ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
26°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Stories

Ποια ιστορία κρύβει ο Πεδιαίος ποταμός (βίντεο)

Newsroom K

Ο μεγαλύτερος χείμαρρος της Κύπρου, ο οποίος ξεκινά από τον Μαχαιρά και καταλήγει στην Αμμόχωστο, συνδέεται με μια μεγάλη θεομηνία.

Της Έλενας Αποστόλου

Ο Πεδιαίος ή Πηθκιάς, που είναι ο μεγαλύτερος ποταμός- χείμαρρος της Κύπρου, με μήκος 98 χιλιόμετρα, έχει τη δική του ιστορία. Τα νερά του χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για την οχύρωση της πόλης της Λευκωσίας, αφού διοχετεύονταν στα ειδικά κατασκευασμένα φρεάτια που περιτριγυρίζουν τα ενετικά τείχη της πόλης, εμποδίζοντας τις εχθρικές παρεμβάσεις. Από πού πήρε το όνομά του; 

Σύμφωνα με μια εκδοχή, «O ποταμός το όνομά του το φέρει από δύο ελληνικές λέξεις. Το ιδείν, βλέπω και το έως που σημαίνει ανατολή και αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι ο Πηθκιάς ξεκινά από τον Μαχαιρά και καταλήγει στην Αμμόχωστο.» 

Το όνομά του συνδέεται με μια μεγάλη θεομηνία που οδήγησε σε εκατοντάδες νεκρούς στις 10 Νοεμβρίου του 1330. Ο Λεόντιος Μαχαιράς, περιέγραψε την καταστροφή στο χρονικό του: «Εκατέβην ο ποταμός της Χώρας τόσον μέγας… και επήγεν τριγύρου της Χώρας και εχάλασεν πολλά σπίτια και έπνιξεν πολλύν λαόν». Δεν ήταν, ωστόσο, η μόνη τραγωδία που συνδέθηκε με τον ποταμό.

«Όταν ήμουν μικρός και θυμούμαι ξεχείλισε το μεγάλο το γεφύρι, όχι αυτό το μικρό, και σκοτώθηκαν τρεις Ινδοί.»  Οι κάτοικοι πλησίον της κοίτης του ανυπομονούν να τον ακούσουν να τρέχει. Προμήνυμα καλό, μάς λένε, για μια καλή υδατική χρονιά.

«Έχει πολλά χρόνια να τρέξει έτσι πολλά, τουλάχιστον 4-5. Εν η μόνη χρονιά φέτος που έτρεξε τόσος πολύς ποταμός.» 

Αυτό που τούς ενοχλεί και τούς λυπεί αφάνταστα είναι ότι αποτελεί χείμαρρο βρομιάς και σκουπιδιών.

«Ό,τι έχει ο καθένας στο σπίτι του έρχεται και πετάσσει το στον ποταμό. Απαράδεκτα πράματα.» 

Το καλοκαίρι βιώνουν τη δροσιά και τη χλωρίδα της κοίτης του κατά μήκος του γραμμικού πάρκου. Γι’ αυτούς αποτελεί μοναδική πηγή ανάσας της Χώρας…

«Τζίτζικες, βατράχους, εν ωραία να τα ακούεις τη νύχτα.»

*Βίντεο-Drone: Πανίκος Αριστοτέλους

*Κινηματογράφιση-Μοντάζ: Στέλιος Στεφάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ