ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Κ» story: Kάμερες στους δρόμους - Παραβάσεις και πρόστιμα

Ημέρα-σταθμός. Στους δρόμους ξανά μετά από 15 χρόνια κάμερες φωτοεπισήμανσης. Στην αρχή προειδοποιήσεις, από την 1η του χρόνου εξώδικα

Μετά από 15 χρόνια, επιστρέφουν στους κυπριακούς δρόμους οι πρώτες κάμερες τροχαίας που θα καταγράφουν διάφορες τροχαίες παραβάσεις.

Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ και το κόστος λειτουργίας για πέντε χρόνια υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ.

Μέχρι την 1/1/2022 θα λειτουργούν σε πιλοτική φάση 4 κάμερες στη διασταύρωση Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη, ενώ σε λειτουργία θα είναι και 4 κινητές μονάδες οι οποίες θα τοποθετούνται, σύμφωνα με πρόγραμμα, ανά το παγκύπριο.

Στο παρόν στάδιο θα αποστέλλονται στους παραβάτες προειδοποιητικές επιστολές, ενώ από την αρχή του χρόνου θα αρχίσουν κανονικά οι εκδόσεις εξωδίκων.

Τα εξώδικα πρόστιμα θα παραδίδονται στον παραβάτη σε διάστημα 5 με 10 ημερών, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον παραβάτη να δει τη φωτογραφία του μέσω της ιστοσελίδας της διαχειρίστριας εταιρείας των καμερών τροχαίας.

Το εξώδικο πρόστιμο δύναται να πληρωθεί σε 45 μέρες από την ημερομηνία επίδοσης. Εάν περάσουν οι 30 μέρες από την επίδοση και δεν εξοφληθεί, το ποσό αυξάνεται με προσθήκη επιβάρυνσης ίσης με το μισό του αρχικού ποσού. Εάν περάσουν οι 45 μέρες, ο παραβάτης υπόκειται σε ποινική δίωξη.

Πότε ανάβει το «φλας»

Οι κάμερες ενεργοποιούνται και ανιχνεύουν μόνο τις παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της γραμμής στάσης.

Όμως, όταν οι κάμερες «τσακώσουν» οδηγό να παραβιάζει τα πιο πάνω, θα μπορούν επιπλέον οι υπεύθυνοι να εντοπίσουν από τις φωτογραφίες αν ο οδηγός κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου, δεν φέρει ζώνη ασφαλείας ή και αν δεν γίνεται χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσυκλετιστές.

Παραβάσεις και πρόστιμα

Μη χρήση της ζώνης ασφάλειας:  

 

 

Μη χρήση κράνους από μοτοσυκλετιστές:

 

 

 

Χρήση κινητού τηλεφώνου:

 

Μη συμμόρφωση με τον φωτεινό σηματοδότη όταν το χρώμα είναι κόκκινο:

 

Παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας:

150 ευρώ και επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών σε 300

 

200 ευρώ και επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών σε 400

 

150 ευρώ

 

 

300 ευρώ

 

 

 

 

 

 

25 ευρώ

 

Παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας

Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 30%:

 

Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 50%:

 

Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 75%:

 

Πέραν του 75%:

2€/χλμ. πρόστιμο και 1-3 βαθμοί ποινής

 

3€/χλμ. πρόστιμο και 2-4 βαθμοί ποινής

 

5€/χλμ. πρόστιμο και 3-6 βαθμοί ποινής

 

Παραπομπή σε δικαστήριο

Ανοχή στο όριο ταχύτητας

Το όριο θα είναι στο 10% συν 2 χλμ. Για παράδειγμα, εκεί όπου το όριο ταχύτητας είναι 50 στα 58 χλμ., ο οδηγός θα καταγγέλλεται.

Όπου το όριο ταχύτητας είναι 65 χλμ., ο οδηγός θα καταγγέλλεται στα 74 χλμ. Αυτό θα ισχύει στις περιοχές όπου τα όρια ταχύτητας είναι 30, 50 και 65 χλμ.

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES