίξει το θέμα και να βγει μπροστά, ζητώντας συγγνώμη. Συνάντησε μάλιστα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης μέσα στο Βατικανό.

5. «Πώς αντιμετωπίζουμε, πώς φροντίζουμε εκείνους που μετά την αποτυχία ενός γάμου, στάθηκαν στα πόδια τους και προχώρησαν σε μια νέα ένωση;

Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν αφοριστεί από την εκκλησία μας. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο. Εξακολουθούν να ανήκουν στην Εκκλησία», δήλωσε ο Ποντίφικας για τους διαζευγμένους, στηρίζοντας κάθε επιλογή που θα τους οδηγήσει στην ευτυχία.

6. «Θέλω να χαιρετίσω όλους τους Μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο. Εύχομαι οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι να μοιράζονται αμοιβαίο σεβασμό, κυρίως μέσα από την παιδεία των νέων γενεών».

Είναι ο Πάπας που καταγγέλλει την τρομοκρατία που καταχράται τη θρησκεία και υπερασπίζεται την ελευθερία της συνείδησης και τη θρησκευτική ελευθερία.

7. «Η θεωρία του Big Bang δεν έρχεται σε αντίθεση με την ύπαρξη του Θεού, αλλά την προϋποθέτει», δήλωσε ο Φραγκίσκος που έχει αποδείξει πόσο ανοιχτόμυαλος και δεκτικός είναι και στα επιτεύγματα της επιστήμης.

Πολλές ήταν οι φορές που ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε την απληστία, τις εισοδηματικές ανισότητες και την παγκοσμιοποίηση. Είναι ένας πνευματικός ηγέτης με πολιτική σκέψη, επαναστατικός και συμφιλιωτικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X