ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Stories

Οδοιπορικό στο εξοχικό της Αικατερίνης Κορνάρο στην Ποταμιά (βίντεο)

Newsroom K

Επισκεφθήκαμε την εξοχική κατοικία της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου στην Ποταμιά, κτίσμα του 14ου αιώνα

Της Έλενας Αποστόλου

Ποταμιά. Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Αικατερίνης Κορνάρο. Το καλοκαιρινό παλάτι της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου, το οποίο έκτισε ο βασιλιάς Πέτρος ο Β’ τον 14ο αιώνα. Μυστηριακή ατμόσφαιρα επικρατεί στην αγρέπαυλη, η μισή πτέρυγα της οποίας ανακαινίστηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η άλλη μισή καταρρέει στον χρόνο, όχι όμως και ο μύθος της αγαπημένης βασίλισσας με την τραγική ζωή που έμεινε στην ιστορία και ενέπνευσε μεγάλους καλλιτέχνες.

Ήταν γνωστή ως η πανέμορφη κόρη της Βενετίας. Γόνος αριστοκρατικής και πλούσιας οικογένειας που στα 14 της, το 1468, παντρεύτηκε τον Ιάκωβο Β’.

Γιάννος Μηνά, Κοινοτάρχης Ποταμιάς

«Η Αικατερίνη ήταν έγκυος όταν πέθανε ο Βασιλιάς και γέννησε τον γιο τους, τον Ιάκωβο Γ’, ο οποίος μερικούς μήνες μετά πέθανε. Έτσι η Αικατερίνη βασίλεψε στην Κύπρο από το 1474 μέχρι το 1489 παρά τις δολοπλοκίες των Κυπρίων. Όταν δήλωσε ότι θέλει να παντρευτεί τον Αλφόνσο Β’ της Νάπολης, οι Βενετοί αρνήθηκαν και την υποχρέωσαν να εγκαταλείψει την Κύπρο».

Η Αικατερίνη Κορνάρο εξαναγκάστηκε να παραδώσει το στέμμα στην πολιτεία της Βενετίας στις 14 Μαρτίου 1489.

Ο Γεώργιος Βουστρώνιος αναφέρει στο χρονικό του για την εξορία της «ρήγαινας της Κύπρου»: «Και εφόρησεν έναν ρούχον ράζον μαύρον και αφ’ ον εβγήκε από την Λευκωσίαν τα δάκρυα απέ τα μάτια της δεν έπαψαν. Και εις το αμέ της εγίνην μέγα κλάμα...»

Τής δόθηκε ως αποζημίωση η πόλη του Άζολο. Πέθανε στη Βενετία το 1510.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ