ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κ» Story: Ονειρικός καταρράκτης στο Πραστειό Αυδήμου

Δείτε πού βρίσκεται και πότε ανακαλύφθηκε ο περίφημος καταρράκτης που έχει γίνει viral στα social media τις τελευταίες ημέρες και γιατί πρέπει να επισκεφθούμε το χωριό

Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου

Πραστειό Αυδήμου, 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη της Λεμεσού, κτισμένο σε υψόμετρο 380 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το Πραστειό Αυδήμου, το χωριό που αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για εκδρομή, απέχει μόλις 38 χιλιόμετρα από την Πάφο και 110 από τη Λευκωσία.

Σε μια περιοχή με ιδιαίτερη μορφολογία και ξεχωριστή φυσική άγρια ομορφιά, ξεπροβάλλει ένας υπέροχος καταρράκτης που δημιουργεί ένα θέαμα μοναδικό που κόβει την ανάσα.

Το τοπίο που αντικρίζει κανείς εδώ είναι πραγματικά μοναδικό, αφού οι λόφοι δημιουργούν ιδιότυπες κοιλότητες και μικρά φαράγγια. Το νερό, που αναβλύζει πλούσιο, πέφτει ορμητικό από την άκρη ενός γκρεμού ύψους 25 μέτρων, δημιουργώντας τον περίφημο κρεμαστό καταρράκτη στην περιοχή Κλειούφας.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Πραστειού, Μιχάλη Μιχαήλ, ο καταρράκτης ανακαλύφθηκε από τον ίδιο σε περίπατό του στη φύση πριν τρία χρόνια, αλλά δεν είχε τόση μεγάλη έκταση και ορμητικότητα η ροή του νερού.

Όπως εξηγεί, τρία χιλιόμετρα πίσω από τον καταρράκτη αναβλύζει μια μεγάλη πηγή, το λεγόμενο Αμμάτι, και όταν σημειωθεί έντονη βροχόπτωση εκβάλλει τεράστιες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα φυσικό φράγμα. Όταν η στάθμη του νερού ψηλώνει, το φράγμα υπερχειλίζει και το νερό τρέχει προς το φαράγγι ύψους 25 μέτρων. Οι όγκοι του νερού δημιουργούν τον καταρράκτη με αποτέλεσμα αυτό το υπέροχο θέαμα που έγινε viral. Τα νερά καταλήγουν στη θάλασσα της Αυδήμου, σημειώνει ο κ. Μιχαήλ.

Η περιοχή είναι προσβάσιμη σε αυτοκίνητα και απαιτείται περπάτημα μόλις τριών λεπτών για να αντικρίσει κανείς τον κρεμαστό καταρράκτη.

Πάντως η βόλτα στο όμορφο Πραστειό Αυδήμου δεν πρέπει να περιοριστεί στον καταρράκτη επιμένει ο κοινοτάρχης, ο οποίος αναφέρει ότι το χωριό με τον γραφικό χαρακτήρα του, τα δρομάκια και τα πατροπαράδοτα σπίτια και αξιοθέατά του, προσφέρεται για μια υπέροχη εκδρομή.

Για τους επισκέπτες ο κοινοτάρχης συστήνει και άλλες ομορφιές του χωριού -άξιες αναφοράς-, όπως η πανάρχαια εκκλησία της Παναγίας Διακινούσας, τα λουτρά του Χότζα και το τζαμί, η παλιά Γερόβρυση και το μονοπάτι της φύσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES