ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ Story - Peter Piot: Το «δεξί χέρι» της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πανδημία

Βετεράνος βραβευμένος μικροβιολόγος που θεωρείται ο ροκ σταρ της επιστήμης του, έχει την εμπειρία και τις γνώσεις να βοηθήσει στην καταπολέμηση του COVID-19, από τον οποίο δεν γλύτωσε ούτε ο ίδιος. 

Μοντάζ: Λοΐζος Λοΐζου

Στα 72 του, ο Peter Piot είναι ένας ιολόγος ροκ σταρ, ο Mick Jagger των μικροβίων. Ο άνθρωπος που βοήθησε στην ανακάλυψη του Έμπολα όταν ήταν 27 ετών και ηγήθηκε του αγώνα κατά του HIV-AIDS. Eίναι ένας θρύλος στην παγκόσμια υγεία. Υπερδραστήριος και επαναστατικός, έχει περάσει μια ζωή πολεμώντας τη γραφειοκρατία καθώς και τους ιούς και ασθένειες.

Ο βετεράνος Βέλγος μικροβιολόγος καθηγητής, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην καταπολέμηση ιών, είναι το δεξί χέρι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Piot, διευθυντής του London School of Hygiene and Tropical Medicine και καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας της Handa, είναι ο ειδικός σύμβουλός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον κορωνοϊό.

Ο Piot, ο οποίος στέφθηκε ως επίτιμος ιππότης για υπηρεσίες στην επιστήμη το 2017, στο πρώτο κύμα της πανδημίας νόσησε από κορωνοϊό, γεγονός που επέβαλε την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία του, για πρώτη φορά στα 45 χρόνια που έχει στο μικροσκόπιό του, όπως δήλωσε, μολυσματικές ασθένειες.

«Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην καταπολέμηση των ιών και τελικά εκδικούνται. Για μια εβδομάδα ισορροπούσα μεταξύ ουρανού και γης, στην άκρη αυτού που θα μπορούσε να ήταν το τέλος» είχε δηλώσει για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που είχε.

«Μοιράστηκα ένα δωμάτιο με έναν άστεγο, έναν Κολομβιανό καθαριστή και έναν άνδρα από το Μπαγκλαντές - και οι τρεις διαβητικοί, παρεμπιπτόντως, κάτι που συμβαδίζει με τη γνωστή εικόνα της νόσου. Οι μέρες και οι νύχτες ήταν μοναχικές γιατί κανείς δεν είχε την ενέργεια να μιλήσει. Μπορούσα να ψιθυρίσω μόνο για εβδομάδες.»

Πήρε εξιτήριο μετά από μια εβδομάδα, αλλά επέστρεψε στο νοσοκομείο ημέρες αργότερα. Είχε δηλώσει τότε εξάλλου ότι όσο περισσότερο μαθαίνουμε για τον ιό, τόσο περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν. «Θα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως, πιθανώς περισσότεροι, που θα χρειαστούν θεραπείες όπως νεφρική αιμοκάθαρση για το υπόλοιπο της ζωής τους» προέβλεψε.

Είχε εκφράσει μάλιστα και την απογοήτευσή του. «Μαθαίνουμε ενώ... ταξιδεύουμε. Γι' αυτό ενοχλούμαι τόσο πολύ από επικριτικά σχόλια που, χωρίς πολλή κατανόηση, επικρίνουν τους επιστήμονες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που προσπαθούν σκληρά να ελέγξουν την επιδημία. Αυτό είναι πολύ άδικο.»

Τα έργα και οι ημέρες του καθηγητή ροκ σταρ της μικροβιολογίας είναι πολλά και δεν μπορούν να συνοψιστούν σε ένα και μόνο άρθρο. Ο ίδιος δεν ξεχνά ούτε από πού ξεκίνησε ούτε τον σκοπό της ύπαρξής του στη Γη. Γνωρίζει καλά πως είναι άνθρωπος. Και εμπιστεύεται πάντα το ένστικτό του.

Σε παλαιότερή συνέντευξή του είχε δηλώσει πως θα μπορούσε να είχε πεθάνει αρκετές φορές. Ανέφερε, μάλιστα, πως είχε αρνηθεί την επιβίβασή του σε ελικόπτερο, επειδή μύρισε αλκοόλ στην αναπνοή του πιλότου. Δυστυχώς το ελικόπτερο συνετρίβη σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες, με τον ίδιο να υπογραμμίζει πως «η απουσία κακής τύχης στη ζωή είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

Ο βετεράνος της μικροβιολογίας είναι ο άνθρωπος που πρέπει να εμπιστεύεται κάποιος. Γι’ αυτό τον εμπιστεύεται για τις γνώσεις και την εμπειρία του η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 580 επιστημονικά άρθρα και 17 βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των απομνημονευμάτων του «No Time to Lose».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X