ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

K Story: Τι είναι η μετάλλαξη Δέλτα και γιατί μας ανησυχεί

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μετάλλαξη Δέλτα και γιατί ο πλανήτης βρίσκεται σε συναγερμό για την αποφυγή τέταρτου κύματος της πανδημίας

Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα της «Δέλτα» παγκοσμίως, με την παραλλαγή του ιού να οδεύει προς επικράτηση. Συνεχή «καμπανάκια» Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ελέγχου και Νόσων προς τους ανεμβολίαστους ενώ ήδη επιστημονικά ευρήματα αναφέρονται και σε μια ενισχυμένη μετάλλαξη της «Δέλτα», τη «Δέλτα +».

Τι είναι η ινδική μετάλλαξη ή Δέλτα;

Η ινδική μετάλλαξη (Β.1.617) δεν είναι μία αλλά τρεις και η Δέλτα είναι η ονομασία που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μια εξ αυτών, την Β.1.617.2.

Πρόκειται για την πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού. Ο ΠΟΥ τη χαρακτηρίζει ως «ανησυχητική» διαπιστώνοντας ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας αλλά και ότι η μεταδοτικότητά της μειώνει σε μεγάλο βαθμό την επίδραση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, ακόμη και του εμβολιασμού, ανατρέποντας με την εξάπλωσή της την επιδημιολογική κατάσταση σε πολλές περιοχές.

Γιατί υπάρχει ανησυχία;

Σύμφωνα με το ECDC, η εν λόγω μετάλλαξη αποδεικνύεται κατά 40% έως 60% πιο μεταδοτική από τη λεγόμενη «βρετανική», η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έξαρση του τρίτου κύματος σε πολλές χώρες της Ευρώπης και, όπως προαναφέρθηκε, εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει στη Γηραιά Ήπειρο έως το τέλος του Αυγούστου, αποτελώντας το 90% των κρουσμάτων.

Τι χρειάζεται για να προστατευτούμε;

Οι επιστήμονες εκτιμούν πλέον πως με την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα για το «τείχος ανοσίας» απαιτείται ο πλήρης εμβολιασμός άνω του 80% του πληθυσμού.

Όπως λένε οι ειδικοί, η χορήγηση δύο δόσεων οποιουδήποτε από τα σημερινά εμβόλια παρέχει υψηλή προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα και των συνεπειών της.

Πού βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα;

Η μετάλλαξη «Δέλτα» εντοπίζεται αυτήν τη στιγμή σε τουλάχιστον 92 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Μετά τη μετάλλαξη «Δέλτα» έρχεται και η «Δέλτα +»

Οι υγειονομικές αρχές της Ινδίας ανακοίνωσαν ότι έχουν καταγράψει σαράντα κρούσματα από μια «περίεργη» παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα. Ινδοί επιστήμονες εκτιμούν πως αυτή η νέα μετάλλαξη, η «Δέλτα +», θα μπορούσε να συνδέεται με ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Γιατί δόθηκε το όνομα «Δέλτα»;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θέλοντας να αποφύγει τον στιγματισμό περιοχών, αποφάσισε να μετονομάσει τις πιο κοινές μεταλλάξεις.

Συγκεκριμένα:

    • Η μετάλλαξη «Άλφα» είναι η λεγόμενη «βρετανική» μετάλλαξη (Β.1.1.7)
    • Η μετάλλαξη «Βήτα» είναι η λεγόμενη «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη (Β.1.351)
    • Η μετάλλαξη «Γάμμα» είναι η λεγόμενη «βραζιλιάνικη» μετάλλαξη (Ρ.1)
    • Η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι μια από τις λεγόμενες «ινδικές» μεταλλάξεις (B.1.617.2.)
    • Η μετάλλαξη «Κάππα» είναι μια συγγενική μετάλλαξη με τη «Δέλτα», της κατηγορίας των ινδικών μεταλλάξεων (Β.1.617.1.)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES