ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

K Story: Πώς ο Ντομινίκ Στρος Καν «εξαργυρώνει» τη φήμη του

Ο άλλοτε πανίσχυρος Γάλλος επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίζεται στα Pandora Papers σε δραστηριότητες που, αν και φαίνονται νόμιμες, αφήνουν πολλά ερωτήματα για την ηθική διάστασή τους.

Της Έλενας Αποστόλου

Ντομινίκ Στρος Καν: Είναι ο άνθρωπος που μετά και την ηχηρή πτώση του το 2011, εξαιτίας των ροζ σκανδάλων στα οποία ήταν εμπλεκόμενος, αναγνωρίζεται ακόμη από τα αρχικά του ονόματός του. Παρότι κινείται πια στο παρασκήνιο εδώ και χρόνια, ο Ντομινίκ Στρος-Καν (ή DSK), χρησιμοποιεί το λαμπρό μυαλό του που τον έφτασε να κρατά τα ηνία και να αφήσει το στίγμα του στο ΔΝΤ, ώστε να συνεχίζει να πλουτίζει.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν είναι πλέον κάτοικος Μαρόκου και ιδιοκτήτης εταιρείας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο. Τις συμβουλές του ζητούν αυταρχικά καθεστώτα, όπως και Ρώσοι και Κινέζοι, γράφει η Le Monde. Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άντρας της Γαλλίας έχει δραστηριότητες που κινούνται στους σκοτεινούς και δαιδαλώδεις διαδρόμους των εταιρειών συμβουλών σε χώρες με εξαιρετικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Το 2016 τα Panama Papers αποκάλυψαν τη σχέση που είχε με επενδυτική εταιρεία βοηθώντας τους πελάτες της να ανοίξουν εταιρείες offshore σε φορολογικούς παραδείσους όπως η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και το Χονγκ Κονγκ.

Ο πρώην «Δον Ζουάν» του ΔΝΤ εμπλέκεται τώρα και στο μέγα σκάνδαλο διαφθοράς που αποκάλυψαν τα έγγραφα «Pandora Papers», με δραστηριότητες που, αν και φαίνονται νόμιμες, αφήνουν πολλά ερωτήματα για την ηθική διάσταση των ενεργειών του.

Το 2016 ιδρύει στο Μαρόκο μια εταιρεία συμβουλών για πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, την Parnasse International. Μια επιλογή καθόλου τυχαία, αφού η εταιρεία εδρεύει σε μια ειδική οικονομική ζώνη που του επέτρεπε να έχει μηδενικό φόρο για τα κέρδη πάνω από 20 εκατ. ευρώ που αποκόμισε σε μια πενταετία.

Το 2018 ιδρύει την Parnasse Global Limited, με έδρα της στο εμιράτο Ρας-Αλ-Χάιμα, που διαλύθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Ο ίδιος λέει πως η επιλογή του εμιράτου έγινε όχι για φορολογικούς λόγους, αλλά λόγω της επιθυμίας σημαντικού πελάτη από την περιοχή. Στην πραγματικότητα, το εμιράτο έχει μηδενική φορολόγηση, ενώ οι ξένοι που εγκαθιστούν εκεί εταιρείες τους δεν χρειάζεται να δώσουν ούτε διεύθυνση γραφείων ούτε καν ταχυδρομική θυρίδα.

Το άνοιγμα μιας εταιρείας, όπως γράφει ο γαλλικός Τύπος, είναι πανεύκολο, δεν απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο ούτε δημοσίευση ισολογισμών. Ένας πραγματικός και πολύ διακριτικός παράδεισος για τις offshore.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο πάλαι ποτέ ισχυρός πολιτικός είχε επαφές με το Τόγκο και το Κονγκό, αφρικανικές χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, οι οποίες αντιμετώπισαν προβλήματα με το χρέος τους, τη Σενεγάλη και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες ακόμη και από την Κίνα. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών που αγωνιζόταν κατά των φορολογικών μεθοδεύσεων για την απόκρυψη εισοδημάτων δίνει τώρα συμβουλές γι’ αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X