ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κ Story: Όλαφ Σολτς- Ποιος είναι ο πιθανός διάδοχος της Μέρκελ

Δείτε το προφίλ του μετριοπαθούς πολιτικού με την πλούσια κυβερνητική εμπειρία και φυσικού, κατά πολλούς, διαδόχου της Άνγκελα Μέρκελ.

O Όλαφ Σολτς κατάφερε αυτό που οι περισσότεροι θεωρούσαν αδύνατο. Να «αναστήσει» το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στα 63 του χρόνια και ενώ τον αποκαλούν ρομπότ λόγω του αυτοματοποιημένου τρόπου με τον οποίο μιλάει και απαντάει στις ερωτήσεις και της απόλυτης προσήλωσής του στον πραγματισμό, αλλά και εν μέσω οικονομικών σκανδάλων που ταλάνισαν το υπουργείο του.

Αυτός είναι ο μετριοπαθής πολιτικός που κατάφερε να εξαργυρώσει πολιτικές αποφάσεις και να κτίσει ηγετική εικόνα από το 2018, όταν ανέλαβε καθήκοντα ως υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος στο απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ σε μια κρίσιμη καμπή για τον πλανήτη εν μέσω πανδημίας.

Έτσι θεωρήθηκε φυσικός διάδοχος της απερχόμενης ηγέτιδας, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από διαφορετικό κόμμα από την Άνγκελα Μέρκελ.

Δικηγόρος στο επάγγελμα ο Σολτς, μπήκε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο σε ηλικία 40 ετών το 1998 και διατήρησε υψηλά πόστα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Από γραμματέας του κόμματος «σκαρφάλωσε» στην εσωκομματική ηγεσία ως υπουργός Εσωτερικών ενώ από το 2018 ο Σολτς ανέλαβε το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών και ήταν ταυτόχρονα αντικαγκελάριος, πόστα που θα διατηρήσει μέχρι τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας.

Ο 63χρονος Σολτς, ο οποίος γεννήθηκε στο Όσναμπρικ στο δυτικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας και μεγάλωσε στο Αμβούργο, διετέλεσε επίσης υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής και δήμαρχος του Αμβούργου.

Ο γερμανικός Τύπος τού έχει κολλήσει το παρατσούκλι «Vati» που σημαίνει μπαμπάς -από το αντίστοιχο «Μutti» (μανούλα) της Μέρκελ.

Η οικογένεια του Σολτς είναι παραδοσιακά λουθηρανική, ο ίδιος όμως έχει σε μεγάλο βαθμό κοσμικές απόψεις. Είναι παντρεμένος από το 1998 με την Μπρίτα Ερνστ, δραστήριο μέλος του κόμματος εδώ και δεκαετίες. Η κυρία Σολτς μεταξύ άλλων ήταν μέλος του Κοινοβουλίου του Αμβούργου από το 1997 έως το 2011 και υπουργός για τα σχολεία και την επαγγελματική εκπαίδευση στο Σλέσβιχ-Χολστάιν. Το ζευγάρι δεν έχει παιδιά και κατοικεί στο Πότσδαμ, πρωτεύουσα του γερμανικού κρατιδίου του Βρανδεμβούργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES