ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ελπίδες για τον COVID-19 σε ένα εμβόλιο

Οι επιστήμονες συμφωνούν πως η μοναδική «διέξοδος» αυτής της παγκόσμιας κρίσης είναι ένα εμβόλιο. Πότε, όμως, θα καταστεί αυτό εφικτό;

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου Μοντάζ: Λοΐζος Λοΐζου

Η λογική του εμβολιασμού είναι απλή: είναι ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό να προλάβεις μια ασθένεια παρά να τη θεραπεύσεις.

Το εμβόλιο είναι βιολογικό παρασκεύασμα που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών, ώστε να αποκτήσει ανοσία. Ο κύριος σκοπός ενός εμβολίου είναι να διδάξει στον οργανισμό πώς να αναγνωρίσει έναν ιό και πώς να τον σκοτώσει, αφού φέρνει ακίνδυνους ιούς ή βακτήρια στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι άμυνες του σώματος αναγνωρίζουν ως εισβολείς και μαθαίνουν πώς να τους πολεμούν. Στη συνέχεια, εάν το σώμα εκτεθεί ποτέ πραγματικά, ξέρει ήδη τι να κάνει.

Στην προκειμένη περίπτωση οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις συμφωνούν πως η μοναδική διέξοδος σε αυτή την παγκόσμια κρίση με τον COVID-19 είναι το εμβόλιο. Δεν θα είμαστε ποτέ, λένε, απόλυτα ασφαλείς, αν δεν βρεθεί το εμβόλιο που θα θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στον φονικό ιό.

Επιστήμονες «τρέχουν»

Εβδομάδες μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, ο γενετικός κώδικας του ιού διατέθηκε σε επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Αμέσως φαρμακευτικές εταιρείες, κυβερνήσεις και επιστημονικά ινστιτούτα έσπευσαν να βρουν ένα εφαρμόσιμο εμβόλιο. Έχουν ριχθεί σε ένα αγώνα «χρόνου» και επιταχύνουν ραγδαία τις διαδικασίες, παρακάμπτοντας συχνά συνήθη στάδια, όπως πειράματα σε ζώα, για να αναπτύξουν και να παρασκευάσουν εμβόλιο. Περίπου 80 ομάδες σε όλο τον κόσμο ερευνούν τα εμβόλια και μερικές τώρα διεξάγουν κλινικές δοκιμές.

Πότε θα έχουμε εμβόλιο;

Ένα εμβόλιο θα χρειαζόταν συνήθως χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να αναπτυχθεί. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα εμβόλιο είναι πιθανό να είναι διαθέσιμο έως τα μέσα του 2021, περίπου 12-18 μήνες μετά την εμφάνιση του COVID-19.

Τι μένει να γίνει ακόμα;

Πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν σχεδιάσει πιθανά εμβόλια, ωστόσο, υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά που απομένει να γίνει στα εργαστήρια. Οι δοκιμές πρέπει να δείξουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Δεν θα ήταν χρήσιμο ένα εμβόλιο εάν προκαλούσε περισσότερα προβλήματα ή παρενέργειες, από την ίδια την ασθένεια.

Ποιος ο στόχος;

Κλινικές δοκιμές θα πρέπει να δείξουν ότι το εμβόλιο προκαλεί ανοσοαπόκριση, η οποία θα προστατεύει τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν. Επίσης, πρέπει να αναπτυχθεί ένας τρόπος παραγωγής του εμβολίου σε τεράστια κλίμακα για δισεκατομμύρια δόσεις.
Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να το εγκρίνουν πριν από τη χορήγηση.

Πόσα άτομα πρέπει να εμβολιαστούν;

Πιστεύεται ότι το 60-70% των ανθρώπων θα πρέπει να έχουν ανοσία στον ιό για να σταματήσει να διαδίδεται εύκολα (γνωστή ως ανοσία αγέλης). Αλλά αυτό θα αφορούσε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εάν το εμβόλιο λειτουργούσε τέλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Ευρώπη  |  ΗΠΑ  |  Ασία  |  Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES