ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόστιμα «τσεκούρι» σε ασυνείδητους οδηγούς

Δείτε τις αναθεωρημένες ποινές με σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη συμμόρφωση των πολιτών με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η σωστή οδική συμπεριφορά έχει πλέον άλλη… αξία καθώς όσοι οδηγοί δεν εφαρμόζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν τα πρόστιμα από τις παρανομίες τους στους κυπριακούς δρόμους. Από την 1η Οκτωβρίου, επιβάλλονται αυξημένες ποινές με σκοπό την οδική ασφάλεια, τη συμμόρφωση των πολιτών με τους νόμους και συνεπώς τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δη των θανατηφόρων. Αυτό που απαιτείται είναι περισσότερη προσοχή, συνείδηση και ενσυναίσθηση από τους οδηγούς.

ΑΛΚΟΤΕΣΤ/ΝΑΡΚΟΤΕΣΤ

Οι νέες εξώδικες ποινές μεταξύ άλλων αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης της οποίας τα εξώδικα θα είναι κλιμακωτά ως εξής:
Από 22mg -35mg 125 ευρώ,
από 36mg-55mg 250 ευρώ,
από 56mg-70mg 500 ευρώ,
από 71 mg και άνω η υπόθεση παραπέμπεται στο Δικαστήριο.
Κλιμακωτά επιβάλλονται και βαθμοί ποινής.

Στο δικαστήριο:

Θα επιβάλλονται ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλης από 1 μήνα και 1500 ευρώ χρηματική ποινή και στέρηση άδειας οδήγησης 3 μηνών, μέχρι 2 χρόνια φυλάκισης, 10 χιλιάδες ευρώ χρηματική ποινή ή και στέρηση άδειας μέχρι 2 χρόνια.
Σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος εντός 3 χρόνων το δικαστήριο δύναται να επιβάλει διπλάσιες ποινές.

• Άρνηση παροχής δείγματος: μέχρι 2 χρόνια φυλάκιση ή και μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ
• Καταδίκη για συνδυασμό: Ταχύτητα με αλκοόλη ή και ναρκωτικά: 4 χρόνια φυλάκισης ή και 15 χιλιάδες ευρώ χρηματική ποινή
• Επανάληψη καταδίκης για συνδυασμό εντός 3 χρόνων: διπλασιάζονται οι ποινές και στέρηση άδειας τουλάχιστον 2 μήνες.

ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

Στο αδίκημα του προσπεράσματος σε διάβαση πεζών θα επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο στα €200, ενώ η στάθμευση σε χώρους στάθμευσης για αναπήρους το πρόστιμο πήγε στα €300.
Το αδίκημα της στάθμευσης σε διπλή κίτρινη γραμμή θα επισύρει ποινή €100.

-Χρήση κινητού τηλεφώνου: Σήμερα το εξώδικο είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ αν υπάρξει νέα παράβαση σε διάστημα 3 ετών.
-Οδήγηση χωρίς ελεύθερα χέρια (με άλλα αντικείμενα): 85 ευρώ και 1-3 βαθμοί ποινής.
-Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ αν ο ίδιος οδηγός καταγγελθεί ξανά σε διάστημα 3 ετών.
Αν οδηγηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο, ο οδηγός και οι επιβάτες κινδυνεύουν με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και 2 χιλιάδες ευρώ χρηματική ποινή.
-Mη χρήση προστατευτικού κράνους: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 200 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 400 ευρώ για νέα παράβαση σε διάστημα 3 ετών.
-Παράβαση κόκκινου σηματοδότη: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και εκτοξεύεται σε 300 σε διάστημα 3 ετών.
-Προσπέρασμα σε ευθεία άσπρη γραμμή ή άλλο απαγορευτικό σήμα: Η υφιστάμενη ποινή των 65 ευρώ μετατρέπεται σε 150 ευρώ.

ΟΔΗΓΗΣΗ ΧΩΡΙΣ:

-Ασφαλιστήριο ευθύνης έναντι τρίτου: 200 ευρώ και 3-6 βαθμοί ποινής
-Χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας: 300 ευρώ για λεωφορεία ή φορτηγά, 150 ευρώ πρόστιμο για οχήματα.
-Οδήγηση ακινητοποιημένου οχήματος: 85 ευρώ

ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

-Ο οδηγός δεν έχει συμπληρώσει την ελάχιστη ηλικία που απαιτείται για την απόκτηση άδειας οδήγησης: μέχρι 1 έτος φυλάκισης ή και μέχρι 3 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.
- Ο οδηγός έχει άδεια οδήγησης και άδεια οδήγησης μαθητευομένου, η οποία έχει ανασταλεί ή ακυρωθεί: μέχρι 2 χρόνια φυλάκισης ή και μέχρι 6 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.
-Ο οδηγός οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα, του οποίου η άδεια έχει λήξει: μέχρι 6 μήνες φυλάκιση ή και μέχρι 1500 ευρώ πρόστιμο.

ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

-Για υπέρβαση μέχρι 30% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας επιβάλλεται πρόστιμο 2 ευρώ ανά χιλιόμετρο και δυο - τέσσερις βαθμοί ποινής.
Για υπέρβαση από 31% μέχρι 50% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας το πρόστιμο αυξάνεται στα 3 ευρώ ανά χιλιόμετρο.
Οι βαθμοί ποινής που επιβαρύνουν τον οδηγό είναι 3-6. Σε περίπτωση δυστυχήματος η υπόθεση πάει στο Δικαστήριο και υπάρχει η δυνατότητα επιβολής ποινής φυλάκισης έως 1 χρόνου και προστίμου 4.000 ευρώ.
-Για υπέρβαση από 51% μέχρι 74% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας το πρόστιμο αυξάνεται στα 5 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Οι βαθμοί ποινής που θα επιβαρύνουν τον οδηγό θα είναι από 4-8, ενώ παρέχεται στο Δικαστήριο η ευχέρεια αυστηρής ποινής.
-Για υπέρβαση από 75% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας και άνω, σχηματίζεται φάκελος και η υπόθεση παραπέμπεται στο Δικαστήριο.

>Οι ποινές εξαρτώνται από την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας στους δρόμους. Πάντως, στους υπεραστικούς δρόμους με όριο τα 100 χιλιόμετρα, η Αστυνομία θα είναι ελαστική έως τα 120 χιλιόμετρα.

Μετακίνηση Οχήματος

-Μετακίνηση μηχανοκίνητου οχήματος το οποίο είναι σταθμευμένο ή εγκαταλελειμμένο σε οποιαδήποτε οδό παράνομα ή/και επικίνδυνα ή κατά τρόπο που παρεμποδίζει την κυκλοφορία από τον ιδιοκτήτη κατόπιν οδηγίας μέλους της Αστυνομίας
-Καταβολή των πραγματικών εξόδων μετακίνησης πριν το όχημα παραληφθεί από τον κάτοχο ή τον ιδιοκτήτη ή αντιπρόσωπό του
-Εάν το όχημα δεν παραληφθεί εντός 2 μηνών, αυτό διατίθεται ως αζήτητη περιουσία
-Σε περίπτωση εγκατάλειψης του τόπου ατυχήματος χωρίς την παροχή βοήθειας, ανάλογα με την περίπτωση θα καθορίζεται και η ποινή.

ΜΟΝΤΑΖ ΛΟΪΖΟΣ ΛΟΪΖΟΥ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X