ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

K Story: Αυτά είναι τα κτήρια που κατεδάφισε η Αρχιεπισκοπή

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η κατεδάφιση 4 διατηρητέων στην οδό Ισοκράτους στη Λευκωσία, με την Αρχιεπισκοπή να εμφανίζεται τώρα έτοιμη να τα ανοικοδομήσει.

Μοντάζ: Λοίζος Λοίζου

Εντός των τειχών παλιά Λευκωσία. Εκεί που περπατώντας νιώθεις τη γοητεία μιας άλλης Κύπρου, με τα διατηρητέα να μαρτυρούν μια ιστορία αιώνων και να στέκονται περήφανα. Όχι πια στην οδό Ισοκράτους, πάροδο της Πατριάρχου Γρηγορίου Ε', πλησίον του αρχοντικού Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου και της Αρχιεπισκοπής.

Η περιοχή δεν είναι πια η ίδια, μετά την κατεδάφιση τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών που χρονολογούνται γύρω στο 1900, είναι ακατοίκητες εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, αποτελούν ιδιοκτησία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και γειτνιάζουν με τον υπό ανέγερση Καθεδρικό Ναό.

Άλλο ένα «έγκλημα» κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας πρωτεύουσας μισής, που αιμορραγεί από το 1974. Η κατεδάφιση αυτών των κτηρίων αποτελεί μια πράξη βεβήλωσης του σώματος μιας ιστορικής λαϊκής συνοικίας που αντί να διατηρηθεί και να αναδειχθεί, αφέθηκε στον χρόνο. Η χαριστική βολή δόθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2021, όταν οι μπουλντόζες κατόπιν εντολής της Αρχιεπισκοπής την μετέτρεψαν σε ερείπια.

Η αποκατάσταση των εν λόγω διατηρητέων οικοδομών περιλαμβανόταν στις άδειες που εκδόθηκαν για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και για τη σύνθετη ανάπτυξη στο οικοδομικό τετράγωνο του συγκροτήματος της Αρχιεπισκοπής.

 

Η ιδιοκτήτρια Αρχιεπισκοπή παραβίασε κατάφωρα τους όρους της νομοθεσίας για τις διατηρητέες οικοδομές αφού η κατεδάφισή τους προϋποθέτει την έκδοση κατάλληλων αδειών από τον Δήμο της πόλης και τις αρμόδιες Αρχές, διαδικασία που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Δημάρχου Λευκωσίας δεν έγινε ποτέ.

Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων από τον Δήμο Λευκωσίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιους φορείς, πολιτικά κόμματα, πολίτες και άλλους που καταδίκασαν την αυθαίρετη ενέργεια, η Αρχιεπισκοπή διαβεβαίωσε ότι θα επαναφέρει τα διατηρητέα κτήρια στην αρχική τους μορφή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES