ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«K» Story: Γιατί τα αεροπορικά ταξίδια είναι «κόλαση» αυτό το καλοκαίρι

Εφιαλτικά πλέον είναι τα αεροπορικά ταξίδια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς όλες οι σχετιζόμενες εταιρείες προσπαθούν μάταια να αντεπεξέλθουν στην κρίση και τη ζήτηση

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Ο κόσμος πως και πως περίμενε να ταξιδέψει μετά τον εγκλεισμό που έφερε η πανδημία και έτσι η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών του κορωνοϊού πυροδότησε άλμα στη ζήτηση των ταξιδιών. Πόσο έτοιμες ήταν οι αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια και άλλες σχετιζόμενες εταιρείες για να υποδεχτούν τους χιλιάδες ταξιδιώτες και να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και ζήτηση; Καθόλου.

Οι εικόνες χάους προδίδουν του λόγου το αληθές. Άλυτος παραμένει ο γρίφος στο σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η τουριστική αεροπορία, με μεγαλύτερο πρόβλημα να αποτελεί το προσωπικό.

ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η πολιτική αεροπορία τρέχει τώρα να στελεχώσει τις δραστηριότητές της, μετά την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στην κορύφωση της πανδημίας, καθώς η βιομηχανία πρακτικά σταμάτησε να λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Δεν υπάρχουν αρκετοί πιλότοι, αεροσυνοδοί, χειριστές αποσκευών και άλλοι υπάλληλοι και έτσι εκατοντάδες πτήσεις ακυρώνονται κάθε εβδομάδα, διασπείροντας το χάος στα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου.

ΚΑΤΑΠΟΝΗΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Εκτός από τις ελλείψεις προσωπικού, την κατάσταση δυσχεραίνει και ο κορωνοϊός, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες έχουν παραδεχτεί ανοιχτά την αδυναμία τους στο να υποστηρίξουν τα δρομολόγιά τους, καθώς είναι υψηλά και τα επίπεδα αναρρωτικών αδειών λόγω κορωνοϊού.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Τα συνδικάτα των εργαζομένων της ταξιδιωτικής βιομηχανίας σε διάφορες χώρες έχουν καλέσει το προσωπικό τους σε απεργίες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας, τις απολύσεις και τις περικοπές μισθών.
Οι εργαζόμενοι της British Airways, της Ryanair και της EasyJet προχωρούν σε απεργίες στο Η. Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Στον χορό βρίσκεται και η Scandinavian Airlines, που ενδέχεται να δει 1.000 πιλότους, με έδρα τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, να απεργούν, λόγω μισθών και μέτρων μείωσης του κόστους.

Η Delta Air Lines έχει περικόψει περίπου 100 πτήσεις την ημέρα από το πρόγραμμά της τον Ιούλιο, για να «ελαχιστοποιήσει τις αρρυθμίες», την ίδια ώρα που η Air Canada ανακοίνωσε ακυρώσεις πτήσεων έως και 10% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, περίπου 150 την ημέρα.

Και είναι και οι άλλοι αερομεταφορείς που αναγκάζονται να ακυρώσουν πτήσεις τους σε σημαντικά αεροδρόμια, προφανώς λόγω συνωστισμού.

….ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, απεργίες σε άλλους κλάδους επηρεάζουν και την τουριστική βιομηχανία, καθώς π.χ. στην Ολλανδία, οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους, κλείνοντας αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οδηγούν στα αεροδρόμια, επηρεάζοντας και εκεί δεκάδες πτήσεις με αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Αντίκτυπο έχει και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που περιορίζει σημαντικά τον διαθέσιμο εναέριο χώρο σε ολόκληρη την ήπειρο. Σύμφωνα με τη Lufthansa, ο πόλεμος οδηγεί σε τεράστια σημεία συμφόρησης τους ουρανούς και ως εκ τούτου σε περαιτέρω καθυστερήσεις πτήσεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Με καθημερινές ακυρώσεις και καθυστερήσεις τόσων πολλών πτήσεων, ακολουθούν και σοβαρές οικονομικές απώλειες για τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να αποζημιωθούν από τους αερομεταφορείς που δεν τους μεταφέρουν στους προορισμούς τους, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Δυστυχώς, φαίνεται πως τα αεροπορικά ταξίδια αντί να οδηγήσουν στον… παράδεισο, έχουν γίνει ένας μικρός εφιάλτης, που μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται, καθώς η υψηλή σεζόν μόλις… αρχίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES