ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καραντίνα - Τι πρέπει να κάνετε;

Θεωρείστε ύποπτο κρούσμα και σας έχουν συστήσει να «μπείτε σε καραντίνα», τι σημαίνει αυτό για σας και τι πρέπει να κάνετε; Δείτε στο βίντεο απλά βήματα για προστασία των γύρω σας.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Αυτο-απομόνωση και καραντίνα, εάν θεωρείστε ύποπτο κρούσμα της πανδημίας, σημαίνουν μένω σπίτι μακριά από τους άλλους για 14 μέρες και δεν βγαίνω ούτε για τα απαραίτητα ψώνια.

Μείνετε σπίτι

Απαγορεύστε όλες τις επισκέψεις και διατηρήστε την επικοινωνία με συγγενείς και φίλους ηλεκτρονικά. Όσοι σας επισκέπτονται αφήνουν τα ψώνια, το φαΐ ή τα φάρμακα έξω από την πόρτα σας, ώστε να μην έρθουν σε απευθείας επαφή μαζί σας.

Απομονωθείτε

Εάν ζείτε στο ίδιο σπίτι με άλλους, περιοριστείτε σε ένα δωμάτιο με κλειστή την πόρτα. Αν είναι δυνατό χρησιμοποιήστε διαφορετικό λουτρό/τουαλέτα από τους υπολοίπους. Αν αυτό είναι αδύνατο, καθαρίστε και απολυμάνετε το κοινό λουτρό επιμελώς. Αν χρειαστεί να βγείτε από το δωμάτιο, βγείτε φορώντας τη μάσκα σας.

Πλένετε τα χέρια

Πλύντε τα χέρια σας προσεκτικά, με σαπούνι και νερό, επί είκοσι δευτερόλεπτα. Οταν τα ξεβγάλετε στεγνώστε τα προσεκτικά. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, τα μάτια ή τη μύτη, γενικώς, και ιδιαίτερα με άπλυτα χέρια. Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά από κάθε επαφή με τα κατοικίδιά σας.

Απορρίμματα

Όλα τα απορρίμματά σας, ιδιαίτερα τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα και οι χρησιμοποιημένες χειρουργικές μάσκες, πρέπει να τοποθετούνται σε μία πλαστική σακούλα σκουπιδιών που όταν γεμίσει πρέπει να δεθεί και να τοποθετηθεί στο εσωτερικό μιας ακόμα σακούλας, προτού την πετάξετε στον κάδο απορριμμάτων

Φροντιστής

Οι επισκέψεις άλλων ατόμων απαγορεύονται, ενώ ο φροντιστής του ατόμου, που σίγουρα δεν πρέπει να είναι άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, πρέπει να προφυλάσσεται (μάσκα, γάντια κ.λπ.). Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10

- Τοποθέτηση λερωμένων ρούχων, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή, για αποφυγή επαφής με το δέρμα και τα ρούχα. Πλύσιμο στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία και καλό στέγνωμα.

- Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και παρακολουθούν την υγεία τους.

*Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή το 1420 για οδηγίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X