ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«K» Story: Evergrande: Το who is who του κολοσσού που τρέμει ο πλανήτης

Ποιο το success story του μεγαλύτερου κατασκευαστή ακινήτων της Κίνας και πώς αυτό καταρρέει στα μάτια της υφηλίου

Αυτή τη στιγμή, η Κίνα ζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση εξαιτίας της Evergrandε που είναι ο μεγαλύτερος εκδότης ομολόγων υψηλής απόδοσης στη χώρα και ο μέχρι πρόσφατα μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο.

Δεδομένου του αποτυπώματος του κολοσσού στην αγορά κατοικίας, υπάρχει ο κίνδυνος μιας άτακτης κατάρρευσης που θα προκαλέσει ευρύτερη πτώση των τιμών των ακινήτων - σε μια οικονομία όπου το 27% των δανείων είναι για ακίνητα.

Την ίδια ώρα οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ετοιμάζονται για πιθανούς μετασεισμούς αν καταρρεύσει ο όμιλος Evergrande.

AΡΧΙΣΕ ΜΕ SUCCESS STORY

Ο γίγαντας του real estate ιδρύθηκε το 1996, με την ονομασία Hengda Group από τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Xu Jiayin, που ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα.

Με βήματα αργά και σταθερά η εταιρεία αναλάμβανε την κατασκευή μικρών και χαμηλών σε κόστος κατοικιών στην περιοχή Γκουαντζού όπου και έδρευε. Συνεχώς ανερχόμενη κι αναπτυσσόμενη, το 2009 αλλάζει επωνυμία, μετονομάζεται σε Evergrande και μπαίνει στο χρηματιστήριο.

Λαμβάνοντας σειρά τεράστιων δανείων, η Evergrande μετατράπηκε αρκετά γρήγορα στη μεγαλύτερη κατασκευαστική της Κίνας αλλά έγινε και μέλος του Global 500, δηλαδή των μεγαλύτερων σε τζίρο επιχειρήσεων του κόσμου.

Εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, έχει την έδρα της στην πόλη Σέτζεν και απασχολεί 200.000 άτομα. Από αυτήν εξαρτώνται, όμως, 3,8 εκατ. θέσεις εργασίας και 1.5 εκατ. αγοραστές αναμένουν να λάβουν τελειωμένα τα σπίτια τους.

Με τη βοήθεια των δανείων η εταιρεία κατάφερε να επεκταθεί και να επενδύσει και σε άλλους τομείς  όπως στα ηλεκτρικά οχήματα, τα θεματικά πάρκα, ενώ πουλά το δικό της εμφιαλωμένο νερό, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το 2010, αγόρασε και μία ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία τώρα είναι γνωστή ως Guangzhou Evergrande. Η ομάδα αυτή χτίζει το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου του κόσμου, στο σχήμα ενός τεράστιου λουλουδιού και με κόστος 1,7 δισ. δολαρίων.

ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

Βασιζόμενη για χρόνια στη φθηνή χρηματοδότηση και στον υπέρογκο δανεισμό, η εταιρεία συγκέντρωσε σταδιακά ένα τεράστιο χρέος, ξεμένοντας επιπλέον από επιλογές που θα μπορούσαν να την απαλλάξουν από τους πιστωτές της.

Περί τα τέλη του Ιουνίου του 2021, η Evergrande έφτασε να χρωστάει περίπου 2 τρισεκατομμύρια γουάν (309 δισ. δολάρια) βάσει του ισολογισμού της, μαζί με ένα ακόμη άγνωστο ποσό οφειλών, εκτός ισολογισμού.

Επομένως, μια χρεωκοπία της Evergrande θα είχε ως αποτέλεσμα ένα οικονομικό «τσουνάμι» με συνέπειες σε έργα, εργαζομένους και επενδυτές σε μία παγκόσμια οικονομία που δείχνει να πατάει ήδη σε τεντωμένο σχοινί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES