ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ story: Ουράνιο τόξο - Πώς δημιουργείται η «μαγεία»

Δείτε πως δημιουργείται το πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο στον ουρανό που μας μαγεύει.

Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου

Σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάλογα με τον πολιτισμό και την επικρατούσα κουλτούρα της εκάστοτε εποχής, αναπτύχθηκαν διάφοροι θρύλοι, μύθοι και λαϊκά παραμύθια σχετικά με το φυσικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα «ουράνιο τόξο».

Τι είναι όμως το ουράνιο τόξο, εκείνο το πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά τo οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό και μας μαγεύει;

Είναι καθαρά οπτικό φαινόμενο και δημιουργείται όταν το φως του ήλιου αντανακλάται στα σταγονίδια του νερού που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Για να υπάρξει αυτό το φαινόμενο πρέπει να υπάρξει βροχή αλλά και ηλιοφάνεια.

Για να μπορέσεις να δεις ένα ουράνιο τόξο θα πρέπει η πλάτη σου να είναι στραμμένη στον ήλιο και να κοιτάς προς ένα σημείο του ουρανού όπου υπάρχουν αιωρούμενα σταγονίδια νερού, συνήθως δηλαδή κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από μια βροχή. Κάθε σταγονίδιο λειτουργεί σαν ένα μικροσκοπικό πρίσμα που διαθλά και ανακλά το φως προς τα μάτια σου και το συνολικό αποτέλεσμα εκατομμυρίων τέτοιων σταγονιδίων είναι ένα τόξο από χρώματα.

Όταν το φως του ήλιου πέφτει πάνω στα σταγονίδια της βροχής, αυτό διαθλάται όπως διαθλάται όταν πέσει πάνω σε ένα πρίσμα.

Το φως όπως γνωρίζουμε, δεν είναι λευκό αλλά αποτελείται από 7 χρώματα, το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το μωβ και το βιολετί.

Δεν υπάρχει κάπου συγκεκριμένα στον χώρο αλλά δημιουργείται στο οπτικό σου πεδίο όταν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες.
Αν υπολόγιζες στο τσουκάλι με χρυσάφι που υπάρχει στο τέλος ενός ουράνιου τόξου, να ξέρεις πως ποτέ δεν μπορείς να φτάσεις στην άκρη του ουράνιου τόξου, γιατί αυτό κινείται μαζί με εσένα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X