ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

K Story: Το AstraZeneca, η δυσπιστία, ο ΕΟΦ, τα ύποπτα συμπτώματα και οι πιθανότητες

Η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο, οι διαβεβαιώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μοντάζ: Λοΐζος Λοΐζου

Ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι εκφράζουν δυσπιστία και φόβο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο μέχρι πριν από λίγους μόλις μήνες εθεωρείτο ως ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού προγράμματος εμβολιασμού.

Μερίδα μάλιστα πολιτών προχωρεί σε αυξημένα αιτήματα για αλλαγές και ακυρώσεις στα προγραμματισμένα ραντεβού για τον εμβολιασμό της, ώστε να το αποφύγει, με αποτέλεσμα πιθανόν να πάει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να καθυστερήσει η δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανοσίας με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

Αυτό αποδεικνύουν και τα στοιχεία το πρωί με τις περίπου 8 χιλιάδες αδιάθετα εμβόλια της AstraZeneca για τους άνω των 61 ετών και την προτίμηση χθες στα ραντεβού για Pfizer και Μοderna.

Το φαινόμενο φυσικά δεν είναι κυπριακό, καθώς αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό ακόμα και την ώρα που οι ειδικοί του ΠΟΥ και του ΕΟΦ παραμένουν καθησυχαστικοί ακολουθώντας την ίδια σταθερή επιστημονική στάση με γνώμονα τη δημόσια υγεία.

Τη δυσπιστία αυτή πάντως, αλλά και γενικά προς τον εμβολιασμό τροφοδότησαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, με τη δράση και αντίδρασή τους στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Οι αποφάσεις του ΕΟΦ 

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διαπιστώνει πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 και σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων σε ενήλικες που έκαναν το εμβόλιο.

- Δεν εντοπίστηκε συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου.
- Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις των θρομβώσεων μπορούν να επισυμβούν σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών, σε απόσταση δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
- Μία πιθανή εξήγηση για τον συνδυασμό θρομβώσεων, χαμηλών αιμοπεταλίων είναι η ανοσολογική απόκριση.

Ο ΕΟΦ διαβεβαίωσε πως ο αναφερόμενος συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

«Καμπανάκι» για συμπτώματα

Τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων.

Η επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι η πιθανότητα να συμβούν αυτές οι παρενέργειες είναι πολύ χαμηλή και καλεί το κοινό να αναζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια αμέσως εάν έχει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα τις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό:

Δυσκολία στην αναπνοή

Πόνος στο στήθος

Πρήξιμο στα πόδια

Επίμονος κοιλιακός πόνος

Νευρολογικά συμπτώματα

Σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση

Μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης.

Οι πιθανότητες

Περίπου 1 άτομο σε κάθε 100.000 που εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca θα εμφανίσει θρόμβωση, υπολόγισαν οι επιστήμονες του ΕΟΦ.

Το BBC έκανε ένα βήμα παραπέρα προκειμένου να μετρήσει τους κινδύνους, με βάση ένα υποθετικό πλήθος 10 εκατομμυρίων εμβολιαζομένων.

Συνεπώς, υπολογίστηκε πως 40 από αυτούς θα εμφανίσουν θρόμβους και 10 από αυτά τα περιστατικά θα είναι θανατηφόρα, άρα η πιθανότητα για θάνατο είναι μία στο ένα εκατομμύριο.

Δηλαδή, το να πεθάνει κάποιος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το ίδιο πιθανό με το να πέσει θύμα δολοφονίας μέσα στον επόμενο μήνα ή το να σκοτωθεί σε τροχαίο εάν διανύσει μία απόσταση 400 χιλιομέτρων με το αυτοκίνητό του, σύμφωνα πάντα με το BBC.

Σύγκριση με τον κανονικό κίνδυνο θρόμβωσης;

Περίπου 40 άνδρες και 100 γυναίκες από αυτά τα 10 εκατομμύρια άτομα ίσως να πάθουν θρόμβωση μέσα σε ένα χρόνο, χωρίς να εμβολιαστούν. Τα περιστατικά είναι συχνότερα ανάμεσα στις πιο νεαρές ηλικίες. Περίπου τα τρία τέταρτα από αυτούς θα αναρρώσουν, αλλά 1 ή 2 θα πεθάνουν μέσα σε ένα μήνα από την εμφάνιση των θρόμβων. Αξίζει να σημειωθεί πως για όσες γυναίκες λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι περίπου έξι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με όσες δεν παίρνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X